Mlada atletičarka

Mia Wild nakon osvajanja srebra u Limi: Bila je najbrža u igri skrivača, a danas je svjetska viceprvakinja

PR

U bliskoj ju pak budućnosti očekuju novi nastupi na svjetskim i europskim prvenstvima, dok joj je krajnji cilj osvajanje medalje na Olimpijskim igrama 2028. u Los Angelesu

Mlada atletičarka Mia Wild nedavno je osvojila srebro na Svjetskom juniorskom atletskom prvenstvu u Limi, točnije na utrci na 100 metara s preponama. S izvrsnim rezultatom od 13,15 u cilj je ušla kao drugoplasirana, i to odmah iza nedostižne Jamajčanke Kerrice Hill koja je opravdala ulogu najveće favoritkinje i osvojila zlato s vremenom 12,99.

Da je postala svjetska juniorska viceprvakinja nakon već dva osvojena europska zlata, Mia još uvijek nije potpuno svjesna, no bila je sigurna u to kako će osvojiti medalju, što joj je i bio cilj.

”Dojmovi se još uvijek nisu skroz slegli te sam odlazak u Peru promatrala kao još jedno natjecanje. Znala sam da je nerealno da osvojim zlato jer je Hill izuzetno dobra, no bilo mi je važno boriti se za srebro ili broncu, što sam i postigla. Posebno mi je bila izazovna polufinalna utrka budući da smo nas tri bile favoritkinje, a među njima imala sam najlošije rezultate. U svakom slučaju, drago mi je da sam na njoj pobijedila”, ističe Mia za SiB.hr.

Zanimljivo je to kako je navedena 18-godišnjakinja tijekom vrtića i prvih razreda osnovne škole trenirala plivanje u rodnom Nuštru, dok ju je majka koja je i sama sportašica potom potaknula na to se baci u atletičarske vode. Uz to, Mia je bila i stolnotenisačica i mažoretkinja, no ljubav prema atletici uvijek je bila najjača.

”U Nuštru je bilo mnogo djece s kojom sam se u djetinjstvu po cijele dane igrala skrivača te bih uvijek bila ona najbrža i najizdržljivija. Najgori su mi bili trenutci u kojima me majka zvala doma da idem jesti jer bi to značilo da moram napraviti pauzu”, prisjeća se Mia.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mia Wild🤍 (@mia__7075)

U vinkovačkom atletskom klubu trenirala je prvo skok u dalj na 100 metara, već tada ostvarivši izuzetne uspjehe. Kako se klub počeo gasiti, tako je Mia odlučila početi trenirati u Osijeku u koji je kasnije i preselila te upisala srednju školu. Prvo je trenirala s Marijom Meznarić, dok ju od listopada 2018. pa sve do danas trenira Saša Šešum, inače jedan od najuspješnijih trenera AK Slavonija-Žito.

”Planiramo korak po korak sa ciljem postizanja visokih rezultata, ali istovremeno čuvamo i energiju za budućnost jer je u pitanju mlada atletičarka koju tek čeka ogromna sportska karijera. Mia je uporna te posvećena atletici i treninzima, no jednako je važno održavati balans kroz odmor, prehranu i regeneraciju, što ona i čini. U krajnjoj liniji, svaki dobar trener svojim sportašima želi pomoći postići maksimum, a rezultat koji dolazi nakon tog napornog rada uvijek donese posebnu motivaciju”, kaže Šešum.

Mia tako dnevno prosječno ima jedan, a tjedno četiri treninga, od kojih jedan bude u teretani, a preostala tri u dvorani ili na stadionu. Najizazovnije joj je, tvrdi, ostati zdrava i neozlijeđena cijelu sezonu, pri čemu je to posebno teško njoj kao juniorki kojoj sezona traje od svibnja do rujna, a najbitnije je natjecanje na kraju sezone.

”Ustajem oko šest i odlazim u školu u kojoj sam do nekih 13 sati, nakon čega idem na masažu. Poslijepodneva su mi obično rezervirana za učenje i odmor, a od 19,30 do 21 sat imam treninge. Ako nisam tamo, družim se s prijateljima, ali u 22 sata već moram biti u krevetu. Naravno, ponekad je teško uklopiti sve te obveze, no prioriteti su mi škola i treninzi koji nikada ne smiju ostati zanemareni. Nadam se da će mi biti malo lakše kada budem upisala fakultet”, govori Mia.

Mia i njezin trener (IZVOR: PR)

Inače, Mia je maturantica s odličnim ocjenama Tehničko-prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku (gimnazijski smjer), nakon koje planira upisati logopediju ili farmaciju, također u gradu na Dravi. Iako je izuzetno aktivna i uspješna sportašica, za sada se ne vidi u trenerskoj ili profesorskoj struci. Štoviše, da ne trenira, školovala bi se za dječjeg kardiologa.

”Dovoljni su mi treninzi koje sada odrađujem i ne bih htjela živjeti od atletike, već želim imati diplomu u rukama kojom mogu, ako bude bila riječ o logopediji, otvoriti svoju ordinaciju, dok ako bude bila riječ o farmaciji, želja mi je raditi u laboratoriju”, navodi Mia.

Uz zgusnut raspored, Mia ima i zanimljive hobije, a to su fotografiranje, gledanje lokalnih utakmica te pečenje kolača (specijalitet su joj cimet rolice). Za desetak se godina vidi kao uspješna mlada žena u sportu i u životu, sa završenim fakultetom i uspješnom sportskom karijerom. U bliskoj ju pak budućnosti očekuju novi nastupi na svjetskim i europskim prvenstvima, dok joj je krajnji cilj osvajanje medalje na Olimpijskim igrama 2028. u Los Angelesu.

”Nikada nemojte odustajati od sporta! Ako se vidite u njemu i ako imate dobru ekipu uz sebe, ostanite u njemu, pa makar i na rekreativnoj razini. Sport donese puno toga dobroga, počevši od koristi za zdravlje, preko održavanja discipline, pa sve do sklapanja novih prijateljstava”, poručuje Mia.

Slavko Midžor/PIXSELL

Podsjetimo, Mia i njezin trener dočekani su prošloga četvrtka na Trgu Slobode, dok je Miji u Zagrebu dodijeljena i stipendija kao jednoj od najperspektivnijih hrvatskih atletičarki. Miji želimo svaku sreću i još mnogo ovakvih uspjeha za koje ne sumnjamo da će ih biti jer je pred njom, prema svemu sudeći, iznimno blistava sportska karijera.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest