Hrvatske željeznice prodaju hotel “Mursa”

Prije 30 godina otvoren željezničarski hotel "Mursa" slovio je za prestižniji u Osijeku i okolici, dok danas s "nepoznatim" gubicima čeka prodaju.

Stari sjaj devastiranom objektu djelomice je vraćen 2007., kada je uređen restoran s 200 mjesta i sala. Ipak uprava HŽ-ovog Željezničkog ugostiteljstva nedovoljno investira u hotel na atraktivnoj lokaciji u Kašićevoj i jedini je sa samo dvije zvjezdice.

Današnji hotel ‘Mursa’ je nekretnina koju su Željeznice kao hotel ‘Dom željezničara Osijek’ izgradile i u njega uselile 1982. godine. Tijekom Domovinskog rata i u poraću hotel je korišten za smještaj prognanika i izbjeglica, a u ratnim stradavanjima, izravnim pogocima neprijateljskog topništva, objekt je bio znatno oštećen. U njegovu obnovu novac su uložile Hrvatske željeznice te ga od 1. ožujka 1998. dale na upravljanje novoosnovanom društvu Željezničko ugostiteljstvo (ŽU), koje je danas u stopostotnom vlasništvu HŽ Infrastrukture i odlukom Skupštine predviđen je za privatizaciju.

Do danas nije postojala namjera da se hotel ‘Mursa’ samostalno proda, već je kao objekt koji se nalazi u temeljnom kapitalu društva bio uključen u proces prodaje Društva u cjelini. Hotel ‘Mursa’ ima 30 zaposlenika. Društvo je od osnutka do danas uložilo znatna financijska sredstva u poslovanje hotela. Radi povećanja kvalitete usluga i privođenja razini za smještajni objekt kategorije s tri zvjezdice, trebala bi značajna svota za uređenje objekta i interijera, što trenutno nije u žarištu interesa društva. Poslovnu 2011. hotel je završio negativnim rezultatom, pojašnjava Mario Šarić, predsjednik Uprave Željezničko ugostiteljstvo.
[blockquote]Studentski smještaj 1.600 kuna

Predsjednika Uprave ŽU zamolili smo odobrenje za razgovor s poslovodstvom “Murse” o ponudi i iskorištenosti kapaciteta, ali se oglušio. Osobno smo se uvjerili kako je hotel posjećen (seminari, zabave), ima gostiju i stalne stanare. Naime, nekoliko studenata, kao i prijašnjih godina, ovdje stanuje jer hotel ima 250 postelja. Jednokrevetni smještaj studenta stoji 1.600, dvokrevetni 2.000 kuna mjesečno, a pansionski obrok 60-ak kuna.[/blockquote][blockquote]Ne znaju vrijednost “Murse”!?

Iako HŽ-ova kći tvrtka ŽU planira privatizaciju, njen predsjednik Uprave ne zna koliko vrijedi “Mursa” i koliki joj je lanjski minus!? “U sklopu privatizacijskog natječaja, na temelju odluka HŽ Infrastrukture kao Skupštine Društva, bili su raspisani natječaji za prodaju Društva u cjelini. Upravi Društva nije poznato je li Skupština odredila i procijenila vrijednost pojedinih dijelova imovine ili objekata u kojima Društvo posluje”, odgovara Šarić. HŽ se već jednog hotela u Rijeci riješio “preustrojem”, ali ŽU upravlja još dvama u Zagrebu i jednim u Splitu. Temeljni kapital ŽU (vidljiv na memorandumu) iznosi 131,107.000 kuna!

-26 superior dvokrevetnih soba
-99 standard dvokrevetnih soba
-3 superior apartmana (75 m )
-2 hotelska apartmana [/blockquote]


Nevenka ŠPOLJARIĆ (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari