Policija kažnjava bicikliste dok pješaci nekažnjeno šetaju biciklističkim stazama!

Policija tvrdi da osluškuju probleme biciklista.

Najmanja kazna za prekršaj u prometu koji počini biciklist iznosi 300 kuna. Upravo je ta kazna za mnoge od ljubitelja dvokotača previsoka te smatraju da je i nepravedna.

Glasnogovornik PU osječko-baranjske Marko Ćaleta i Željko Vranković, policijski službenik Odsjeka prevencije PU osječko-baranjske, ističu da je visina kazne u skladu sa Zakonom o sigurnosti na cestama, no napomenuli su da djelatnici PU osječko-baranjske u pravilu ispisuju pisana upozorenja biciklistima koje zateknu u prekršaju.

Tijekom 2010. policija je, od ukupno 490 prekršaja biciklista, izdala 202 pisana upozorenja, a 2011. od ukupno 670 prekršaja izdala je 316 pisanih upozorenja“, kaže Vranković.

Samo u krajnjoj nuždi poduzimaju se represivne mjere i kažnjavaju biciklisti koji su više puta zatečeni u činjenju prometnih prekršaja, te su grubo ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu“, ističe Marko Ćaleta.

U policiji skreću pozornost na to da su do sada ostvarili zadovoljavajuću suradnju s biciklističkim klubovima te da osluškuju probleme biciklista. No, bicikliste zanima koliko se često kažnjavaju vozači automobila te pješaci koji ometaju bicikliste na biciklističkim stazama. Kako kaže Ćaleta, policijski službenici nemaju praksu kažnjavati pješake koji hodaju biciklističkim stazama. No, za parkiranje automobila na biciklističkim stazama kazne se ispisuju i to, kako tvrde u policiji, otprilike četiri-pet puta tjedno, najčešće u Divaltovoj ulici. 

[blockquote]U 2011. 670 prekršaja

Policija je prošle godine zatekla u prekršaju 621 biciklista koji se nisu kretali biciklističkom stazom ili trakom, odnosno ako su u skupini, a nisu se kretali jedan iza drugoga. Policija je evidentirala 49 prekršaja biciklista koji su upravljali biciklom tako da umanjuju stabilnost bicikla (skidanje ruku s upravljača i sl.) i upravljanja noću i danju za smanjene vidljivosti izvan naselja bez reflektirajućeg prsluka.[/blockquote]

Tekst: M.Matasović/I.Sekol (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari