Lovoković: Odabrani rad komunalne i urbane opreme će doživjeti dizajnerske preinake

U slijedećih nekoliko mjeseci osječka Tvrđa trebala bi dobiti novu komunalnu i urbanu opremu, a sudeći prema Internet komentarima mišljenja oko izgleda opreme su podijeljena.

Podsjetimo ocjenjivački sud kao najbolji i najprikladniji izabrao je rad Bojana Drezgića, Bojana Šantića i Tee Tomić. Kao predstavnica grada Osijeka u radu ocjenjivačkog suda sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković.

Konzervatori su tražili u uvjetima natječaja da oprema bude u modernom stilu kako bi se naglasio kontrast, odnosno kako bi do izražaja došla povijesna vrijednost Tvrđe. No, isto tako u uvjetima natječaja stoji da ocjenjivački sud može zahtijevati određene preinake rješenja što ćemo i tražiti – ističe Lovoković.

Dogradonačelnica ističe da je u ovom trenutku teško odrediti kada će započeti postavljanje opreme, no sasvim je izvjesno kako će koncem ožujka biti organizirana izložba pristiglih radova, nakon čega će se ići u zatvaranje financijske konstrukcije.

Investitor izrade i postavljanja opreme je Agencija za obnovu Tvrđe.

[blockquote]ČLANOVI OCJENJIVAČKOG SUDA

Željka Jurković – predsjednica Društva arhitekata Osijek
Sanja Vicković Lončar – profesorica na Građevinskom fakultetu u Osijeku
Grgur Marko Ivanković – ravnatelj Muzeja Slavonija
Ivan Doroghy – profesor na Arhitektonskom fakultetu Zagreb – studij dizajna
Nikola Radeljković – Hrvatsko dizajnersko društvo
Danijela Lovoković – zamjenica gradonačelnika Osijeka
Ivana Sudić – konzultant ispred konzervatora[/blockquote]

[important title=UDRUGA PUTOVANJA SLAVONIJOM NIJE ZADOVOLJNA RJEŠENJEM]

Nakon objave pobjedničkog rješenja na Facebooku se oglasila i udruga Putovanja Slavonijom koja svake prve subote u mjesecu prganizira turistički obilazak Tvrđe.

Kada su u 18. stoljeću u Tvrđu postavljene lampe, Osijek bio jedan od rijetkih gradova tadašnje Europe s javnom rasvjetom. Tadašnji kandelaber, izgledom vrlo slični današnjima, svijetlili su na “lojanice”. Trebalo je financirati svakovečernje paljenje lampi što je postalo sve skuplje pa je prijetilo konačno gašenje te tada moderne rasvjete. No Grad je tome doskočio uvođenjem novog nameta. Svi koji su se noću našli na ulicama, a ako bi ih ulovili gradski panduri, plaćali su “bećarinu” čime je konačno financirano osvjetljavanje ulica.

Odali smo vam djelić iz priče o “bećarini” u Tvrđi koja je i “lajtmotiv” naših šetnji Tvrđom svake prve subote u mjesecu. Zato se nadamo da se ovaj prijedlog uređenja Tvrđe neće provesti. Na taj bi način Osijek izgubio još jednu svoju lijepu povijesnu priču.

Čuvajmo svoj grad, njegove parkove, ulice, ali i priče, jer njih su stvarali ljudi, a grad čine upravo oni![/important]

Dakle, prikazano idejno rješenje pobjedničkog tima nije i konačno implementacijsko rješenje, pa će vjerujemo stručni tim u konačnici iznači rješenje na zadovoljstvo prije svega građana Osijeka, pa i njihovih gostiju.

Tekst: SiB.hr
   

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari