Strastvena trkačica iz Nove Gradiške

Sandra (53) osvaja prva mjesta na slavonskim utrkama i dokazuje da dob nije prepreka uspjehu

Privatna arhiva

Kroz svoje izvanredne podvige, ova nadarena Novogradišćanka istovremeno balansira između uloga majke, bake, tajnice te aktivne sportašice, inspirirajući ljude svih dobnih uzrasta na to da se slobodno i bez straha upuste u vlastite životne izazove

Trči, dobiva priznanja, organizira utrke, planinari, biciklira, trenira djecu, radi kao tajnica na dvjema lokacijama… Uza sve to, majka je dvoje sada već odrasle djece te baka petogodišnjeg dječaka Duje.

Riječ je o Sandri Ivanović, 53-godišnjoj Novogradišćanki koja je po struci administrativna tajnica i prvostupnica trenerske struke sa završenim Kineziološkim fakultetom u Zagrebu. Još se u mladosti počela baviti gimnastikom i atletikom, pa je tako bila članica Izvršnog odbora Kupa Slavonije te Skupštine HGS-a. Također, u rodnom je gradu dugi niz godina bila jedini ženski trener.

Unazad posljednjih nekoliko godina počela je sudjelovati na cestovnim i trail utrkama diljem Hrvatske te od tada na njima kontinuirano osvaja prva mjesta. Tako je nedavno bila prva na 2. Vukovarskom trailu na utrci od 5500 metara.

”Svaka je utrka sama za sebe donekle teška i mnogo se puta zapitate: ‘što mi je ovo trebalo’, ali čim dođete na cilj, odmah razmišljate o tome koja vam je sljedeća utrka. Taj dolazak na cilj budi u vama neopisiv osjećaj, neovisno o tome na kojemu ste mjestu završili. Tko to nije probao, teško mu je to objasniti i tko nije živio sport općenito, ne zna što je propustio”, ističe Sandra za SiB.hr.

Sandra na postolju na 2. Vukovarskom trailu; FOTO: Privatna arhiva

Kada je riječ o trkačkim postignućima, prva mjesta osvojila je prošle godine na Meridiani Slavonici u Staroj Kapeli (5,7 km), Rekreativnoj utrci građana ”Doživi Backyard” na jezeru Lapovac kod Našica (6,7 km) i utrci ”Giro di Kutina” (5 km) te ove godine, osim na 2. Vukovarskom trailu, na Slavonskoj trci u Slavonskom Brodu (10 km). Najviše je pak istrčala štafetu 2×25 kilometara s kolegicom Katarinom Čurčić u sklopu Polojske ultre također u Slavonskom Brodu, a najdraže su joj, priznaje, cestovne utrke.

”Volim ja i šumu i prirodu, ali ne volim prevelika brda. Gušt mi je, stoga, trčati i u Osijeku koji ima lijepu i ravnu stazu uz rijeku Dravu, iako je i ona na Strmcu predivna”, govori sportašica.

FOTO: Privatna arhiva

Osim bavljenja trčanjem, Sandra radi kao tajnica u DZNG-u, a više od dvadeset godina djeluje na istom radnom mjestu i u Atletskom klubu Nova Gradiška, gdje tri puta tjedno također trenira atletiku s osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Tako je već treću godinu zaredom sudjelovala u organizaciji Psunj traila na tri staze Izletišta Strmac od 7,5, 15 i 22 kilometra. Na istoj lokaciji svakoga mjeseca održavaju i novo kolo Trail lige na 7,5 kilometara, pri čemu se na kraju godine kola zbrajaju i potom proglase najbolji trkači.

”Cijeli život sam u sportu tako da mi nije problem održavati i uklopiti sve ono čime se bavim. Uz sve obveze i posao, trčanje mi je ustvari ispušni ventil. Kada trčim, imam osjećaj da me ništa ne boli. Naravno, važni su i treninzi te pravilna ishrana, dok ja treniram tri do četiri puta tjedno, a kada odmaram od trčanja, onda bicikliram i planinarim. Kada se bavim sportom, najsretnija sam i na svom terenu”, opisuje Sandra.

FOTO: Privatna arhiva

Sportašicu već iduće subote očekuje nova Meridiana Slavonica u Staroj Kapeli, dok u lipnju odlazi u Banja Luku i na 12. Karlovački cener. Svima koji bi se htjeli početi baviti trčanjem, pa i onima u njezinim godinama poručuje da krenu laganim koracima.

”Samo prvo šetajte i što više se krećite, a ostalo će doći. Ni ja nisam voljela trčati prije, ali mi se po putu svidjelo i danas ne mogu zamisliti život bez toga. Svatko tko želi može doći do određenih ciljeva, uz uvjet da počne polako. Meni osobno i nije do ostvarivanja nekih značajnih rezultata – da, lijepo je osvojiti prvo mjesto, no uvijek se više usmjeravam prema samom trčanju, uživanciji, druženju, odlasku na utrke… Samo sudjelovanje u tome mi je najdraže i uživam u njemu, a onda posljedično dolaze i rezultati”, zaključuje Sandra.

FOTO: Privatna arhiva

Kroz svoje izvanredne podvige, ova nadarena Novogradišćanka istovremeno balansira između uloga majke, bake, tajnice te aktivne sportašice, inspirirajući ljude svih dobnih uzrasta na to da se slobodno i bez straha upuste u vlastite životne izazove. Njezina strast prema trčanju nije samo vezana uz osvajanje prvih mjesta, već i uz nova iskustva, druženje i otkrivanje osobnih granica.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari