Sport / Odbojka

Mika Grbavica mlada odbojkaška reprezentativka iz OK ''Linga'' Osijek

Mika Grbavica mlada odbojkaška reprezentativka iz OK ''Linga''  Osijek

Mika Grbavica, odbojkašica je OK „Linga“ iz Osijeka i odlična učenica 7B razreda Osnovne škole „Antuna Mihanovića“ iz Osijeka. Prije nekoliko dana dobila je poziv selektora mlađih kadetkinja Hrvatske odbojkaške reprezentacije gosp. Marka Crnkovića, da se odazove pripremama u Vrsaru 31.03-02.04.2015. te je pristala povodom toga dati nam jedan kratki intervju, kako bi nas što bolje upoznala s uvjetima rada i treniranja u Osijeku.

„Odbojkom sam se počela baviti jako rano, još prije polaska u školu, s obzirom da je moja mama, Mihaela Grbavica, trener odbojke već 10-ak godina. Odrasla sam u dvoranama, lupajući loptu o zid. Dok su drugi bili u vrtićima i kod baka, ja sam svoje djetinjstvo najčešće provodila u dvorani. Nije bilo uvijek lako, znala sam biti i umorna, ali takva je bila situacija i to me je učinilo jakom, strpljivom i ovisnom o odbojci i treninzima. Sigurno su pomogli i geni jer mama je bila odlična odbojkašica. Ovaj poziv za reprezentaciju jako me je obradovao i dao mi potvrdu da sam na dobrom putu i dao mi je još više motiva i snage za rad. I mama i tata su jako visoki pa, osim sto sam naučila dobro igrati odbojku, dosta sam i izrasla. Imam 13 godina i 184 cm...i još rastem! Igram i 2. Državnu seniorsku ligu za OK „Čepin“, 3. Slavonsku ligu za OK „Linga“, u selekciji sam mlađih kadetkinja „Čepin-Linga“ (ČOS), a želja mi je baviti se odbojkom što duže u životu. Ako bude sve išlo normalnim tijekom, jednog dana nadam se da ću zaigrati i izvan hrvatskih granica za neki od stranih klubova. Najveća čast od svega bila bi igrati u prvoj šestorci Hrvatske reprezentacije, ali još je jako puno godina rada i truda preda mnom kako bih postigla bar neke od tih ciljeva.

Prije nepune 3 godine, moja je obitelj odlučila napraviti svoj klub, Odbojkaški klub „Linga“ iz Osijeka. Mama je licencirani trener odbojke, međutim, volontirajući za razne klubove i trenere, shvatila je da ipak želi raditi sama i po svom, a i ja sam rasla i trebalo se pobrinuti da imam pravilan sportski razvoj. Naravno da je ona , kao moj trener i roditelj, mogla najbolje i najrealnije odlučivati što je za mene dobro, a što ne. I to se pokazalo ispravnom odlukom. Jednako puna ljubavi i strpljenja pristupa i radu sa svom ostalom djecom u klubu i zato ju svi jako vole i gledaju kao drugu mamu, a roditelji joj prepuštaju svoju djecu s punim povjerenjem."

Za nekoliko riječi upitali smo i trenericu Mihaelu Grbavica:
„Naš klub je, s obzirom da radimo tek treću godinu, izuzetno uspješan na svim poljima. Prije 3 godine krenuli smo s oko 20-tak djece najviše osnovnoškolskog uzrasta, dok sada brojimo 3 – 4 puta više polaznika i članova, od vrtićkog uzrasta pa sve do seniorske ekipe. To podrazumijeva natjecateljske skupine u nekoliko uzrasta, pogon škole odbojke, te rekreativnu skupinu, tako da je jasno da u „Lingi“ ima mjesta za sve. U posljednje vrijeme pokazao se interes i roditelja za aktivnom rekreacijom, naravno u slučaju da uspijemo naći termin i za veteransku skupinu. Sve su djevojke i djevojčice odlične i vrlo dobre učenice, koje uz svakodnevno treniranje redovno ispunjavaju i svoje školske obveze. Ako se ponekad kod koga i pojavi problem sa školskim gradivom, tu su klupske prijateljice koje uskoče i pomognu instrukcijama. Učimo djecu zajedništvu i solidarnosti, sve se one druže i u slobodno vrijeme, dok ih odbojka kao nekontaktni sport uči savladavanju prepreka vlastitoga uma, uči ih nositi se sa stresom i očekivanjima, itd. Nekima bavljenje odbojkom koristi u razvijanju socijalnih vještina i općenito se svi zajedno trudimo izgraditi naše igračice u što stabilnije mlade osobe. Među njima se sustavno gradi istinsko prijateljstvo, a ne nemilosrdna i beskompromisna konkurencija, što nas izuzetno raduje.

Najbolje rezultate pokazujemo upravo u radu s djecom i mladima. Prošlogodišnje smo prvakinje Slavonije i Baranje u mini odbojci. Na Državnom prvenstvu iz mini odbojke zauzele smo sjajno 5. mjesto u konkurenciji 20 ekipa iz cijele Hrvatske, dok su ostali slavonski klubovi zauzeli tek 9., 11. i 13. mjesto. Igrale smo i ozlijeđene i bolesne, ali zadovoljne smo onim što smo pokazale i što smo se kući vratile i opet kao najbolje iz ove regije. Ove godine mini odbojkašice u generaciji 2002. i mlađe drže primat u mini gradskoj ligi, gdje se za 1. mjesto izmjenjuju s kvalitetnom ekipom Čepina, te se također spremamo okušati nastupom na Državnom prvenstvu u Rovinju u svibnju ove godine. Ne primamo nikakva sredstva niti pomoć, financiramo se isključivo sami i iz donacija prikupljenih zalaganjem roditelja i prijatelja kluba. Termini koje zakupljujemo za rad sa djecom su isto izuzetno skupi i neadekvatni s obzirom da termine nerijetko možemo zakupiti tek od 21, 21:30 pa do 23 sata. Za rad s malom djecom imamo poslijepodnevne termine i termine vikendom, međutim djeca pohađaju dvosmjensku nastavu pa na dio treninga ne stižu na vrijeme. Stoga smo se u klubu pobrinuli da na izbor imaju termine svaki dan, kako bi usprkos svim obvezama ispunili svoju tjednu kvotu. Radimo u jako teškim uvjetima, bez pomoći institucija, ali bez obzira na to, pravimo izuzetno dobre igračice i okupljamo sve veći broj djece i mladih. Najbitnije od svega je to što djeca vole to što rade, što više vremena provedu u dvoranama nego za računalima i po ulicama. Kako je sve teže u našem gradu imati posao, a najčešće i redovna primanja, puno je djece koja nisu u mogućnosti plaćati klupsku članarinu. Klub im i s te strane klub izlazi u susret i oslobađa ih njezina plaćanja.“

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekoliko riječi o planu i programu rada kluba rekao je i predsjednik kluba Miodrag Grbavica:
„OK Linga“ iz Osijeka i OK „Čepin“ iz Čepina od ove su godine potpisali i Sporazum o suradnji, prema kojem ćemo od ove godine nadalje za nastupe na državnom prvenstvima u svim kategorijama sastavljati zajedničke selekcije. Ove godine zajedničke su nam mlađe kadetkinje, koje će na državnom prvenstvu nastupiti pod nazivom OK Čepin. Ta je zajednička selekcija već ostvarila izvrstan rezultat u dosadašnjim natjecanjima, Naime, u subotu 21.03.2015. g. osvojili smo i 1. mjesto na Regionalnom natjecanju za mlađe kadetkinje 2015. g. Sljedeće godine nositelj selekcije je OK „Linga“ i nastupamo pod imenom svoga kluba: to znači da tada ostvarujemo pravo sastavljanja selekcije od igračica naših dvaju sestrinskih klubova. Jako smo zadovoljni ovom suradnjom dogovorenom sa predsjednikom OK „Čepin“ Perom Dugandžićem i zajedničkim radom trenera prof. Ivana Pospišila, trenerice Mihaele Grbavica i Jasmina Mašića, jer razmišljamo podjednako, radimo kvalitetno i imamo odlične rezultate u radu s djecom u oba kluba. Ovako ujedinjeni možemo biti samo još bolji i jači. A to već i pokazujemo. Teški su uvjeti rada u oba kluba, ali djeca osjete ljubav prema odbojci, osjete da s njma rade kvalitetni treneri, stoga su i rezultati neminovni. Još je jako puno djevojčica koje izrastaju u kvalitetne igrače, u oba kluba, a to će ubrzo moći vidjeti i ostatak regije i Hrvatske.

Najviše od svega drago nam je što je poziv Miki za pripreme za reprezentaciju pokazao i dokazao da se i iz „malih“ klubova, koji nisu na spisku onih koji primaju velika sredstva iz proračuna, može dobiti poziv za reprezentaciju, i da se kvaliteta u radu, unatoč svim preprekama, prepoznaje jasno i nadaleko.“
   


Izdvojeno

Reci što misliš!