Ovoga tjedna osječka tržnica bilježi val pojeftinjenja. Voće i povrće, u odnosu prema prošlom tjednu, sniženo je za nekoliko kuna, a najveći pad cijene bilježi paprika, koja je snižena s dosadašnjih 25 kuna na 20 kuna.
Krastavci su također jeftiniji pa je za njih sada potrebno
izdvojiti 8 kuna, u usporedbi s dosadašnjih 10, a kupus se može
pronaći za četiri kune. Jagode su snižene na 18 kuna, a cijena
jabuka je deset kuna za kilogram. Dodajmo ipak da je sezona
jagoda pri kraju, a dolazi sezona trešanja i višanja, pa za
kilogram treba izdvojiti od 25 do 30 kuna.
Osječani ipak najčešće kupuju na štandu Eržebet
Dujmović. Od povrća najviše su tražili kupus i mrkvu, no
ističe da “danas prodaja ide slabo, visok je datum, pa se to
osjeti i na prometu“. Prodavač Dražen
Malešić ima sličan problem, a napominje da uz jagode
dobro ide i prodaja peršina. Ljubo Raguš kaže da najčešće kupuje
krumpir, rajčicu i kupus te povremeno špinat i blitvu.
Ivana Durašić ističe da na tržnicu uglavnom
dolazi zbog mesa, no ovaj je put kupila i jabuke.
“Obično ne kupujem na tržnici, nego u trgovačkim centrima,
jer mi je puno komotnije, zbog parkinga“, kaže.
Ovoga Zelenog četvrtka za posjetitelje glavne osječke tržnice
ekipa mladih veganki i vegana, uglavnom iz udruge Pobjede,
pripremila je desetak različitih namaza od povrća bez konzervansa
i drugih aditiva, a tu se našla i pašteta kao najčešća
kombinacija s kruhom.
D. Matak (Glas Slavonije)