Pješaci “iskaču” na cestu pišući SMS na mobitelu ili sa slušalicama u ušima

Bilo koji dio Osijeka - situacija je ista - pješak propisno prelazi cestu na zebri, a vozač automobila u panici stiska kočnicu i, zbog snijega i leda, "pleše" vozilom pokušavajući izbjeći nalet na pješaka.

To je problem na koji ovih dana upozoravaju mnogi vozači. Ako se gledaju samo prometna pravila, pješak je potpuno u pravu i tu nema rasprave. No problem nastaje ako pješak na pješački prijelaz kroči a da ne gleda nailazi li mu vozilo s lijeve ili desne strane. Kolnici prekriveni snijegom i ledom ne jamče sigurnu vožnju i pitanje je mogu li svi vozači na vrijeme reagirati, i stati prije nego li dođe do naleta na pješaka i moguće tragedije.

Pješaci su dužni prije nego krenu preko obilježenog pješačkog prijelaza uvjeriti se da to mogu učiniti na siguran način“, kaže Josip Knjeginić, policijski službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske.

I sami smo se u Ulici Hrvatske Republike, u samo pola sata, uvjerili u neopreznost pješaka, većinom mlađe populacije. Neki su, unatoč snijegu, na zebri, hodajući, ispisivali SMS na mobitelu, a svaki četvrti je imao slušalice na ušima. Bilo je i pojedinaca koji su za šetnju odlučili koristiti kolnik, a ne nogostupe koji su bili očišćeni.

Pješaci su u pravu, imaju prednost na zebri, ali neka računaju i na druge sudionike u prometu. Na temperaturama ispod nule, na kolnicima prekrivenim snijegom i ledom, i uz smanjenu vidljivost, vozačima je puno teže uočiti kretanje i namjere pješaka. Da bi se izbjegle nesreće, potrebno je malo više obostrane tolerancije. Pješaci koji prelaze zebru a ne gledaju nailaze li vozila sa strane, trebaju znati da je vrlo mali broj vozača osposobljen za vožnju u ekstremnim uvjetima – kaže Mirko Vukotić“, urednik priloga Autoglas. Sva je sreća što u proteklih tjedan dana, od kada vladaju snježne neprilike, nije zabilježeno teže stradavanje pješaka jer ih je, prema onome što smo vidjeli, moglo biti.
[blockquote]NIJE LAKO NI PJEŠACIMA

Većina građana ipak se pridržava osnovnih pravila u prometu i prelazi cestu samo preko zebre, no ni to ovih dana nije lako. Na dosta mjesta u Osijeku prva prepreka je brdo snijega uz kolnik koje je napravila ralica. Nakon preskoka te tvorevine, nije baš idealno stati na bijelu boju na zebri jer je toliko skliska da je na njoj “idealno” polomiti se. Kretanje po njoj moguće je samo “kao po jajima”, korak po korak, pa o pješaku ovisi gdje će stići – tamo kamo je krenuo ili na traumatologiju.[/blockquote]


Sandra LACIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari