Požari oko Osijeka su podmetnuti!?

Nakon desetaka požara koji danima gore oko Osijeka, ali i diljem Slavonije i Baranje, vatrogasci već počinju sumnjati da su požari podmetnuti!

Ne mogu reći da su svi požari podmetnuti, ali neki vjerojatno jesu. U nedjelju smo imali situaciju da su od pet požara četiri buknula u isto vrijeme, i to na prostoru tzv. Kovačkih livada, između Osijeka i Bilja. Mislim da nema šanse da to može biti slučajno. To više nije neoprezno spaljivanje otpada, to je namjerno spaljivanje da se stvori problem vatrogascima ili široj zajednici – kaže Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Zapovjednik osječkih vatrogasaca dodaje da izlazak na ovakve požare slabi mobilizacijsku spremnost za intervencije u gradu Osijeku i za neke puno ozbiljnije situacije.

Jučer u prijepodnevnim satima gorjelo je suho raslinje u šumovitom području, neposredno uz biciklističku stazu na tzv. Biljskoj cesti. Vatrogasci su gasili vatru na samo nekoliko metara od biciklističke staze. U dubinu šume nisu ulazili jer je teren još uvijek minski sumnjiv. Promet Biljskom cestom odvijao se neometano s obzirom na to da je vjetar puhao prema istoku i nije nanosio dim na prometnicu.

U nedjeljnom požaru suhe trave u Vardarcu i na Kovačkim livadama izgorjelo je oko 30 hektara. Na velik broj požara u kratkom vremenu, i to u blizini naseljenih područja, upozorio je prošloga tjedna i Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, te zatražio istragu. Osječka policija planira utvrditi što se točno oko Osijeka događa.

Još uvijek čekamo, s obzirom na to da na nekim područjima vatra još uvijek tinja. Vatrogasci i dalje nadziru ta područja, a nakon što se vatra potpuno ugasi, provest ćemo policijski očevid i utvrditi što se dogodilo. S obzirom na to da je područje i minirano, to će biti otežano – rekla je Ivana Delaš, glasnogovornica PU osječko-baranjske.

Upozorili bismo građane, poljoprivrednike i šumske radnike da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne ostavljaju je bez nadzora. I mala neopreznost može imati velike posljedice. Za izazivanje požara iz nehaja predviđena je kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili zatvor do 60 dana – dodala je Delaš.

[blockquote]NEKI PIROMANI PRONAĐENI
Prema riječima Marka Ćalete, tamo gdje je nastala šteta na poljoprivrednim površinama policija je u većini slučajeva uspjela otkriti počinitelje, jer se uglavnom radilo o vlasnicima susjednih parcela. Na drugim, većim dijelovima otkrivenost je manja. Većini požara do danas zajedničko je bilo neoprezno spaljivanje biljnog otpada.
150 tisuća kuna kazne ili 60 dana zatvora mogao bi dobiti piroman – ako ga uhvate[/blockquote]

Sandra LACIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari