velik uspjeh

MOK Željezničar sa ženom na kormilu vratio se u prvoligaško društvo

Njihova tradicija traje dugi niz godina, a sad su se ponovo našli u prvoligaškom društvu

Osječki odbojkaški klub MOK Željezničar, nekadašnji ponos grada, nakon tri desetljeća ponovno se našao u prvoligaškom društvu. Klub, koji je posljednjih godina tražio povratak među najbolje, konačno je ostvario dugo očekivani uspjeh, osvojivši svoje mjesto u Prvoj ligi. Kako objašnjava kapetan i predsjednik kluba, Milenko Korica, put do ovog postignuća bio je sve samo ne jednostavan.

Iako su prošle sezone završili na drugom mjestu Druge lige Istok, iza Zrinskog, koji je dobio priliku za napredak, MOK Željezničar je u početku bio izostavljen iz nove prvoligaške formacije. No, nakon odustajanja Daruvara, pojavila se nova prilika, i to kroz kvalifikacijske utakmice s Ribola Kaštela II.

“Znalo se ranije da se formira novi razred, u kojem prvo za nas nije bilo mjesta. Iako smo u posljednjoj sezoni Druge lige Istok bili drugi, ispred Zrinskog, koji je dobio status, kao i Mursa-Osijek II, s kojom smo vodili izjednačenu borbu za naslov, koju je odlučio bolji set i poen količnik. Pisali smo dopise HOS-u da smo neopravdano izostali iz slagalice, a nakon što je odustao Daruvar, pokazalo se jedno mjesto. No onda se pojavio još jedan kandidat, Ribola Kaštela II, pa je pala odluka da se igraju dva kvalifikacijska susreta”, pojašnjava Korica.

Osječani su, prihvativši izazov da obje utakmice igraju u gostima, pokazali iznimnu borbenost. Nakon poraza u prvoj utakmici rezultatom 1:3, uspjeli su izjednačiti seriju pobjedom od 3:1, a konačni trijumf ostvarili su u odlučujućem “zlatnom setu” (15:13), osiguravši tako ulazak u elitu.

“Izgubili smo prvu utakmicu 1:3 (24:26, 21:25, 25:19, 17:25). U prvom setu propustili smo vodstvo 24:18. To nas je malo uzdrmalo, ali vjerovali smo da dan poslije nismo bez izgleda. Od početka smo preuzeli inicijativu i uzvratili smo pobjedom također četiri seta (25:17, 25:20, 22:25, 25:16). Trebalo je odigrati još onaj odlučujući, tzv. zlatni, koji smo dobili 15:13. Nije trebalo biti tako neizvjesno, jer smo nakon vodstva 14:7 trebali samo zadati posljednji udarac. Malo se zakompliciralo, ali nismo pokleknuli”, kaže Korica.

Glavnu riječ na parketu pak ima ona! Trenerica Dora Ivanić već nekoliko sezona vodi MOK Željezničar što ruši predrasude u muškoj odbojci. A za upornost i trud za koji su nagrađeni ulaskom u prvu ligu zaslužni su: Daniel Stanković, Milenko Korica, Franjo Ćulap, Josip Odobašić, Ivan Gudelj, Mateo Mađarić, Jakov Šužberić, Borna Rakitničan, Mate Mihaljević, Petar Habrka, Ivan Zetović, Sebastian Petar i Karlo Adžić.

Igranje ovog ranga donosi izazove, i one sportske i logističke. Troškovi rastu, treba osvježiti igrački kadar… No, kako su se do sada borili s tim izazovom nastavljaju i dalje:

“To nam je prijašnjih godina bio problem, svojevrsna kočnica za rezultatski iskorak. No glavne troškove pokrit će Hrvatski odbojkaški savez za sve sudionike, tako da vjerujem da će ćemo sezonu odraditi bez problema. Pokušat ćemo privući i neke sponzore, mini donatore. Uvjet je da imamo i mlađe kadetsku ekipu, što ispunjavamo, vjerujem da će kub sada polako rasti. Jedva čekamo prvu utakmicu, premijera je u Gorici 5. listopada, a tjedan dana poslije u goste nam stiže bivši superligaš Zadar”, kaže na kraju predsjednik i kapetan kluba koji je osnovan prije 61 godinu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest