Vrijeme je za Lijepu našu!

Već sada zapamtimo ova imena i prezimena: David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković. Veslačka je to posada hrvatskog četverca na pariće koja će danas krenuti u lov na olimpijsku medalju, prvu hrvatsku u Londonu.

Već sada zapamtimo ova imena i prezimena: David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković. Veslačka je to posada hrvatskog četverca na pariće koja će danas krenuti u lov na olimpijsku medalju, prvu hrvatsku u Londonu.

[blockquote]U 12.30, na umjetnom jezeru Eton Dorney nastupaju ozbiljni kandidati za četvrto olimpijsko zlato otkako je Hrvatska samostalna. Zlato su posljednji osvojili rukometaši u Ateni 2004., a sutra bi se mogli pozlatiti Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain.[/blockquote]
U kvalifikacijama i polufinalu Hrvatska je ukupno ostvarila najbolje rezultate.
I prometnula se u prvog favorita natjecanja, ne samo prema sudu hrvatske publike i mediji, nego i svih veslačkih stručnjaka.
Hrvatska, Njemačka ili netko treći?

Ne bježe od toga ni u našem Cro Expressu. Svoje snage bili su svjesni i prije dolaska na Eton Dorney, uostalom David Šain, na ispraćaju za London u Iktusovu domu je rekao: – Nijemci i mi smo najveći kandidati za zlato!

Nijemci su tu. Bit će to velika utrka i novi veliki obračun. Ove godine uglavnom su Nijemci ti koji gledaju Šainu i društvu u leđa.

– To će sigurno biti jedna jako dobra utrka. Kao uostalom sve naše ove sezone i ovih godina. Naravno, ništa još nije gotovo. Pogreške su moguće i nama kao i njima. Sjetite se što se Nijemcima dogodilo u Bledu posljednjih 20 metara. A mislim, ako se jednom dogodi, moguće je opet.

Nijemci su u Sloveniji posljednjih 20 metara izgubili naslov svjetskih prvaka. Pretekli su ih Australci, koji će napadati iz “drugog reda” kao i olimpijski prvaci Poljaci, ali i odlični Estonci. Britanci će najveći “vjetar u leđa” imati od publike. U Etonu će biti ponovno više od 40 tisuća.

– Dosta toga moglo bi ovisiti o vremenskim uvjetima. U prednosti će biti one posade koje će biti zaklonjenije od vjetra. Ako naravno bude puhao, rekao je Nikola Bralić, trener našeg četverca na pariće.
[blockquote]Nastup na OI i borba za odličja vrhunac je sportskog uspjeha, pa je stoga i sudjelovanje našeg Osječanina Davida Šaina u Londonu, za naš klub, ali i za kompletan osječki sport i naš grad, svakako golem uspjeh. Pogotovo zato što Iktus još nikada, a grad Osijek već dugo, nije imao osvajača olimpijske medalje – stoji u pismu potpisanom od klupskog predsjednika Daniela Srba.
– Kako će naš David, u četvercu na pariće reprezentacije Hrvatske, imati u petak priliku osvojiti olimpijsku medalju, pozivamo sve zainteresirane da zajedno s nama prate taj značajan događaj i s nama podijele radost.
Iktusovci pozivaju ljubitelje sporta da se okupe u njihovom klupskom domu u petak, 3. kolovoza, oko 12 sati. Ono što naslućuje povijesni dan za osječko veslanje i sport u cjelini, svakako je činjenica da je pismo iz Iktusa upućeno – uoči jučerašnjeg polufinala. Dakle, prije nego što su Sinkovići, Martin i Šain morali jučer izboriti finale, mjesto među šest najboljih posada četveraca današnjice! Što su ostvarili na impresivan način, za dodatni optimizam glede raspleta u finalu.[/blockquote]

Bez obzira na to kakvi uvjeti vladaju, kada smo vidjeli kako izgledaju dečki na stazi, neki su zaključili: ne vidim načina kako oni mogu izgubiti zlato. U svemu volimo pretjerivati, ali u manje od šest minuta svašta se može dogoditi.

– Znam da su očekivanja velika i da se očekuje medalju, ali ne osjećamo pritisak da moramo osvojiti zlato. Dobro je da smo u svom selu, odvojeni zasad od ostalih sportaša, djelatnika, pa se ne osjeća takav pritisak. I ne treba gledati što se događalo i kako smo veslali ovih dana, svaka utrka je utrka za sebe. Utrka s vremenom i suparnicima. Dobro je da su svi došli spremni, ali mi pokazujemo da smo i u toj konkurenciji najbolje spremljeni, reći će štroker Valent Sinković.

I trener Bralić stišava euforiju, premda će se pohvaliti:

– Doći će i moji Sinjani.

Ovako nešto njegovi sigurno ne bi propustili, no: – Nemojmo toliko pričati o zlatu jer svaka medalja je za mene ogroman uspjeh. Ovo su ipak Olimpijske igre.

Olimpijske igre u domovini veslanja. Veliki trenutak za hrvatski sport. U Eton Dorneyu u blizini dvorca Windsor. I Kraljica bi mogla čuti Lijepu našu.

TEKST: K. Lacković, www.glas-slavonije.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari