Zadnjem stanaru Arhiva država će dati novi stan i poslati tužbu

Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) pronašla je adekvatan stan koji će biti ponuđen obitelji Butorac, jedinom preostalom stanaru Firingerove 3 - zgrade u kojoj se nalazi Državni arhiv u Osijeku.

Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) pronašla je adekvatan stan koji će biti ponuđen obitelji Butorac, jedinom preostalom stanaru Firingerove 3 – zgrade u kojoj se nalazi Državni arhiv u Osijeku.

Riječ je o projektu proširenja Arhiva, za koji je unaprijed naručena i plaćena (navodno 800.000 kuna) potrebna projektna dokumentacija, a zbog kojega je Grad do sada osigurao zamjenski smještaj za devet obitelji.

“Gradska uprava osigurala je stanove za devet stanara, dok je deseti, a riječ je o zaštićenom najmoprimcu, do sada odbijao svaki ponuđeni stan”, kaže pročelnik za gospodarstvo Zvonimir Prgomet.

Dragan Butorac, međutim, nedavno je za naš list poručio kako ponuđeni stanovi nisu ispunjavali zakonske uvjete. “Ovaj stan veličine je 99 četvornih metara, a prema zakonu pripada nam zamjenski stan iste veličine, plus ili minus 10 posto. Dakle, najmanje 90 kvadrata. Od 2007. godine ponuđeno nam je šest stanova, no samo je jedan bio veći od 70 kvadrata, ali on je imao neriješene imovinske odnose. Pronašli smo i predložili tri odgovarajuća zamjenska stana, ali nisu ih prihvatili”, rekao je Butorac.

“Sada uskače država, što je u redu s obzirom na to da su nam nedavno uzeli 512 stanova, koja je pronašala adekvatan smještaj. Međutim, napravljen je još jedan veliki korak; s obzirom na to da je država vlasnik objekta, uz ponuđeni stan poslat će i tužbu za iseljenje”, dodaje Prgomet. Drugim riječima, posljednjem stanaru ostavlja se vrlo malo manevarskog prostora, što znači da bi Ministarstvo kulture konačno moglo započeti 30 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja toga objekta.

512 stanova država je oduzela Gradu Osijeku

30 milijuna kuna vrijedan je projekt uređenja nove zgrade Arhiva

VIDEO:


Tekst: Mario Mihaljević (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari