tri prijedloga

Objavljeni rezultati – ovako bi obrambeni bedemi Tvrđe mogli izgledati u budućnosti

AG PLANUM

Agencija za obnovu osječke Tvrđe (AOOT) provela je natječaj za izradu idejno urbanističko - arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe

Svrha i cilj Natječaja za izradu idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe bio je da kroz prijedloge natječajnih rješenja (anketni dio), odnosno kroz realizaciju prvonagrađenog rada (projektni dio) oživiti prostor oko Tvrđe, integrirati ga planiranim sadržajima i  namjenama u gradski život (do sada se to uglavnom događalo spontano kroz postavu sajamskih šatora, privremenih ugostiteljskih sadržaja i sl.).

“Očekuje se da autori natječajnih radova predlože rješenje prometa u mirovanju, zadrže postojeće drvorede uz Europsku aveniju i što više postojećeg zelenila (parternog i stabala). Prostor oko Tvrđe potrebno je dodatno obogatiti hortikulturnim uređenjem i eventualnim arhitektonskim/urbanim intervencijama u parteru, kako bi Tvrđa postala privlačnija svojim građanima i kako bi se dostojno predstavila posjetiteljima Osijeka. Ovim Natječajem želi se dobiti cjeloviti koncept obodnog uređenja koji bi trebao pokazati/prikazati povijesnu, prostornu, društvenu i simboličku slojevitost Tvrđe u dijalogu s današnjim vremenom”, kaže se u dokumentu koji potpisuje Agencija.

Prvonagrađeno rješenje u svom projektnom dijelu poslužit će kao podloga za izradu daljnje potrebne projektnotehničke dokumentacije za izgradnju i uređenje lokacije obrambenog prostora osječke Tvrđe, dok će anketni dio rješenja prvonagrađenog rada poslužiti kao podloga za daljnje promišljanje tog prostora, uključivo i moguću izradu izmjena i dopuna planske dokumentacije te donošenja novog akta o zaštiti perivoja (ili reviziji postojećeg).

Na natječaj, koji je trajao od 06. listopada 2022. god. do roka za predaju natječajnih radova 07. prosinca 2022. godine  zaprimljeno je tri rada, a žiri u kojem su arhitekti i inžinjeri drugih struka proglasio je najbolje. Prvo mjesto i nagrada od 128 tisuća kuna ide tvrtki AG Planum iz Zagreba (Marko Cvjetko, Miroš Hržina, Ivica Krešić, Dunja Sloković, Elena Tikvić).

U galeriji pogledajte kako su iz tvrtke AG Planum zamislili obrambene bedeme Tvrđe u budućnosti: >> Prvo mjesto na natječaju za izradu idejno urbanističko-arhitektonskog rješenja obrambenog prostora osječke Tvrđe

Drugo mjesto i 80 tisuća kuna autorima Tanji Goleš i Antoniji Milovac:

Treće mjesto  i 48 tisuća kuna Ianu Krueziu, Magdaleni Runje i Ani Vračević:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari