FOTO i VIDEO: Civilna vježba na Trgu A. Starčevića

Stup gustog crnog dima viorio se danas samim središtem grada Osijeka. Na trgu Ante Starčevića došlo je do izlijevanja i zapaljenja opasne tvari, a nekoliko je prolaznika ozlijeđeno.

>> FOTO i VIDEO: Civilna vježba na Trgu A. Starčevića

Stup gustog crnog dima viorio se danas samim središtem grada Osijeka. Na trgu Ante Starčevića došlo je do izlijevanja i zapaljenja opasne tvari butanola kojom prilikom je nekoliko prolaznika ozlijeđeno. Uslijedila je i brza intervencija pripadnika civilne zaštite.

Prilikom prijevoza veće količine butanola u teretnom vozilu s otvorenim sandukom došlo je do puknuća trake za osiguranje tereta i jedna bačva ispala je iz kamiona. Butanol se zapalio te je nastala veća količina otrovnih i nagrizajućih para i dima koji su ozlijedili nekoliko prolaznika. Na svu sreću radilo se tek o vježbi pripravnosti pripadnika raznih postrojbi civilne zaštite osječko-baranjske županije održanoj prigodom međunarodnog dana civilne zaštite.

Danas prikazani scenarij itekako je realan, a pripadnici postrojbi civilne zaštite osječko-baranjske županije već su imali stvarnih iskustava na kojima je scenarij utemeljen.

U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite prije vježbe održana je i smotra pripadnika te primanje na kojem su okupljeni svi koji sudjeluju u civilnoj zaštiti županije. Glavni zapovjednik postrojbi župan Vladimir Šišljagić zahvalio im je na brzoj reakciji tijekom elementarnih nepogoda koje su posljednjih godina pogađale županiju.

Osječko-baranjska županija je ujedno među prvima u Hrvatskoj ustrojila i četiri postrojbe specijalističke namjene: za zaštitu i spašavanje iz vode, spašavanje iz ruševina, radiološko-nuklearno kemijsko i biološko djelovanje te logistički tim. Njihova razina opremljenosti je zadovoljavajuća, no uvijek može bolje, čulo se danas.

Ako je suditi ne samo prema brzini intervencije na današnjoj vježbi već i tijekom proteklih godina kada su izbjegnute puno veće štete od elementarnih nepogoda, postrojbe civilne zaštite u našoj županiji spremne su i na veće izazove.

FOTO: JPVP Osijek
Video:
STV  

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari