važna pobjeda

Odbojkašice Hrvatske uvjerljive protiv Rumunjske u Gradskom vrtu

Borna Jakšić/Pixsell

Ženska odbojkaška reprezentacija slavila je s uvjerljivij 3:0 u Osijeku dok je muška ekipa jednakim rezultatom poražena u gostima

Ženska hrvatska seniorska reprezentacija još je jednom maksimalnom pobjedom okončala ovogodišnji kvalifikacijski ciklus u skupini G za odlazak na EP. Nakon Kosova u gostima s 3:0 (19, 14, 22) pobijedile su i reprezentaciju Rumunjske, uzvrativši im tako na najbolji mogući način za poraz u ovogodišnjoj Zlatnoj europskoj ligi početkom lipnja. Meč u kojem su naše djevojke pokazale dominantnu igru potrajao je tek 79 minuta.

Rumunjska niti jednom u prvom setu nije bila u pozitivnom rezultatu, tek tri puta u egalu. Niti drugi set nije bio puno drugačiji, doduše, povele su gošće s 1:0, imale i 2:1, te tri egala, posljednji kod 5:5. Sve ostalo otišlo je na stranu razigranih Hrvatica, koje su na kraju ostvarile pobjedu od 25:14. Tek je u trećem gostujuća ekipa uspjela doći do igre, sredinom seta su i minimalno povele, imale i 20:18, no nakon toga hrvatska se igra ponovno rasplamsala, pogotovo kada su ušle Mika Grbavica i Vedrana Jakšetić, sve do konačnih 25:22.

Naša reprezentacija napravila je 45 poena u napadu, Rumunjska 10 manje, bila bolja u bloku (6-3) i servisu (5-2), te manje griješila (15-19). Andrea Mihaljević i Leonarda Grabić s 11 poena bile su najučinkovitije u našim redovima (Leonarda 3 bloka), Josipa Marković 10, Božana Butigan i Martina Šamadan 9, Karla Antunović 4 (2 asa) te Mika Grbavica 2.

Josipa Marković poslije utakmice je rekla: “Mislim da možemo biti zadovoljni pobjedom, radili smo četiri mjeseca za ovo. Nakon Kosova maksimalno smo odradile i Rumunjsku i jako sam ponosna što sam dio ove ekipe. Nadam se da ćemo iduće ljeto pobjedama potvrditi plasman na EP.”

Izbornik Igor Arbutina bio je vrlo zadovoljan nakon odlične izvedbe njegovih igračica.

“Na najbolji mogući način završili smo reprezentativni ciklus. Čestitke djevojkama jer su kada je bilo najpotrebnije pokazale zajedništvo i najveću kvalitetu. Ponosan sam na njih kako su izdržale ovaj period jer stalno ističem da dobro rade. Pokazale su kada je bilo najvažnije koliko mogu i čestitam im na tome. Nadam se da je ovo početak nekih boljih vremena za hrvatsku žensku odbojku.”

Kod hrvatske muške odbojkaške seniorske reprezentacije u kvalifikacijskoj skupini D za odlazak na EP neuvjerljiva igra nastavila se i u Talinu, gdje su naši izgubili od Estonije 0:3 (16, 19, 22), nakon 87 minuta igre. Ovim porazom, uz nedavni u Osijeku od Izraela, naša je selekcija dosta zakomplicirala situaciju u skupini D gdje je Estonija prva sa 6 bodova i set razlikom 6-1, Izrael drugi s 3 boda i 4-4 u setovima, dok smo mi posljednji bez boda i s tek jednim osvojenim setom. Drugi dio kvalifikacijskog ciklusa igra se dogodine.

O utakmici se nema što puno reći, bio je to zapravo susret u jednom smjeru, gdje su domaćini dominirali u prva dva seta, a naša selekcija uspjela uhvatiti priključak tek u trećem. U tom posljednjem setu treba izdvojiti egal kod 13:13, te posebice kod 18:18, no tada domaćin, nakon time outa, radi seriju 4-0 za mirniji ulazak u sam finiš seta. Ispostavilo se, i meča.

Statistički, Estonija je imala bolji napad (40-35), blok (8-5) te posebice servis, sa 8 aseva, prema niti jednom naših odbojkaša (uz 11 servis grešaka). Što se pogrešaka tiče, Estonci su nam ponudili 17 poena, mi njima dva više. Korektor Tomislav Mitrašinović s 10 poena bio je najefikasniji kod nas, Filip Šestan dodao je 8, Kruno Nikačević 6, Marko Sedlaček i Ivan Zeljković 5, Sven Jakopec 4 te Gabrijel Cvanciger i Petar Višić po jedan.

Iskusni reprezentativac Filip Šestan nakon susreta je konstatirao: “Teška utakmica, nešto što nismo očekivali, još jedan poraz nakon Izraela. Nadali smo se pobjedi, iako smo nakon Izraela možda i bili ausajderi u ovom susretu. Nedavni neočekivani poraz, težak put, odlična publika. Bilo je tu nekih faktora koji nisu išli nama u korist. Nekako je sve išlo kontra nas, krenuli smo u meč loše, i u tom se tonu nažalost nastavilo do kraja. Pokušavali smo doista sve dati od sebe, maksimum koliko možemo, ali nažalost nije išlo.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest