VIDEO: Prometni redari na ulicama, nelegalna parking mjesta odlaze u zaborav

Službe promentog redarstva postoje u svim većim europskim gradovima, a tome se priključio i Osijek. Prometni redari grada počeli su s radom prije nešto više od mjesec dana.

Službe promentog redarstva postoje u svim većim europskim gradovima, a tome se priključio i Osijek. Prometni redari grada počeli su s radom prije nešto više od mjesec dana.

Njihova prvenstvena zadaća je surađivati s policijom te pridonositi prometnoj sigurnosti u gradu.

Želimir Farčić jedan je od trojice osječkih prometnih redara. Završio je s kolegama posebnu obuku na Policijskoj akademiji u Zagrebu te praktični dio u Rijeci gdje prometni redari djeluju već godinama, kao i u još desetak hrvatskih gradova.

“Ja mislim da su građani osjetili da mi radimo. Slučaju nas koliko god mi možemo mi smo tolerantni”, kaže Želimir.

Biti prometni redar, kaže Želimir, posao je kao svaki drugi s ljudima. Uvijek ima onih koji će vam uputiti ružnu riječ ali i onih koji će bez pogovora poslušati upozorenje.

Verbalnih delikata je bilo, ali to je sastavni dio ovoga posla i to se ne može izbjećiverbalni delikti su neminovni. Kao što je neminovno da uvijek ima onih koji krše propise i zabrane, pa posla za njih uvijek ima.

“Po broju osoba koje negoduju dalo bi se zaključiti da dosta njih krši  red i da imamo još onih koji se ne pridržavaju zakonskih prospisa o sigurnosti prometa,” dodaje Milan Kamenko.

No, prometni redari kažu da se pomaci među vozačima ipak polako vide.

“Znaju gdje ne smiju stajati malo biše pozornosti obraćaju na prometne znakove i pakriranja i stajanja, malo više pošturju, mi mislimo da smo malo napravili reda”, zaključuje prometni redar Želimir. 

Tri komunalna redara, puta osam sati rada je 24 sata – za to vrijeme puno se toga može obići i napraviti, ističe Milan Kamenko. Prometne redare najčešće možemo susresti na najfrekventnijim mjestima u gradu, kao što je Šamačka ulica, no to ne znači da se neće pojaviti primjerice u Klisi, Tenji ili Sarvašu.

No ne samo doći nego i naplatiti kaznu za nepoštivanje prometnih propisa. Jer vrijeme prilagodne redara na posao, i ljudi na redare je iza nas.

Stoga, možda je najbolje poslušati savjet prometnoga redara: Neka ne voze napamet, neka poštuju zabranu zaustavljanja i parkiranja. Mi dolazimo. Ne jednom nego nekoliko puta dnevno. 

Jer cilj prometnih reda nije kažnjavanje, nego uvođenje reda i discipline parkiranja. A kao i uvijek, vrijeme će pokazati hoće li se u tome i uspjeti.

Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari