Poduzetnicima nepovratnih 115 milijuna kuna potpora

Hrvatski poduzetnici u okviru programa "Poduzetnički impuls 2012" Ministarstva poduzetništva i obrta, koji je započeo 13. travnja objavom prvog natječaja, na raspolaganju imaju 115 milijuna kuna nepovratnih sredstava.

Hrvatski poduzetnici u okviru programa “Poduzetnički impuls 2012” Ministarstva poduzetništva i obrta, koji je započeo 13. travnja objavom prvog natječaja, na raspolaganju imaju 115 milijuna kuna nepovratnih sredstava.

Kako bi što bolje informirali poduzetnike o mogućnostima korištenja ovih mjera jučer su u prostorijama HUP-a Regionalnog ureda Osijek Darija Krstić i Nina Marković iz osječkog Centra za poduzetništvo prezentirali program.

Ove radionice imaju cilj predstaviti mjere poticanja razvoja poduzetništva što većem broju korisnika. Osječko-baranjska županija je i do sada bila u vrhu korištenja ovih sredstava, a ovo je zadnja godina s ovakvim načinom izdvajanja nepovratnih sredstava. Europska unija ne poznaje potpore u ovakvom obliku te će poduzetnicima na raspolaganju ubuduće biti sredstva iz EU fondova – napomenula je Darija Krstić.

Već prije raspisani su natječaji koji uključuju programe: Razvoj i primjena inovacija, Normizacija i znakovi kvalitete, Gazele, Žena poduzetnica, Poduzetnik početnik, Mladi u poduzetništvu, Obrazovanje za poduzetništvo i Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo. Jučer su raspisani i natječaji za programe Franšizno poslovanje i Zadružno poduzetništvo. Najavljeno je još osam programa potpora, među kojima su financijski najznačajniji Jačanje međunarodne konkurentnosti s ukupnim iznosom potpora od čak 25 milijuna kuna, i Nove tehnologije s iznosom od 22,5 milijuna kuna.

U programu Poduzetnici početnici, primjerice, za potpore se mogu natjecati mala i srednja trgovačka društva, obrti i zadruge (iznimka su oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i ribarstvom) u vlasništvu početnika (do tri godine poslovanja). Kod programa Žena poduzetnica, uvjet je jasno da je subjekt u većinskom privatnom vlasništvu žena. Kako je pojasnila Nina Marković, u tom je programu podignut najniži iznos potpore na 50 tisuća kuna, dok je najviši iznos 150 tisuća kuna.

Potpore ne mogu koristiti fizičke ili pravne osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja (samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, odvjetnici, javni bilježnici, prevoditelji…). A sredstva se ne mogu koristiti za PDV, potrošni materijal, trgovačku robu i nabavu vozila i pokretnih strojeva, troškove studija, osnivačkog kapitala, troškove održavanja i najma poslovnog prostora, za oglašavanje, reprezentacije i službena putovanja.

[blockquote]Raspisani natječaji za potpore

PROGRAMUKUPAN IZNOS (mil.kn)

Razvoj i primjena inovacija11

Normizacija i znakovi kvalitete7,5

Gazele5,56

Žena poduzetnica8

Poduzetnik početnik3

Mladi u poduzetništvu3

Obrazovanje za poduzetništvo6

Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo2,5

Franšizno poslovanje1

Zadružno poduzetništvo2


50 tisuća kuna, primjerice, najniži je iznos potpore koji mogu dobiti korisnice programa Žena poduzetnica[/blockquote]


Tekst: Igor MIKULIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari