Previranja u VK Iktus: Velikani Iktusa protiv Srba!?

Mirna Rajle Brođanac jedna od najtrofejnijih hrvatskih sportašica, prva koja je na Svjetskom prvenstvu osvojila žensku medalju za Hrvatsku i prvu u samcu, Hrvatska veslačica stoljeća, bit će najvjerojatnije nova predsjednica Veslačkog kluba Iktus.

Mirna je nakon današnje konferencije za novinstvo, na kojoj je govorio predsjednik kluba s novim mandatom Danijel Srb, skupštinu na kojoj je on izabran nazvala nelegitimnom.

“Nismo mi nikakav lobi…” – odgovorila je na Srbovu tvrdnju da određeni lobi želi preuzeti klub – “…nego skupina pojedinaca koja ne može gledati kako se srozava ugled kluba na svim razinama! Iako mislim da se veslačice i veslači ne trebaju baviti politikom kluba, već su tu da im se omoguće najbolji mogući uvjeti, moram istaknuti da su iza moje kandidature za predsjednicu višestruki državni prvaci i nositelji brojnih veslačkih medalja!”

Olimpijac David Šajn nije htio izravno priznati kako želi promjene, no rekao je kako je skupštinu kluba napustio jer mu nisu dali da govori. Godišnje skupštine do sada je javnost redovito pratila, a služile su kao svojevrsna svečanost na kraju sezone. Takva je u neku ruku bila i nedjeljna, s tom razlikom da su je istaknuti pojedinci napustili prije no što su primili čestitke.

Dosadašnji predsjednik Srb je nesumnjivo izabran većinom verificiranih skupštinara, no hoće li mu to biti dovoljno da se na mjestu predsjednika i zadrži.

Ambruš, Stanko Brođanac, Steineri , Marković, Jukić, Vranješ i Rajle Brođanac imena su poznata i van kluba, i uteg koji na suprotnoj strani klackalice koji može podnijeti možda i više od 90 posto onih koji su, kako tvrdi Srb, glasovali za njega. Krešimir Ižaković, nesklon svađi i lošim međuljudskim odnosima, novi šef struke, stavio se na raspolaganje kako aktualnoj vlasti u klubu tako i drugima s novim idejama, novi predsjednik skupštine Davor Brust također nesklon sukobima poziva na zajedništvo u malom klubu gdje su svi potrebni, a na sličnom je tragu i opasna kandidatkinja za predsjednicu kluba Mirna Rajle Brođanac koja je rijetko u životu propuštala ono što je istinski željela. Rajle Brođanac tvrdi kao je i Srb pokazao brojne kvalitete te da takav treba u klubu, no da su promjene nužne.

“Žalit ćemo se nadležnim institucijama zbog skupštine koja je u najmanju ruku trebala biti Izvanredna izborna, a ne “obična”. To je sve što vam mogu otkriti!”

Vjerujete li u uspjeh? – bio sam radoznao. Dobio sam uz širok osmjeh – “Svakako!”

Tekst: Radio Osijek

Nakon jučerašnje skupštine javnosti se obratio Stanko Brođanac čije pismo pročitajte u nastavku.

[blockquote]Danijel Srb oteo novi predsjednički mandat u Veslačkom klubu IKTUS

Na danas održanoj Izbornoj skupštini dosadašnji predsjednik veslačkog kluba IKTUS Danijel Srb te predsjednik Skupštine kluba Gordan Matković, manirima s političke scene i protivno svim važećim pravilnicima i statutima kluba, obmanjujući brojne okupljene, osvojili su novi predsjednički mandat Danijela Srba.

Iako je okupljenih stotinjak osoba u veslačkom domu odavalo povećan interes za krizu vlasti koja se proteklih tjedana odvija u Iktusu, nitko nije mogao pomisliti da će na Skupštini Matković i Srb odlučiti da olimpijci, najtrofejniji veslači, brojni reprezentivci te nositelji više od 200 naslova državnih prvaka ostati bez prava glasa. Ista ta grupa najtrofejnih sportaša grada Osijeka dodatno je ostala u čudu kada ih je predsjetnik kluba Danijel Srb nazvao uličnom gomilom i ruljom, misleći da je takva terminologija ipak rezervirana za neke druge sportove i političke skupove, a nikako za sport koji ove godine slavi 120 godina djelovanja u Gradu, 40 godina postojanja samog kluba i ponosi se Olimpijskom medaljom
svoga Davida Šaina kojem na ovom skupu nije bilo dopušteno izreći svoje mišljenje?! Argumentacija za takvu odluku krije se doslovno u nepostojećoj dokumetaciji i nepostojećoj praksi te kako tajnik kluba Darko Radmanić za sebe kaže “mogućom nesposobnošću i aljkavošću”.

Svi ti argumenti nisu, naravno i na svu sreću, bili dovoljni za 60tak veslača (istih tih Olimpijaca, reprezentativaca i istinskih zaljubljenika u veslanje) koji su nakon negiranja svih vrijednosti sporta i fairplaya, te najave sazivanja nove i legitimne skupštine, koja će u prvom planu promicati vrijednosti Iktusa, predvođeni Mirnom Rajle Brođanac (za statistiku osvajačice svega što se u Hrvatskoj može osvojiti, sudionice 17 Svjetskih prvenstava, pobjednice Mediteranskih Igara, itd, itd.) napustili sjednicu Skupštine.

Ostatak Skupštine protekao je u očekivanom tonu gdje je šačica lojalnih, reizabrala svog predsjednika Danijela Srba te ispunila svoju primarnu funkciju. 

Na sreću, preostali skupštinari, ostali su dosljedni u nepoštivanju Statuta i njegovih odredbi te ostalih zadataka koji se stavljaju pred Skupštinu, kao naprimjer donošenje srednoročnog plana ili plana rada za sljedeću godinu. Ostaje nam za nadati se da će najavljena Izvaredna skupština donijeti nužno potrebne odluke i promjene koje su važne za ovaj trofejni sportski kolektiv, a ne samo za osobnu korist i promidžbu pojedinaca u predizbornoj političkoj godini.[/blockquote]

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari