maraton lađa u metkoviću

Gotovo cijela obitelj veslala je u lađi, a Išasegi kaže: ”To je čarolija kojoj se ne možeš oduprijeti!”

Privatna arhiva

Iako je vremenom ta manifestacija, kao i pripreme za Maraton lađa prerasla budžete Vaterpolo kluba, pa i entuzijasta koji su prvi zaveslali u neretvanskim lađama, Išasegi i danas s ponosom prati Maraton lađa, tim više što su ondje zaveslala obojica njegovih nećaka

Ove subote od Metkovića preko Opuzena pa do Ploča održan je tradicionalni Maraton lađa, 27. po redu. Malo je poznato da je u pobjedničkoj ekipi Udruge lađara Zagreb Đakovčanin Antonio Martić, a još je veća nepoznanica da je upravo njegov ujak, Đakovčanin Ivan Išasegi bio začetnik ideje o prvoj đakovačkoj ekipi koja se od 2019. pa sve do danas natječe na ovoj manifestaciji u Dolini Neretve.

Svemu je, rekli bismo, ”kumovala” činjenica da je, uz majku Anitu rođenu Đakovčanku, Antonijev otac Mario rođeni Opuzenac, pa ova đakovačka ekipa već godinama ljetuje upravo u tom malom neretvanskom gradiću.

Počelo je kao zafrkancija…

”Još 2017. godine bio sam gost na Maratonu lađa, i to u pratećem brodu. Ismijavao sam Opuzence da nitko od okupljene ekipe nikada nije sjeo u lađu pa sam im rekao da, ako neće oni, ja ću okupiti ekipu iz Đakova i spustiti se na Neretvu. Uspjelo mi je, naravno, uz moju suludu ekipu lađara koja se htjela upustiti u to 2019. godine kada je potporu dao i Grad Đakovo, no trebalo je najprije naučiti veslati lađu, a u čemu su nam pomogle bjelovarske ekipe Argonauti i Šumari. Bila je fora vidjeti kako smo trenirali uz rub bazena lijevo-desno i naposljetku otišli i izveslali Maraton”, ispričao nam je Išasegi, inače predsjednik Vaterpolo kluba Đakovo koji je potom, zajedno s ekipom, organizirao i Kup Borovik koji se tradicionalno održava i danas.

Iako je vremenom ta manifestacija, kao i pripreme za Maraton lađa prerasla budžete Vaterpolo kluba, pa i entuzijasta koji su prvi zaveslali u neretvanskim lađama, Išasegi i danas s ponosom prati Maraton lađa, tim više što su ondje zaveslala obojica njegovih nećaka. Uz ovogodišnjeg pobjednika Antonija tu je i mlađi Lovro, a Išasegi s ponosom ističe da je njegov stariji nećak, točnije njegova ekipa nakon ovogodišnje pobjede na Maratonu lađa dobio brončani štit Kneza Domagoja u trajno vlasništvo, nakon što su tri godine zaredom bili pobjednici.

Privatna arhiva

Treninzi od listopada

”Iznimno sam ponosan na Antonija, a, naravno, i na Lovru koji je veslao još 2016. godine. To je jedna zaraza koje se ne možete riješiti i drago mi je da smo mi, koji smo inače sportska obitelj, sudjelovali na ovoj jedinstvenoj utrci i naravno da i pobjeđujemo, pa bilo to i sa zagrebačkom ekipom“, u šali kaže Išasegi, dodajući da je neopisiva čarolija veslanja po rijeci Neretvi, unatoč tome što pripreme za Maraton traju i nekoliko mjeseci prije.

I sam je, prisjeća se, sa svojom ekipom počinjao trenirati još u ožujku, dok je njegov nećak Antonio još u listopadu započeo s pripremama. Ne čudi, kroz smijeh će Išasondi, da su pobijedili i domaće ekipe, jer doista marljivo treniraju gotovo cijele godine. Potvrdio nam je to i Antonio koji je s ekipom Udruge lađara Zagreb izveslao Maraton za 2:15:09 minuta i, kako kaže, preponosan je što je njegova ekipa vlasnik štita kneza Domagoja.

”Moja đakovačko-opuzenska obitelj zarazila me veslanjem za Maraton i više sam nego sretan što smo uspjeli pobijediti i ove godine. Nama na treninzima naš kapetan uvijek kaže da se na treningu pobjeđuje i doista se trudimo od listopada pa sve do kolovoza uštimati zaveslaje i naposljetku obići sve ekipe. Inače, ritam je neumoljiv, imamo od 56 do 58 zaveslaja u minuti, a kada se napadaju druge lađe zna biti i po 80 zaveslaja. Prava je formula za uspjeh rad, trud i odricanje i upravo se to pokazalo i ove godine“, ispričao nam je jedan od 12 ovogodišnjih pobjednika koliko ih je bilo u lađi Udruge lađara Zagreb, a koja je iza sebe ostavila svih 29 ekipa lađara.

Privatna arhiva

Dodajmo tome da je svoju premijeru sudjelovanja na Maratonu lađa đakovačka ekipa lađara ovjekovječila zanimljivim video-uratkom ”Bitka na Neretvi Đakovačkih bećara”, a što je ujedno bio i naziv prve ikad oformljene ekipe lađara u Đakovu. Naslijedila ju je Sportsko-veslačka udruga Đakovo, a koja je ove godine na Maratonu lađa završila na 13. mjestu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest