Ugovorena izgradnja aglomeracija

Potpisani ugovori vrijedni pola milijarde kuna

Danas su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o sufinanciranju vodno-komunalnih europskih projekata za gradove Beli Manastir i Našice te općine Semeljci, Podgorač, Donja Motičina i Feričanci. Vrijednost tih projekata iznosi 573.244.177,00 kuna.

U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije danas (25. studenoga 2019. godine) potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o sufinanciranju vodno-komunalnih europskih projekata za gradove Beli Manastir i Našice te općine Semeljci, Podgorač, Donja Motičina i Feričanci.

Vrijednost tih projekata, sufinanciranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iznosi 573.244.177,00 kuna. Kako su već u provedbi četiri projekta iste namjene (RVS Osijek – faza 2, Osijek – faza 2, Đakovo i Valpovo-Belišće), izvještavaju na službenim mrežnim stranicama Osječko-baranjske županije, ukupna vrijednost vodno-komunalnih EU projekata na području Osječko-baranjske županije trenutno iznosi 1,57 milijardu kuna, a priprema se još jedan projekt (Sušine – Đurđenovac), 

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zahvalio je na kvalitetno pripremljenim projektima te podsjetio da u njima samo 4-6 posto prihvatljivih troškova snose jedinice lokalne samouprave, dok su oko 70 posto bespovratna sredstva EU, a oko 25 posto snosi proračun Republike Hrvatske. Konkretno, od danas ugovorenih 573 milijuna kuna čak 322 milijuna kuna su sredstva EU, odnosno od ukupno 1,57 milijuna kuna koliko se trenutno ulaže na području Osječko-baranjske županije 866 milijuna kuna su europska sredstva. Dodao je da projekti donose i veće angažiranje građevinskog sektora.

Projekti imaju dugoročnu vrijednost i važnost za ovo područje. Njima će mnogi građani dobiti nove priključke vode, čistu vodu i kvalitetniju odvodnju, a širenje mreže odvodnje pozitivno će se odraziti i na zaštitu okoliša. Ovim projektom se još jednom pokazuje koliko se korištenjem europskih sredstva može na bolje promijeniti lice naše države, naših gradova i sela te podići kvalitetu življenja naših građana – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Pohvalila je i rad državne uprave u vezi korištenja sredstva iz fondova EU, te – uz naglasak na važnost zajedništva u pripremi projekata – izrazila optimizam za nastavak tih procesa važnih za razvoj Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari