Osječka odbojka broj jedan u Hrvatskoj

Završnicom juniorskog prvenstva Hrvatske spuštena je zavjesa na klupsku odbojkašku sezonu 2011./12., koja je bila i te kako uspješna za osječke klubove. Naime, od devet mogućih naslova, u slavonskoj je metropoli završilo čak šest titula, što je najbolji pokazatelj da je Osijek ovoga trenutka odbojkaški centar broj 1 u Lijepoj Našoj.

Završnicom juniorskog prvenstva Hrvatske spuštena je zavjesa na klupsku odbojkašku sezonu 2011./12., koja je bila i te kako uspješna za osječke klubove. Naime, od devet mogućih naslova, u slavonskoj je metropoli završilo čak šest titula, što je najbolji pokazatelj da je Osijek ovoga trenutka odbojkaški centar broj 1 u Lijepoj Našoj.mursa_finale_28_12_2011_%20(21).jpg

Za taj epitet zaslužni su Ženski odbojkaški klub Osijek te muška perjanica, Mursa, koji su u skromnim uvjetima (prije svega financijskim) ostvarili rezultate za pamćenje.

Serija krenula osvajanjem Kupa

Naravno, najveću težinu ima prvi seniorski trofej, za koji se pobrinula Mursa. Krajem prošle godine u dvorani Gradski vrt odigrala se završnica Kupa Hrvatske, a domaći su odbojkaši preko zagrebačke i kaštelanske Mladosti stigli do uspjeha koji su čekale mnoge generacije prije njih. Bilo je to vrijeme blagdana, idealno i za podizanje kompletne odbojkaške euforije, koja, na žalost, nije potrajala. Poslije, u borbi za naslov prvaka, Osječani nisu bili konkurentni jer su igrali znatno oslabljeni.

No nisu samo seniori za diku i ponos, ovo je bila godina sjajnih dostignuća i mlađe kategorije u oba kolektiva.

U četiri uzrasta, gledali smo apsolutnu dominaciju mladih Osječanki i “mursaša”, koji su pokazali da odbojka u gradu i bližoj okolici ima svijetlu perspektivu, no ta vijest ionako nije od jučer. U dvorani Gradski vrt uspješno je organizirano (čestitke odbojkaškim djelatnicima koji su također zaslužili najvišu ocjenu, nap.a.) mlađe kadetsko i kadetsko prvenstvo države, a neke utakmice gledao sam u društvu trenera seniora Murse, Leonarda Barića, koji nije krio oduševljenje potencijalom koji imaju ta dva kluba.

Slavonija je pravi odbojkaški rasadnik, ovakav potencijal trenutačno nema nitko u Hrvatskoj. Uz malo dodatne reorganizacije, to se može dići na razinu koju je godinama držala zagrebačka Mladost, a znamo što je ona predstavljala ne samo u hrvatskoj odbojci nego i dalje.

Igrački i stručni potencijal

Nismo vidoviti, stoga ne znamo hoće li osječki dvojac dosegnuti status Mladosti, ali ako se može suditi prema posljednjim uspjesima, to i nije nemoguća misija.

ŽOK Osijek i Mursa bili su bez premca u kadetskoj konkurenciji. Mlade kadetkinje, kao i juniori također su oko vrata stavili zlatne medalje. Juniorke su bile korak do naslova, mlađi kadeti završili su brončani, a ništa manje važan nije ni rezultat mini odbojkašica koje su u najmlađem uzrastu potvrdile primat u državi. Naravno, osim mladim odbojkašicama i odbojkašima, od kojih je nekoliko steklo i reprezentativni status, zasluge idu i treneru. U Mursi je već niz generacija odgojio samozatajni, ali uspješni Zvonimir Bogdanović. U ŽOK-u je u toj ulozi Dario Fančović, sada su tu Vanja Jakšetić i Andrijana Vučković te Miroslav Đekić, mlade trenerske snage koje bi, svakako, bilo poželjno i dodatno osnažiti. Pojačana struka još će temeljitije obraditi taj potencijal, koji u Hrvatskoj zaista nitko nema, stoga se odbojkaški Osijek ime čime ponositi.

[blockquote]

15 naslova
Od prvog pa do posljednjeg prvenstva Hrvatske, osječki su klubovi osvojili čak 40 medalja. Zlatnih je 15, od kojih samo jedna seniorska (zlatna u Kupu prošle godine), sve ostalo djelo je mlađih dobnih kategorija. Prvi naslov osvojili su kadeti Osijeka prije deset godina, a u samo četri sezone (1995./96., 96./97., 98./99., 2008./09.) na pobjedničkom postolju nije bilo predstavnika grada na Dravi.[/blockquote]

TEKST: Nino BENČINA, Glas Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari