Donna Vekić osvaja turnire sa samo 14 godina

5 turnira, 23 odigrana susreta, samo 2 poraza

Donna Vekić napokon je kod kuće. Nakon dva osvojena G2 turnira u Potchefstroomu, u blizini Johannesburga, dobila je sedam dana odmora i navratila do Osijeka. Neće dugo guštati u krugu obitelji, za nekoliko dana kreće u London. Tamo je čeka David Felgate i treninzi…
Boravak u Osijeku računamo kao “odmor”, iako kod Donne nema praznog hoda. Bez treninga je bila samo tri dana, danas ona i prof. Dario Novak nastavljaju fizičke pripreme, dok s Davorom Grgićem izlazi na teren. Tu su još i školske obveze, polaganje gradiva osmoga razreda u OŠ Dobriša Cesarić.

Nije teško, učim između treninga i turnira, kad dođem u Osijek uvijek rješavam školu – priča 14-godišnja osječka tenisačica. I najbolja hrvatska juniorka.

Donna je u dva i pol mjeseca 2011. napravila čudo. Nastupila je na pet turnira, na dva igrala u finalu (New Delhi i Chandigarh), na ostala tri (Kalkuta i dva puta Potchefstroom) okitila se naslovom pobjednice. I u parovima dobro gura, jedna osvojena titula (Kalkuta) i još dva finala. Pokorila je Indiju i Južnu Afriku, upisala 23 uzastopne pobjede, postala strah i trepet za konkurenciju na ITF-u. I četiri godine starije cure mole Boga da je što kasnije susretnu u ždrijebu. Donni sve to godi, “napokon na naplatu dolaze naporni treninzi i sve što ulaže u tenis”. A tenisu je sve podredila, iako ima samo 14 godina, već osam je “unutra”. Počela je sa šest kod trenera Domagoja Lackovića, pa radila s Davorom Grgićem, Dadom Majoli, Damirom Barišićem, oprobala se na treninzima i kod velikog Nicka Bollettierija i Chris Evert. Posljednje dvije i pol godine je pod paskom Davida Felgatea, nekadašnjeg menadžera Tima Henmana. U tenisu nije samo Donna, nego cijela obitelj Vekić. Mama Brankica i tata Igor organizirali su život prema njezinim obvezama. Mlađeg brata, nogometaša Brunu, tenis ne zanima previše, naravno, ako nije riječ o sestri.

Siječanj je bio mjesec iz snova, u Indiji si pokazala da možeš dobivati starije i bolje rangirane cure, igrati dan za danom, pobjeđivati na 30 i nešto Celzijevih stupnjeva. U Južnoj Africi si sve to samo potvrdila.

Nitko se nije nadao ovakvim rezultatima, na početku godine sam o tome mogla samo sanjati. Poklopilo se, odlično sam fizički i menatlno pripremljena. U Južno Africi su bili jači turniri nego u Indiji, ali što su teži uvjeti, visoke temperature i jake protivnice, meni je izazov veći.

Pet finala, odnosno tri titule, donijeli su golem skok na ljestvici najboljih juniorki svijeta. Godinu je započela kao 238. na ITF listi, od jučer je 36. Najmlađa u tom društvu. S tim plasmanom sigurno je u juniorskom Grand Slamu. Prvi je na redu Roland Garros.

Jedva čekam, Grand Slam je ipak nešto posebno. Našpanovana sam za Pariz – teniskim rječnikom kaže Donna.

Prije RG-a će na još neke turnire. Igrat će u Bolu i na Hvaru, za dobar rezultat, ali i novčanu nagradu. Oba hrvatska turnira su “desetice” (nagradni fond 10.000 dolara). Je li vrijeme da počne donositi i novac kući?

Napravila sam već plan, treba nešto zaraditi, a onda u Milano kupovati cipele. Tek joj je 14, ali zna gdje će potrošiti lovu. Prava ženska, cipele su jedna od slabosti. Inače, plan Donninog teama je Bol i Hvar, pa zatim na jaki turnir u Milano koji će ujedno biti i posljednja provjera pred Roland Garros.

Tekst: I. Liović (Glas Slavonije)

Profil Donne Vekić pogledajte ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari