150 gradskih bicikala na ulicama od 10. travnja

Iako je testna faza sustava javnih gradskih bicikala "Bic-Oš” trebala krenuti još prošle godine, zbog manjkavosti u sustavu zaključavanja bicikala na parkirna mjesta sustav će s testiranjem krenuti tek krajem ovoga tjedna.

Projekt je, nakon odlaska bivšeg dogradonačelnika Ivana Vrdoljaka u ministarsku fotelju, preuzeo Zvonimir Prgomet, pročelnik gradskog Ureda za gospodarstvo.

Bicikli će na ulicama biti u petak (30. ožujka) s dva zaustavna mjesta, ispred zgrade gradske uprave u Tvrđi i Županije na središnjem Trgu. Za početak testne faze spremno je deset bicikala, a koristit će ih djelatnici Grada i Županije. Testni period ne bi trebao dugo trajati, ne bude li nekih neugodnih iznenađenja”, kaže Prgomet.

Tako se očekuje da će od 10. travnja bicikli biti na raspolaganju i za građane, a kako bi ih mogli koristiti, zainteresirani će u BIOS-u morati zadužiti karticu kojom će bicikl moći otključati iz zaustavnog mjesta.

Do sada je u projekt uloženo 180.000 kuna, a nastavak projekta već je apliciran prema fondovima EU i to zajednički s gradom Pečuhom. Bude li sve prema planu, Osijek bi kroz projekt trebao dobiti 10 zaustavnih mjesta, a građanima će na raspolaganju biti 150 bicikala.

Nismo htjeli žuriti s postavljanjem bicikala na ulice jer želimo biti sigurni da sustav zaključavanja radi bez greške kako se ne bi dogodilo da bicikli nestanu. Do sada su ih koristili samo ljudi koji i razvijaju taj sustav”, objašnjava Prgomet.

Dizajn punktova za zaključavanje bicikala i software potreban za rad sustava osmislila je tvrtka S.E.G. Inženjering u suradnji s BIOS-om i Elektrotehničkim fakultetom u Osijeku.

I.Sekol (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari