Maturanti polažu ispite državne mature, rezultati tek 16. srpnja

Ispiti se pišu do 12. lipnja, a uz tri obvezna, učenici mogu testirati znanje iz šest izbornih predmeta.

Pisanjem eseja iz jezika nacionalnih manjina (češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog) danas, 22. svibnja, u 9 sati, počinje državna matura za maturante u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u osječkim srednjim školama.

Sutra, u srijedu, točno u 9 sati, na državnu maturu izići će mnogo više učenika, jer piše se test iz hrvatskog jezika – razina A i B. To je, uz matematiku i strani jezik, obvezni predmet državne mature.

Sve je spremno za državnu maturu. Ovo je treća generacija maturanata koja polaže državnu maturu, a u našoj školi ih je 155. Većina učenika prijavila je A razinu ispita. Tako je iz hrvatskog jezika A razinu prijavilo 99 posto maturanata, velik postotak odlučio se za A razinu i iz engleskog jezika, dok je većina maturanata prijavila B razinu iz matematike. Što se izbornih predmeta tiče, na prvom je mjestu predmet politika i gospodarstvo, slijede povijest, kemija, biologija i fizika, kaže prof. Gordana Dragušica, ispitna koordinatorica za državnu maturu za Prvu gimnaziju.‎[desno]Kako položiti ispit na državnoj maturi?[/desno]Ispiti se pišu do 12. lipnja, a rezultati će se znati 16. srpnja, do kada maturanti mogu prijaviti studijske programe. Ove godine novo je to da se cijela državna matura izvodi poslije nastave koja je maturantima završila u petak, 18. svibnja. Novo je i to da se kompletni ispit iz stranog jezika piše u jednom danu, a prije se pisao dva dana. Izmijenjen je i ispitni katalog iz hrvatskog jezika, koji sadrži više lektira.

Uz obvezne predmete testira se i znanje iz izbornih predmeta. Učenici mogu prijaviti najviše šest, ali ne moraju ni jedan, ako to ne zahtijevaju fakulteti koje planiraju upisati. Među izbornima ne mogu biti obvezni predmeti – matematika, hrvatski i strani jezik.

[blockquote]PRIJAVITI SE MOŽE 10 FAKULTETA

“Maturanti mogu prijaviti najviše deset fakulteta, ali je bitan prioritet, odnosno raspored studijske grupe. Na prvo mjesto trebaju staviti fakultet koji žele sigurno upisati i tako redom. Osim državne mature, neki fakulteti traže dodatnu provjeru, zbog specifičnosti studija, kao što su likovne akademije, arhitektura i drugi”, kaže koordinatorica Dragušica.[/blockquote]

[blockquote]POGLEDAJTE: Kako položiti ispit na državnoj maturi?[/blockquote]

Tekst: Vesna LATINOVIĆ (Glas Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari