Industrijska zona Nemetin prva eko zona u Republici Hrvatskoj!?

Ministarstvo gospodarstvo proglasilo je Industrijsku zonu Nemetin kao 2. najperskpektivniju zonu u RH, a gradska uprava trudi se da po nečemu bude i prva u Hrvatskoj.



Unatoč tome, bivša Vlada RH nije se pokazala kao partner, jer je grad Osijek još 26.5.2006. podnio zahtjev državi za poklanjanjem ovog zemljišta u svrhu razvoja osječkog gospodarstva.

Prošle godine se dogodio pomak kada je Vlada donijela ovu odluku, no gospođa Kosor je obećala osobno doći u Osijek potpisati ovaj važan ugovor. Ipak, to se iz nepoznatih razloga nije dogodilo. Naš bivši kolega iz gradske uprave ministar Ivan Vrdoljak “pogurao” je predmet, tako da je upravno vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom dalo pozitivno mišljenje na odluku, te vjerujemo kako će već na slijedećoj sjednici Vlada prepisati zemljište na grad – rekao je pročelnik za gospodarstvo Zvonimir Prgomet.

Znači li to da uskoro možemo očekivati početak radova u Nemetinu?

– Mi smo spremni. Grad je u ovoj godini osigurao 5,2 milijuna kuna za opremanje zone. Imamo sve dozvole i očekujem da ćemo vrlo brzo krenuti s konkretnim radovima. Bitno je zonu moderno opremiti kako bi budući stanovnici zone imali odlične uvjete za rad.

Prva ekološka gospodarska zona u Republici Hrvatskoj

Osijek se pokazuje kao lider u korištenju sredstava iz EU fondova, a novce Europske unije planirate koristiti i za uređenje ove zone?

U gradskoj upravi vrijedi pravilo da je novac iz gradskog proračuna zadnje rješenje. Tako ćemo se postaviti i u slučaju Nemetina. Plan je na jednoj od čestica izgraditi bioplinsko postrojenje koje bi koristeći nusproizvode gospodarstvenika proizvodilo 80% električnu energiju, a 20% toplinsku energiju. Struju bi prodavali HEP-u po povlaštenoj cijeni i ta sredstva usmjeravali u daljnje jačanje gospodarstva u Osijeku, dok bi toplinsku energiju usmjeravali stanarima zone. U svrhu toga planiramo u zoni izgraditi zajedno sa Sveučilištem znanstveni centar za obnovljive izvore energije.

Postoji li već sada interes za Industrijsku zonu Nemetin?

– Naš ured dobio je 20 pisama namjere potencijalnih ulagača u zonu. To je dobar indikator koji pokazuje kako će interesa sigurno biti. Također bitno je istaknuti da smo cijenu komunalnog doprinosa smanjili na 15 kuna po kubiku što će biti veliki motiv ulagačima da se odluče upravo za Osijek kao mjesto njihove investicije.

[blockquote]NAWARO AG

Predstavnici tvrtke Nawaro AG najavili su svoj dolazak u Osijek u petak kako bi im prezentirali mogućnosti ulaganja u našem gradu. Riječ je o 2. najvećoj tvrtki u Europi za izgradnju bio postrojenja. Zainteresirani su za otkup nusproizvoda osječke šećerane.[/blockquote]

Tekst: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari