Vijesti

Sjećanje jednog baranjca

Ponovna izgradnja kultne Čingi-lingi čarde sve više napreduje

Ponovna izgradnja kultne Čingi-lingi čarde sve više napreduje

„Čingi-lingi čarda, Osijek, Bilje, Darda“ – uskoro će se ponovno pjevušiti, jer radovi na ponovnoj izgradnji kultnoga objekta sve su vidljiviji, a nekadašnji posjetitelji ispričali su nam svoje stare uspomene

Čingi-lingi čarda prije okupiranja Baranje i devastacije toga objekta bila je nadaleko poznati restoran u kojemu su se spajali tradicija, izvrsna jela, odlični tamburaši i prekrasna priroda. Teško da je postajao netko u Slavoniji i Baranji, a da nije čuo za Čingi-lingi čardu ili ju barem jednom posjetio, jer priča se i danas kako je ovdje uvijek bilo puno gostiju. 

stara-drava
otvorenje za godinu dana Obnavlja se Čingi lingi čarda

Jedan je Baranjac odlučio s nama podijeliti svoje uspomene vezane uz ovaj, kako ga on sam naziva, kultni objekt:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Moja mladost je vezana uz Čingi-lingi čardu. Tu vam je uvijek sve bilo krcato. Niste nikada mogli doći, kao što je to danas po restoranima, a da je poluprazno. Ne. Čingoš je uvijek bio prepun. Ako ste se posebno vikendom htjeli iskazati pa odvesti curu na odličnu glazbu uživo, morali biste doći što ranije. Hranu nije potrebno ni komentirati. To su sve bili specijaliteti zbog kojih se za Čingi-lingi čardu znalo nadaleko. Uvijek su bili prisutni svirači. Tamburaši, harmonikaš. Znali su itekako pogoditi što će ponijeti goste pa su uvijek bili okićeni brojnim novčanicama. Jelo se, pilo, plesalo. Na sredini podija bilo je drvo koje je uraslo u krov, a tu je bilo i zvonce. Tko bi se zanio pjesmom pa povukao zvonce značilo je da plaća rundu za sve. Posebna je bila terasa koja je bila iznad same Drave. Tu sam prvi puta i poljubio svoju sadašnju suprugu.

Svi oni koji prolaze Biljskom cestom i sjećaju se vlastitih uspomena ili priča koje su čuli o Čingi-lingi čardi zasigurno s nestrpljenjem iščekuju njezino ponovno otvorenje. Najavljeno je za jesen 2020., a sudeći po brzini izvođenja radova, zasigurno će se već sljedeće zime prepričavati nove dogodovštine.  

Baranjci se nadaju kako će nova Čingi-lingi čarda uistinu zadržati dašak one stare te da će ponovno živjeti punim plućima. 


Izdvojeno

Reci što misliš!