Sport / Nogomet

FINALE LIGE PRVAKA

City je favorit, no hoće li ih neiskustvo igranja ovakvih utakmica koštati?

City je favorit, no hoće li ih neiskustvo igranja ovakvih utakmica koštati?
Igor Soban/PIXSELL

Budući da u finalu pobjednika odlučuje samo jedna utakmica na neutralnom terenu, moglo bi biti svega

Još je jako malo ostalo do utakmice koja bi trebala biti najuzbudljivija u čitavoj sezoni, barem ju takvom očekujemo – finale Lige prvaka. Kraj svibnja zauzet je velikim nogometnim uzbuđenjima, prvo nas čeka finalni okršaj Europske lige između Villarreala i Manchester Uniteda, a potom i točka na i – engleski sraz u finalu Lige prvaka između Chelseaja i Manchester Cityja. Od samog početka sezone hrvatske kladionice kao što je recimo Favbet, favoriziraju „Građane“, no pravo je pitanje jesu li sposobni, unatoč fenomenalnoj momčadi, otići do samoga kraja te podići „uhati“ pehar. Nikad prije nisu se našli u ovakvoj situaciji...

Jedini trofej datira iz 1970. godine

Iako Manchester City nikada nije okusio slast pobjede u finalu Lige prvaka, „Građani“ nisu bez europskih trofeja. City je pobijedio u izdanju Kupa pobjednika kupova 1970. godine u finalu Gornik Zabrzea s 2:1. „Talisman“ Francis Lee asistirao je za prvi gol, a drugi je postigao s bijele točke za prvo i jedino europsko slavlje ovoga kluba. „Građani“ su se dosljedno kvalificirali za Ligu prvaka tijekom proteklog desetljeća. Sezona 2020./21. bila je njihova deseta uzastopna u elitnom europskom klupskom natjecanju. Prije ove sezone, najdalje su u ovom natjecanju dogurali u sezoni 2015./16. kada ih je u polufinalu svladao Real Madrid, tijesnim porazom od 0:1 ukupnim rezultatom. Ulaskom u finale, Manchester City je zasigurno odlučio preokrenuti svoje nedaće u ovom natjecanju.

Skupina odrađena bez problema

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Manchester City je do sada imao relativno glatku sezonu u LP s jednim ili dva malo manje „glatka“ trenutka. „Građane“ je dopala skupina C uz Porto, Olympique Marseille i Olympiacos. Sretni što su uvučeni u relativno laku skupinu, imali su gotovo besprijekornu grupnu fazu, pobijedivši u pet od šest utakmica te bez problema završivši na vrhu. U osmini finala pobijedili su Borussiju Moenchengladbach ukupnim rezultatom 4:0. Bernardo Silva, Gabriel Jesus, Kevin De Bruyne i Ilkay Gundogan postigli su pogotke za plasman Manchester Cityja u njegovo peto ikad četvrtfinale Lige prvaka, prenosi HRSPORT.

Mahrez „uništio“ PSG

Četvrtfinale je ipak bilo puno čvršće, budući da je druga Borussia, ona dortmundska, imala svoje planove, a Erling Haaland želio je impresionirati svoje potencijalne buduće poslodavce. Međutim, Jude Bellingham ukrao je show sa svojim sjajnim predstavama. Činilo se da je Borussia Dortmund u prvoj utakmici imala Man City na konopcima kada je Bellingham nakon pogreške Edersona zabio loptu u praznu mrežu, ali je gol kontroverzno poništen. Prva utakmica završila je rezultatom 2:1 u korist Cityja nakon Fodenovog kasnog pogotka, ali Borussia je postigla važan gostujući gol kako bi njihova nada u polufinale ostala živa. Revanš je započeo vrlo neugodno za Manchester City kada je Jude Bellingham postigao briljantni rani gol te svojoj momčadi pružio svojevrsni „pole position“. To vodstvo nije potrajalo dugo jer je Man City fantastičnom predstavom u drugom poluvremenu zabio dva puta Dortmundu te s ukupnih 4:2 uputio se među četiri najbolja kluba „Staroga kontinenta“. U polufinalu su se „Građani“ suočili s odličnom ekipom PSG-a koja je svladala branitelja naslova Bayern iz Muenchena te im se tako osvetila za poraz u prošlosezonskom finalu. Međutim, zvijezda Cityja Riyad Mahrez postigao je tri pogotka u dvije utakmice, a Manchester se pokazao predobrim za PSG, pobijedivši ukupno s 4:1 da bi prvi put stigao do finala Lige prvaka.

City u punom sastavu u finalu

U sezoni 2020./21. Pep Guardiola nije imao najbolji start, pogotovo u Premiershipu. Jedan od mnogih razloga tog usporenog starta bile su ozljede. Najbolji strijelac Manchester Cityja, Sergio Aguero, borio se s problemima koljena i tek je nedavno počeo redovito nastupati. Glavni igrač sredine terena, Kevin de Bruyne, nije imao najbolju sezonu. I on je često bio izvan rostera zbog ozljeda. Kao i svi drugi klubovi, i na Man City utjecali su problemi sa zaraženim igračima. Ulazeći u finale, Manchester City nema značajnih ozljeda niti zaraženih pojedinaca. Dakle, „Građani“ su na putu da budu u punoj snazi za finale, gdje bi po prvi put u povijesti mogli obradovati svoje navijače osvajanjem najjačeg klupskog natjecanja na svijetu.

Drogba i Cech – dva heroja posljednje titule

Prije samo devet godina finale Lige prvaka bilo je planirano da se igra u Muenchenu. I Chelsea i Bayern iz Muenchena zaslužili su svoja mjesta u finalu te sezone. „Bluesi“ su bili u očito nepovoljnom položaju s obzirom na odličnu povijest Nijemaca. Dvojica igrača te momčadi Chelseaja bili su opjevani heroji londonskih navijača što je rezultiralo njihovom prvom i jedinom osvojenom titulom pobjednika Lige prvaka. Bayern je imao apsolutnu kontrolu, uputivši ukupno 13 udaraca u odnosu na samo dva Chelseaja tijekom 90 minuta. Tada mladi Thomas Mueller odveo je Nijemce do velikog slavlja u 83. minuti pogotkom glavom, da bi pet minuta kasnije Didier Drogba, također glavom, odgovorio na Muellerov gol i poslao utakmicu u produžetke. Tada je Drogba još jednom bio u središtu pozornosti, ali skrivivši jedanaesterac pred svojim golom. Međutim, Petr Cech bio je tu da ispravi tu pogrešku obranivši kazneni udarac Robbenu. Sve do ruleta jedanaesteraca koji su odlučivali o pobjedniku meča i čitavog natjecanja, Cech je opet odigrao veliku ulogu spasivši četvrti i peti udarac s bijele točke (Oliću i Schweinsteigeru), vraćajući pritisak na Drogbu još jednom. Bjelokošćanin je poslao Manuela Neuera u pogrešnu stranu te tako odlučio utakmicu u korist Chelseaja.

Četiri gola Girouda donijela prvo mjesto

Chelsea je ovu sezonu završio na čelu skupine E u LP u pratnji Seville, Rennesa i debitanta Krasnodara. Sevilla je odigrala odlično u prvom meču, držeći Chelsea na „konopcima“ u nekim trenucima. Završilo je bez pogodaka. Do petoga kola uspjeli su održavati ritam s „Bluesima“. Međutim, tada se ukazao Giroud te s čak četiri gola na Ramon Sanchez Pizjuanu donio londonskom klubu prvo mjesto u skupini te potencijalno lakši ždrijeb u osmini finala.

Sjajna uzvratna utakmica protiv Reala diže šanse za osvajanjem naslova

Prelazak s Lamparda na Tuchela kao glavnog trenera dogodio se prije osmine finala. Chelsea je izvukao Atletico Madrid i nastavio s pobjeđivanjem španjolskih klubova. Završilo je s ukupnih 3:0. U četvrtfinalu su Tuchelovi igrači bili apsolutni favoriti za prolazak kroz polufinale preko Porta. Prva utakmica odigrana je u neutralnoj Sevilli, a Chelsea je slavio s ugodnih 2:0. Uzvrat u Londonu protivio se očekivanjima i naglasio nedostatak ključnih napadača Chelseaja, ali kasni pogodak Porta nije bio dovoljan da uzdrma Tuchela i njegovu ekipu. Njegovo povjerenje prema nekim igračima isplatilo se u polufinalu protiv mnogostrukog prvaka Lige prvaka, Real Madrida. Prva utakmica u Španjolskoj završila je neodlučeno 1:1, donoseći Chelseaju blagu prednost gostujućeg pogotka uoči uzvratne utakmice kod kuće. Unatoč pogreškama u odabiru postave Zinedinea Zidanea, nastup Chelseaja u toj uzvratnoj utakmici vrlo je vjerojatno pokolebao nade nekih bookmakera da će City odnijeti pobjedu u finalu.

City favorit? U finalu nema favorita

A kad smo već kod bookmakera, i dalje favoriziraju Manchester City što je sasvim logično, budući da su u fenomenalnoj seriji od 11 pobjeda i jednog remija tijekom ove sezone Lige prvaka. Još kad se uzme u obzir „škvadra“ koju posjeduje Pep Guardiola... Međutim, moglo bi ih koštati neiskustvo igranja ovako velikih utakmica, a budući da u finalu pobjednika odlučuje samo jedna utakmica na neutralnom terenu, moglo bi biti svega. Najrealnije je reći da na Dragau 29. svibnja favorita neće biti...


Izdvojeno

Reci što misliš!