U Europi cvjeta huliganizam, a UEFA optužuje samo Hrvate

Posljednih dana i tjedana ponovo su aktualna tema hrvatski huligani. Grigorij Surkis, član izvršnog odbora Uefa i izaslanik Michalea Platinija došao je u Hrvatsku i opet ponovio poruku UEFA da Hrvatska mora riješiti problem huligana inače će biti izbačena iz svih natjecanja.

Mi se pitamo o čemu to točno priča Platini i UEFA!? Zašto je uzeo na zub Hrvatsku, a u ostatku Europe situacija je daleko gora. U Hrvatskoj su posljednih 13 godina bili samo jedni veći neredi na stadionu.  

Mi smo se potrudili i pronašli incidente na nogometnim stadionima diljem Europe. Cilj nam je bio da napravimo pregled unatrag godinu dana, ali bi to bio predugačak popis pa smo se skoncetrirali samo na posljednjih šest mjeseci. 

ŠKOTSKA: Celtic – Aberdeen 16.03.2013.

Navijači Celtica htjeli su u mirnoj šetnji doći do stadiona. Policija im je zapriječila put i došlo je do fizičkog obračuna.

AUSTRIJA: Ried – Sturm Graz 09.03.2013.

Domaći navijači rasistički vrijeđali tamnoputog igrača Sturma Richarda Sukuta-Pasu.

IRSKA: Shamrock Rovers – Linfield FC (04. i 11.03.2013.)

Ova dva irska kluba susrela su se čak dvaput u tjedan dana i na obje utakmice došlo je do sukoba između policije i navijača.

MAĐARSKA: Ferencvaros – Ujpest 10.03.2013.

Prije budimpeštanskog derbija u okolici stadiona došlo je do žestokih obračuna između navijača oba tima i policije.

BUGARSKA: Botev Plovdiv – Levski Sofia 09.03.2013.

Na stadionu u Plovdidvu za vrijeme utakmice došlo je do velikih nereda. Domaći i gostujući navijači gađali su se kamenjem i bakljama. Gosti iz Sofije uspjeli su i probiti ogradu i krenuti na domaće, ali ih je u tom naumu zaustavila policija. Čak su se i redari tukli oko zastave! 30-ak uhićenih, mnogo ozljeđenih, od čega jedan policajac teže.

TURSKA: Zeytinli Belediyespor – Ayvalýk Barbaros 01.03.2013.

Tuču između navijača i igrača policija je morala smirivati pucnjevima iz pištolja!

BOSNA i HERCEGOVINA: Zvijezda Gradačac – Borac Banja Luka 02.03.2013.

Tuča gostujućih i domaćih navijača zbog koje je utakmica bila prekinuta na čak 45 minuta. Isti dan u Sarajevu po završetku utakmice na Grbavici masovna tuča navijača Željezničara i policije.

PORTUGAL: V. de Guimarães B – Braga B 24.02.2013.

Utakmica druge španjolske lige prekinuta je već u 7. minuti kad su se na tribinama potukli navijači. 20-ak ozljeđenih.

EUROPA LIGA: Lazio – Borussia Mönchengladbach 21.02.2013.

Čak 10 tisuća njemačkih navijača došlo je u Rim podržati svoj klub. Trojica njih ozljeđeni su u napadima domaćih huligana. Izboli su ih noževima!

EUROPA LIGA: Fenerbahce – BATE Borisov 21.02.2013.

Nakon što ih je UEFA kaznila igranjem pred praznim tribinama zbog korištenja pirotehnike na prijašnjim utakmicama, navijači Fenerbachea koji su utakmicu promatrali an TV ekranima u okolici stadiona ispalili su mnoštvo raketa i baklji iznad stadiona i tako uspjeli prekinuti utakmicu.

ITALIJA: Roma – Juventus 16.02.2013.

Tokom utakmice domaći i gostujući navijači gađali su se bakljama!

TURSKA: Ankaragucu – Konyaspor 23.12.2012.

Utakmica prekinuta kada su domaći navijači uletili na teren i napali gostujuće.

GRČKA: Policajac uboden nožem za vrijeme utakmice Panachaiki – Olympiakos

Dva policajca su ozljeđena u neredima koje su započeli gostujićih navijača koji su bez ulaznica pokušali ući na stadion. Jedan policajac je uboden nožem (ili nekim drugim oštrim predmetom, nismo našli točnu informaciju). Na kraju utakmice novi neredi između domaćih i gostujućih navijača.

CIPAR: Ayia Napa – Apollon Limassol 08.12.2012.

Policija je suzavcem morala smirivati gostujuće navijače koji su kidali stolice i bacali sa tribine na njih. Utakmica je zbog suzavca naravno prekinuta.

DANSKA: Brondby – FC København 28.11.2012.

Domaći navijači slavili su prolazak u polufinale kupa uletavanjem na teren i gađanjem gostiju bakljama i ostalim predmetima.

EUROPA LIGA: AIK – Napoli 22.11.2012.

U prvoj utakmici u Napolju nekoliko švedskih navijača izbodeno je nožem. U uzvratu domaći navijači željni osvete pokušali su napasti goste iz Italije, ali im je policija spriječila put pa su se sukobili s njima u okolici stadiona.

EUROPA LIGA: Lazio – Tottenham 22.11.2012.

Domaći navijači napali goste i jednog teško ranili. Na utakmici rasistički vrijeđali tamnopute igrače Tottenhama, zbog čega su kasnije kažnjeni s 40 tisuća eura.

RUSIJA: Dynamo Moscow – Zenit 17.11.2012

Utakmica zaustavljena u 36. minuti kada je domaći golman pogođen petardom.

Rumunjska – Belgija 14.11.2012.

Tuča između navijača rumunjske reprezentacije i stadiumskog osiguranja.

ITALIJA: Lazio – Roma 11.11.2012.

Prije utakmice neredi u okolici stadion, što je već i “normalno” za rimski derbi.

EUROPA LIGA: FC København – VfB Stuttgart 08.11.2012.

Gosti iz Njemačke prekinuli utakmicu bacanjem pirotehnike na teren.

SLOVENIJA: Maribor – Olimpija 20.10.2012.

Navijač Maribora pretrčao cijeli teren s bakljom u ruci i bacio je na gostujuće navijače koji su po tom odgovorili bacanjem baklji  i uništavanjem stolica. Policija je brutalnom reakcijom ispraznila sektor sa gostujućim navijačima.

NJEMAČKA: Borussia Dortmund – Schalke 20.10.2012.

8 policajaca ozljeđeno i 180 navijača uhićeno u velikim neredima prije utakmice.

BELGIJA: Standard Liege – Anderlecht 07.10.2012.

Domaći navijači napravili prekid utakmice ubacivanjem baklji na teren.

MAKEDONIJA: Vardar – Pelister 30.09.2012.

Domaći navijači upali na teren i napali gostujuće koji su se potom sukobili sa policijom.

Dakle, ponavljamo, ovo su neki od incidenata koji su se dogodili u posljednjih šest mjeseci (uključujući dugačku zimsku stanku u većini zemalja). Kad bi gledalo još duže mogli bi naći puno gorih primjera od nereda na Dinamo-Hajduk prije 3 godine i to u zemljama zapadne Europe, a istočnu Europu da ne spominjemo.

Problem s huliganima ima cijela Europa. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja gdje nitko, hvala Bogu, nije poginio u navijačkom nasilju i nadamo se kako niti neće.

Ako su problem baklje koje hrvatski navijači pale slaveći pogotke, tek za to bi mogli napraviti popis (a možete i samo pogledati na web stranici Ultras-Tifo). Ove sezone se čak pirotehnika može vidjeti i na utakmicama engleske Premijer lige, a i najnormanija su pojavama u zemljama poput Njemačke, Belgije, Nizozemske, Austrije, Švicarske, Švedske za koje možemo reći kako su uređene europske zemlje i kojima se redom divimo.

196052_10151093664917466_635176966_n.jpg

309247_10151293713797466_1675356050_n.jp

Ne treba bježati o činjenice kako ni hrvatski navijači nisu cvijeće, posebice kada se nađu na terenu izvan domovine i na tome svi moraju raditi. Na domaćim terenima osim rada s navijačima, klubovi i savez morati će poraditi i na infrastrukturi samih stadiona, marketingu i privlačenju obiteljske publike.

Namjera ovog članka nije nikako promovirati nasilje na utakmicama, dapače samo smo htjeli ukazati na to kako Hrvatska odnosno njezini navijači nisu zasigurno najgori u Europi već da ima puno gorih primjera o kojima nitko ne govori, a Platini im ne prijeti kako će biti izbačeni iz svih natjecanja dok će se Hrvatskoj isto dogoditi. A zbog čega? Nekoliko baklji koje je, da podsjetimo, palio i sam aktualni izbornik reprezentacije koji je danas izjavio: “Hvala Platiniju što se toliko brine za nas, ali u drugim dijelovima Europe ima puno više problema, i to je sve što ću reći na tu temu.”

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari