Od nedjelje bez svjetala po danu

Za nekoliko dana, od nedjelje, 25. ožujka, počinje ovogodišnje ljetno računanje vremena. Tog dana u 2 sata pomiče se kazaljka na satu za jedan sat unaprijed i to se vrijeme računa kao 3 sata.

Za nekoliko dana, od nedjelje, 25. ožujka, počinje ovogodišnje ljetno računanje vremena. Tog dana u 2 sata pomiče se kazaljka na satu za jedan sat unaprijed i to se vrijeme računa kao 3 sata.


To ljetno računanje vremena traje sve do nedjelje, 28. listopada, kada se kazaljke na satu pomiču jedan sat unatrag, tako da se vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Hrvatska određuje početak i završetak ljetnog računanja vremena prema priopćenju koje svakih pet godina objavljuje Europska komisija. Novo priopćenje Europska komisija izdala je za razdoblje od 2012. do 2016. godine i po njemu su određene nedjelje u kojima počinje i završava ljetno računanje vremena za 2012. godinu.

[span class=note]Za vozače motocikala i mopeda obveza stalnog korištenja svjetala ostaje cijele godine[/span]
Za hrvatske vozače su dani u kojima počinje i završava ljetno računanje vremena značajni i po tome što 25. ožujka, kad počinje ljetno računanje, prestaje obveza vožnje s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima koju je Zakon o sigurnosti prometa na cestama odredio za razdoblje zimskog računanja vremena. Prema tome, od nedjelje, 25. ožujka, vozači više nisu obvezni paliti svjetla na automobilima danju, ali za vozače motocikala i mopeda ta obveza ostaje cijele godine. Iako u mjesecima ljetnog računanja vremena u Hrvatskoj svjetlo po danu nije obavezno, mnogi vozači ga koriste jer smatraju da su s uključenim svjetlom njihovi automobili uočljiviji i da tako pridonose većoj sigurnosti prometa.


S obzirom na to da naši vozači putuju i u druge zemlje, moraju znati da je u mnogima od njih svjetlo po danu obvezno cijele godine. Tako su u svim zemljama koje graniče s Hrvatskom svjetla po danu obvezna s tim što u Mađarskoj to vrijedi za vožnju cestama izvan naselja. Na to se ne smije zaboraviti jer kazne nisu male, u Sloveniji primjerice za vožnju bez svjetala kazna je 40 eura. Svjetla po danu obvezna su u Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Švedskoj. U Italiji su svjetla obvezna na autocestama i cestama izvan naselja, a isto tako i u Portugalu i Rusiji. Iako nisu obvezna, u Njemačkoj i Švicarskoj su svjetla po danu preporučljiva, dok su u Grčkoj zabranjena. U Austriji nisu obvezna osim u slučaju slabe vidljivosti.

TEKST: (D.R.) Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari