Učenici doznali kako se proizvodi pitka voda

Obilježavanju Svjetskog dana voda, kao i svake godine, priključio se Vodovod-Osijek, koji već tradicionalno ugošćuje učenike osnovnih škole koji žele čuti o procesu proizvodnje vode za piće te načinima kako sačuvati vodu čistom i zdravom.



Učenici su tako obišli pogon Vodovoda te, uz pratnju stručnjaka, vidjeli gdje se voda crpi, kemijski tretira i odakle kreće prema kućanstvima u Osijeku. No, da učenici nižih razreda osnovnih škola mnogo o vrijednosti vode već znaju, uvjerili smo se i sami.

Došli smo vidjeti kako to izgleda kada se voda pročišćava i uvjeriti se da je naša voda zdrava i dobra za piće. Ako vodu zagadimo, potreban joj je prolazak kroz te filtre. Znam da vodu moramo čuvati pa ne smijemo bacati smeće i staro ulje u vodu. Velik zagađivač su i dječje pelene, koje se ne smiju bacati bilo gdje. To smo sve naučili u školi – rekao nam je Leon Tonc, učenik trećeg razreda osnovne škole iz Briješća.

[span class=doc]POGLEDAJTE: Obilježavamo Svjetski dan voda[/span]

Martina Grbeša, također učenica trećeg razreda, rekla je da misli da se u Osijeku pije dobra voda, koju ljudi moraju čuvati. “Ja sam vidjela ljude koji zagađuju vodu bacanjem otpada, ulja i nafte. To se ne smije raditi jer vodu moramo čuvati kako bi i budući naraštaji mogli piti zdravu vodu“, rekla je Martina.

Krešimir Nemčanin, voditelj Vodovodove PJ Kanalizacija, najavio je velik investicijski ciklus Vodovoda kojim će se osigurati nastavak dobre usluge građanima, a u posljednjih nekoliko godina, istaknuo je, Vodovod je uložio više od 300 milijuna kuna. Nastavak investicija nužan je i zbog zadovoljavanja svih standarda koji se nameću s ulaskom u EU.


Tekst: I.Sekol (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari