Sve uspješniji klub

ŽRK Osijek slavi 70 godina sportske tradicije, a radi i s novim generacijama mladih rukometašica

ŽRK Osijek

ŽRK Osijek ove godine slavi 70. obljetnicu svojega postojanja i vidljivo nastavlja biti aktivni sudionik sve razvijenijih projekata usmjerenih prema popularizaciji sporta među najmlađima

Ženski rukometni klub Osijek može se pohvaliti dugom poviješću svojega djelovanja. Naime, osnovan je 1954., stoga ove godine slavi svoj 70. rođendan.

Već šest godina nakon njegova osnivanja u klubu se počela afirmirati kružna napadačica Katica Kaja Ileš koja je kasnije polučila izvrsne rezultate te se profilirala kao jedna od najboljih osječkih rukometašica svih vremena.

S Osijekom je tako tri puta osvojila državni kup, dok je 1977. proglašena najboljom sportašicom Slavonije i Baranje. Od te je sezone, pa sljedeće tri godine djevojke trenirao Ante Kostelić. Klub je s njime ušao u ligu, ali i osvojio Kup Jugoslavije te treće i četvrto mjesto u prvenstvu.

>> Katica Ileš: “Ma, neka David Šain udvostruči kolekciju!”

Za ŽRK Osijek posebno je uspješna bila sezona 1997./1998. tijekom koje su osječke rukometašice zauzele treće mjesto u hrvatskoj rukometnoj A ligi. Godine 1991. ŽRK Osijek uvršten je u prvu hrvatsku rukometnu ligu u kojoj se zadržava do današnjih dana.

Uz seniorke, u klubu danas treniraju djevojčice u kategoriji U-9 (trenerica Kristina Validžić), U-11 (trenerica Mirta Špoljarić), U-13 (trener Jasmin Mrkonja), U-15 (trenerica Aleksandra Bečka) i U-17 (trener Valent Granat). Golmane pak treniraju Zdravko Lovač i Renata Kladarić.

Seniorke su s tri pobjede u tri posljednja nastupa u prvenstvu završile osme u državi, dok su se rukometašice u kategoriji U-11 našle na 13. mjestu, upisavši tri uzastopna poraza i četiri pobjede.

Djevojke na završnici u Poreču; FOTO: ŽRK Osijek

Osim brojnih ostvarenih uspjeha, klub se ističe i mnogim suradnjama koje ostvaruje u posljednje vrijeme. Najaktualniji je projekt Vrtko koji ima za cilj zainteresirati djecu vrtićke dobi ne samo za rukomet, nego za sport općenito.

>> ŽRK Osijek i Grad Osijek udružuju snage u projektu “”Vrtko””

”Riječ je o projektu Europske rukometne federacije i Hrvatskog rukometnog saveza u koji se u ovoj godini uključilo devet gradova, među kojima je i Osijek. S njime smo započeli 1. siječnja u četiri osječka vrtića (DV ”Potočnica”, DV ”Latica”, DV ”Nevičica” i DV ”Sunčica”), dok od jeseni krećemo s još četiri nova, a to su DV ”Krijesnica”, DV ”Sjenčica”, DV ”Mak” i DV ”Jabuka”’, ističe za SiB.hr Mirta Špoljarić, trenerica U-11 kategorije i glavna koordinatorica projekta za ŽRK Osijek.

Dodaje kako je trenutno 178-ero djece uključeno u program i treniraju dva puta tjedno, no taj će broj početkom rujna, kada se projekt bude nastavio u novoj školskoj godini, još više narasti budući da će se naglasak staviti i na predškolce, neovisno o njihovu spolu. Također, posebnost je projekta ta što nema članarinu, odnosno potpuno je besplatan za svu djecu.

Djeca na Vrtku u Dječjem vrtiću Potočnica; FOTO: ŽRK Osijek

”Njegova je glavna prednost ta što se djeca bave tjelesnom aktivnošću od tako rane dobi, posebice s obzirom na to da ne borave danas toliko na otvorenom kako su to činila ranije. Ovdje se pak sve radi kroz igru, što je njima najzabavnije, a i Vrtko ne obuhvaća samo rukomet, nego i sportove poput gimnastike, atletike i nogometa”, navodi Špoljarić.

Uz Vrtka, još jedan je u nizu EHF-ovih i HRS-ovih projekata Mini rukomet u osnovnim školama koji je primarno namijenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda, a u koji se također uključio i ŽRK Osijek pod vodstvom trenerice Kristine Validžić. U njegovim su okvirima tako opremili i Osnovnu školu Dobriše Cesarića svim potrebnim rukometnim rekvizitima kao što su lopte, limeni golovi, naljepnice za golove, čunjići, markeri u dvije boje, koordinacijske ljestvice te oznake za put.

Mirta sa svojom ekipom; FOTO: ŽRK Osijek

”Također, redovito sudjelujemo i na tradicionalnom međunarodnom turniru Osijek Trophy na kojemu ostvarujemo zapažene rezultate, a cilj nam je i da naša rukometna škola koju vodi Tomislav Rešicki bude glavni rasadnik djevojaka koje će igrati rukomet u našem gradu i biti sve uspješnije u njemu. U Osijeku je teško opstati jer ima mnogo sportova, no vjerujem u to da ćemo se svojim primjerom istaknuti i nastaviti nizati dobre rezultate”, kaže Zdenko Kordi, sportski direktor i trener seniorske ekipe.

ŽRK Osijek ove godine slavi 70. obljetnicu svojega postojanja i vidljivo nastavlja biti aktivni sudionik sve razvijenijih projekata usmjerenih prema popularizaciji sporta među najmlađima. Njegovo je predstavljanje odrađeno u suradnji našega portala i Zajednice osječkog sporta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari