Više nema izravnog upisa u prvi razred srednje škole

U koju školu se upisati, koliko bodova će im trebati da se upišu u željenu školu, kada će biti upisi u prvi razred srednje škole, hoće li i koliko dodatnih bodova dobiti za sudjelovanje u natjecanjima, to su najčešća pitanja koja ovih dana postavljaju osmaši i njihovi roditelji.



Mnogo toga još nije poznato, jer čeka se odluka ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o upisu učenika u prvi razred srednje škole.

“Tada će se znati rokovi upisa, kvote odnosno broj učenika koji će upisati pojedine škole, koji su predmeti bitni za upis u određenu školu i sve ostalo relevantno za upis učenika“, objašnjava Zdenka Šuvaković, viši upravni referent u Odsjeku za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije.

Naša sugovornica dodaje da je do sada mnogo toga odrađeno: škole su planirale upise, županijski Upravni odjel za društvene djelatnosti uskladio je planove upisa s Obrtničkom komorom i Zavodom za zapošljavanje, posebice vezano uz licencirane obrte i taj je plan dostavljen resornom ministarstvu.

U međuvremenu ministar Jovanović donio je Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2012./2013. Premda je ta odluka slična onoj prošlogodišnjoj, na neke novine ukazuje prof. Slavica Ringel, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanja i obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područna služba Osijek. “Više nema izravnog upisa u prvi razred, sada je sve pretvoreno u bodove. To pravilo vrijedi generalno, no postoje neki izuzeci“, kaže Ringel.

Pravo na dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na natjecanjima u sedmom i osmom razredu i to iz predmeta posebno značajnih za upis.

Bitno je da se radi o natjecanjima koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, međunarodnim natjecanjima ili sportskim natjecanjima. Tako učenik koji je osvojio, primjerice, prvo mjesto na državnom natjecanju iz biologije dobiva četiri boda, za drugo mjesto tri boda, a za treće mjesto dva boda. Prvo, drugo i treće mjesto na županijskim i međužupanijskim natjecanjima nosi jedan bod, kao i nastup na Državnoj smotri Lidrano.

Također, uspjeh na natjecanju iz likovne kulture nosi jedan bod, a daroviti sportaši, ovisno o uspjehu, mogu imati dodatnih od jedan od četiri boda.

Nakon što ministar Jovanović donese odluku o upisu, u Glasu Slavonije najkasnije do 15. lipnja, bit će objavljen natječaj o upisu u prvi razred za Osječko-baranjsku županiju, sa svim bitnim informacijama. Uz to, svaka srednja škola objavit će uvjete upisa na svojoj internetskoj stranici.

U osječkim srednjim školama ne očekuju veće novine. Pretpostavlja se da će upisi biti u prvom tjednu mjeseca srpnja, da će biti dva roka, ljetni i jesenski, a u ljetnom dva kruga, kao i do sada.

[blockquote]DJECA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Djeca s teškoćama u razvoju imaju pravo izravnog upisa, ali, upozorava Zdenka Šuvaković, samo u školu koja ima takav program te ako ispunjava uvjete navedene u Odluci o elementima i kriterijima. Od te kategorije treba razlikovati djecu koja imaju zdravstvene teškoće, teškoće u učenju i probleme ponašanja. “Primjerice, dijete koje ima velik broj izostanaka zbog zdravstvenih problema, kao što su operacija ili neka teža bolest, ima pravo na dodatna tri boda, ali mora priložiti dokumente navedene u Odluci o elementima i kriterijima”, objašnjava Šuvaković.[/blockquote][blockquote]BODOVI ZA ROME

“Kandidatu za upis koji je pripadnik romske nacionalne manjine, a živi u uvjetima koji su mogli utjecati na njegov uspjeh u osnovnoj školi, dodaju se dva boda na broj bodova koji je utvrđen tijekom postupka vrednovanja. S tako utvrđenim brojem bodova škola rangira kandidata na ukupnoj ljestvici poretka”, stoji u Odluci o elementima i kriterijima, u odlomku o upisu kandidata na osnovi Nacionalnog programa za Rome. No, i Romi će, upozoravaju naše sugovornice, ostvariti određeni broj bodova jedino ako dokažu da ispunjavaju tražene uvjete. Naime, da bi ostvario dodatne bodove taj učenik mora uz prijavnicu priložiti tražene dokumente, navedene u Odluci o elementima i kriterijima.[/blockquote]


Tekst: Vesna LATINOVIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari