Gospodarsko predstavljanje Osijeka u Makedoniji

U makedonskom gradu Skopju održan je poslovni Forum na kojem je predstavljen "Osijek kao poslovna prilika".

Forum je održan u organizaciji Grada Osijeka, HGK Županijske komore Osijek i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Makedoniji, a predstavljene su gospodarske zone našega grada te povlastice koje Grad Osijek nudi potencijalnim investitorima. Osim toga, Forum je omogućio grupi naših gospodarstvenika “match-making” s gospodarstvenicima u Makedoniji.

S druge strane, osječkim se gospodarstvencima predstavila Agencija za strana ulaganja u Makedoniji. No, ovim je događajima prethodio susret gradonačelnika dvaju gradova – osječkog Krešimira Bubala i njegovog kolege Koce Trajanovskog, gradonačelnika Skopja.

I u ovim su razgovorima prevladavale gospodarske teme, budući da oba grada imaju otvorene urede u Bruxellesu, no kako se osječki pokazao uspješnijim, skopksi su domaćini izrazili želju za povezivanjem i korištenjem osječkih iskustava. “Skopje je“, rekao je Trajanovski, “otvoreno za uspostavljanje prijateljskih, pobratimskih odnosa, pa tako i s Osijekom, koji je za sada u tom smjeru imao konkretnije kontakte sa Strumicom“. Ondje naime, koncern Agrokor, u čijem sastvu posluje donjomiholjački Agrofructus, ima ugovorenu povrtlarsku proizvodnju.

Gradonačelnik Bubalo iskoristio je prigodu te napomenuo kako u Osijeku iznimno aktivno djeluje makedonska zajednica te da je prošle godine, u sklopu obilježavanja Dana makedonske kulture u Osijeku nastupio makedonski nacionalni KUD Tanec. Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek, izvijestio je o gospodarskoj razmjeni najveće slavonske županije i Makedonije, najavivši nastup naših poduzetnika na Skopskom sajmu. Zaključno, gradonačelnik Krešimir Bubalo pozvao je skopske i makedonske poduzetnike da se predstave na osječkim sajamskim manifestacijama. Sastanku je nazočio i prof.dr. Zlatko Kramarić, veleposlanik RH u Makedoniji.


Izvor: Osijek.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari