Predstavljena sadašnjost i budućnost osječke gimnastike – u planu za 2013. dogradnja Sokolskog doma

Jedno od najstarijih sportskih društava u Hrvatskoj, Gimnastičko društvo Osijek-Žito, jučer je predstavilo rezultate ustvarene u 2012. godini te najavilo slijedeću sezonu i planove Društva.

Gimnastika se u Osijeku vježba već gotovo 150 godina, a s pravom možemo reći kako su rezultati bolji nego ikada. Brojne medalje sa Svjetskih kupova te nacionalnih prvenstava svjedoče o tome.

Prije svih treba istaknuti vrhunske gimnastičare Roberta Seligmana i Tomislava Markovića koji spadaju u sami vrh svjetskih vježbača, a ove godine su postigli zapažene rezultate. Tako je Marković završio kao drugi, a Seligman kao četvrti svjetski gimnastičar kada je u pitanju ukupni poredak svjetske ljestvice.

Predsjednik društva Marko Pipunić, a ujedno i vlasnik tvrtke Žito d.o.o. koja dugi niz godina podupire bazične sportove u gradu Osijeku, naglasio je kako je gimnastika baza svih ostalih sportova te kako je nužno ulagati u njezin razvoj. U tom svjetlu posebno je pozdravio rezultate mladih, već sada vrlo kvalitetnih, gimnastičarki i gimnastičara Elije Valentić, Marije Milas i Aurela Benovića. Ujedno, njih petoro čini i ambiciozni tim za Olimpijske igre u Riu 2016. godine.

“Vjerujemo kako ćemo u Riu imati naše predstavnike. Tomislav i Robert biti će u naponu snage, a mlade nade već sada su osvojile sve što se osvojiti može u Hrvatskoj pa se nadamo kako ćemo ih gledati na Olimpijadi,” rekao je Pipunić.

Ništa manje važni nisu niti ostali članovi, njih 200-ak, koji su uključeni u školu gimnastike i to od najranije dobi. Sve njih možemo opisati kao svjetske i olimpijske prvake s obzirom na njihov osmijeh na licu kada izvedu neku novu gimnastičku figuru.

Svi oni zajedno čine sadašnjost i budućnost osječke i hrvatske gimnastike.

Grand prix Osijek Žito Challenge Cup 2012. i 2013.

U protekloj godini Tehnički odbor Svjetske gimnastičke federacije ocijenio je Osijek kao ponajboljeg domaćina svjetskih kupova te je Osijeku kao zahvalu podario odličan termin za narednu godinu.

Brojne zemlje poslale su svoje predstavnike na ovogodišnje izdanje Grand prixa Osijek, a s obzirom da će u 2013. naš grad biti posljednji domaćin te će se tom prigodom dodjeliti i medalje ukupno najboljim vježbačima očekuje se još veći broj zemalja sudionica. Još važnija je činjenica što će se samo natjecanje održati u jeku sezone, netom prije samog Svjetskog prvenstva pa smo sigurni kako će sve najbolje reprezentacije svijeta i svi najbolji gimnastičari doći upravo u Osijek brusiti svoju formu.

“Nadamo se kako će se neki od njih i zadržati u Osijeku nakon samoga natjecanja i tu se pripremiti za natjecanje sezone,” dodao je Pipunić.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo dao je zeleno svjetlo i odobravanje kako bi se to uistinu i dogodilo.

Dogradnja dvorane Sokolski dom

Za kraj, ostavljena je ništa manje važna tema – dogradnja Sokolskoga doma. Nikad završena gradnja prvotno osmišljenog objekta jedan je od problema s kojima se u svome radu susreće GD Osijek-Žito. Upravo zbog toga, u planu je dogradnja postojeće dvorane Sokolski dom u modernu, višenamjensku dvoranu, a svoju spremnost da financira dvoranu iskazao je Marko Pipunić.

“Mi smo spremni platiti izgradnju dvoranu uz uvjet da se u njoj sljedećih 30-40 godina vježba upravo gimnastika. Pozivamo Grad da sjednemo i čim prije se dogovorimo o modelu gradnje,” zaključio je Pipunić.

Za kraj nazočnima se obratio i gradonačelnik Krešimir Bubalo koji je pozdravio i pohvalio uspjehe društva i poželio da projekt Rio 2016. uspije, a Osijek dobije nove osvajače olimpijskih medalja. Zahvalio je i tvrtki Žito što u ovim kriznim vremenima pomaže sport u gradu Osijeku te pozvao sve ostale da se uključe i pomognu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari