Prodaja cvijeća nije bila ovako loša trideset godina

Najveću osječku tržnicu na Gajevom trgu preplavile su raznovrsne i višebojne proljetnice i prijesadnice po cijeni od 2,5 do 20 kuna. Prijesadnice jednoljetnica i trajnica nikada u proljetnoj sezoni nisu bile jeftinije.

Primjerice, velike ciklame lani su stajale 30 kuna, sada 20 i 15 kuna, a za posudu jaglaca (primula) i muškatla treba izdvojiti 10 kuna, a za najjeftinije maćuhice 2,5 kuna. Unatoč pojeftinjenju, Osječani kupuju cvijet-dva, ali većina prolaznika divi se bogatstvu boja, ali ne vadi novčanik.

Prodaja je slaba, gotovo nikakva. Svake godine je sve lošije, no tako loša prodaja proljetnica u ožujku nikada nije bila u 30 godina moga rada s cvijećem i 53 godine tržne prodaje. Ponuda je bogata, jedino nedostaju mušterije. Kupci nisu zainteresirani za cvijeće u posudi i prijesadnice jer ih ima u veletrgovinama gdje se plaća s odgodom. Malobrojni kupe jaglac-dva, par maćuhica za balkon i za groblje, a ciklame se obično poklanjaju.

Sitnije ciklame stoje 15 kuna, a krupne 20 i cijena je ista kao na ostalim štandovima. Kasnije će muškatli pojeftiniti, tako da se uzgoj baš uopće ne isplati. Imamo plastenike i uzgojili smo više tisuća različitih sadnica, uključujući ružmarin, kale, runculus… Zimus smo ložili i trošili drva i naftu za grijanje prostora i kad zbrojim sve troškove, posao se ne isplati, badava radimo. Godišnje tri klupe stoje 13.800 kuna, dnevna rezervacija još 30 kuna i 20 kuna dnevno za parking jer je sat tri kune“, priča Julijana Molnar iz Kopačeva.


[span class=camera]GALERIJA: Osječka glavna tržnica[/span]I ostali prodavači jedva prodaju nekoliko desetaka prijesadnica dnevno, dok je nekada jedno kućanstvo kupovalo po pedesetak sadnica cvijeća. Nekima je utjeha što će kupaca biti više tijekom vikenda i kada umirovljenici dobiju mirovinu te što su cvjećarnice ipak skuplje jer zumbul prodaju po 15 kuna, a lukovice narcisa 18 kuna, dok je cijena na tržnici 10 kuna, kao i u veletrgovinama.


Tekst: N.Špoljarić (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari