Ivo Smoje: Štrajka neće biti dok sam ja kapetan

Jesu li Karlovčani odlukom, koja je izazvana neizdrživom financijskom situacijom, da ne odigraju utakmicu u Rijeci zapravo otvorili Pandorinu kutiju HNL-a?

Jesu li Karlovčani odlukom, koja je izazvana neizdrživom financijskom situacijom, da ne odigraju utakmicu u Rijeci zapravo otvorili Pandorinu kutiju HNL-a? Više od polovine prvoligaša davi se u groznim financijskim problemima, a odgovorni ljudi iz HNS-a, udruge prvoligaša, a na kraju i oni koji vode ovu državu jednostavno su posve ravnodušni. Potez karlovačkih nogometaša je zapravo potezočajnika koji će najveću štetu opet učiniti njima samima, ali je to zapravo zvuk “opće opasnosti” koji se prolama iznad cijelog HNL-a.

U Gradskom vrtu sigurno nespokojno prate cijelu tu situaciju jer se i sami bore za goli život, a sličnu krizu osječki prvoligaš prošao je krajem kolovoza kada su igrači digli glas protiv višemjesečnih dugovanja. Požar je tada ugašen transferom Dine Špehara u Dinamo, ali problem je ostao. Boje li se u osječkom prvoligašu mogućnosti “karlovačkog scenarija”?

Ne bih želio pričati o tome što bi bilo kad bi bilo. Igrače mogu razumjeti da traže ono što im pripada i mi dugujemo, ali vjerujte da dajemo svoj maksimum da koliko-toliko pratimo ritam obveza koje imamo. “Slučaj Karlovac” je ozbiljno upozorenje svima koji odlučuju o budućnosti nogometa, ali i sporta uopće, da je krajnje vrijeme da se puno toga iz korijena mora mijenjati. Trebaju nam novi zakoni koji će poticati investitore i privrednike da ulažu u sport. Ovako mi koji radimo u upravama klubova ispadamo nesposobni, a naš prostor za pribavljanje sredstava potrebnih za funkcioniranje kluba sve je uži. Mislim da je ključ u promjeni zakonskih odredbi jer na ovaj način dalje više ne ide. Međutim, bojim se da se to neće dogoditi jer politika pokazuje poptpunu neizaniteresiranost za rješavanje sportske problematike. Ponavljam, motive igrača Karlovca razumijem, ali mislim da to nije način na koji se mogu riješiti problemi – kaže Robert Špehar, predsjednik osječkog prvoligaša.

E, sad ona rečenica kojom se znao zabavljati nekadašnji igrač Osijeka, Anel Karabeg “a što kažu igrači”?

Iz mog kuta gledanja, ne otputovati na prvenstvenu utakmicu je vrlo radikalan potez koji je u NK-u Osijek nemoguć! Dok sam ja kapetan, nikada neću dopustiti da se na taj način našteti imenu grada i našeg kluba! Većina nas je odrasla u NK-u Osijek i mi boje kluba ne branimo samo zbog novca već i zbog časti i zato odgovorno tvrdim da nema te situacije u kojoj NK Osijek ne bi odigrao utakmicu. Da se razumijemo, mi nismo sretni sa situacijom u kojoj se nalazimo, ali postoje drugi načini kojima se možemo boriti za ono što nam pripada – kategoričan je Ivo Smoje, kapetan bijelo-plavih.

Zanimljiv je kapetanov stav posebno nakon što se krajem kolovoza pričalo da je momčad spremna ne otputovati na derbi u Vinkovce ako im se ne isplati dio dugovanja.

To što se tada pričalo i pisalo, dobrim dijelom uopće ne odgovara događajima iz svlačionice. Nismo postavili takav ultimatum, ali neću se sad vraćati na to. Ponavljam, dok ja nosim kapetansku traku, tako nešto se neće dogoditi! – zaključio je Ivo Smoje, kapetan NK Osijek, koji je uzgred jučer proslavio 33. rođendan. Nadamo se da mu ga nismo pokvarili tom turobnom temom…

[blockquote]PET DANA NA KVARNERU
Nogometaši Osijeka danas će otputovati na Kvarner, gdje ih sutra očekuje prva od tri uzastopne utakmice protiv Rijeke. Sukladno tome, bijelo-plavi se nakon prvog susreta četvrtfinalnog kupa (sutra) neće vratiti u Osijek, već će ostati u Opatiji gdje će se pripremati za prvenstvenu utakmicu protiv Rijeke u subotu. Treći susret odigrat će se 30. studenoga u Gradskom vrtu.

OSIJEK JEDINI, DOSAD, DOBIO UTAKMICU KOJA NIJE ODIGRANA
U povijesti HNL-a, prije “slučaja Karlovac” samo se jednom dogodilo da je neki klub dobio susret “za zelenim stolom”, a da utakmica uopće nije odigrana. I baš je Osijek bio sudionik tog događaja. Bio je to susret protiv Zagreba koji se trebao odigrati 20. rujna 1998. Međutim, “pjesnici” su u Gradski vrt doputovali bez valjanih liječničkih pregleda pa im delegat utakmice nije dopustio nastup. Susret je poslije, u skladu s pravilima, registriran 3:0 za bijelo-plave.

IZ KUTA ČELNIŠTVA
“Slučaj Karlovac” je ozbiljno upozorenje svima koji odlučuju o budućnosti sporta. Trebaju nam zakoni koji će poticati ulaganje u sport. Ovako mi koji radimo u upravama klubova ispadamo nesposobni, kaže predsjednik Špehar
Iz kuta igrača
Nismo sretni sa situacijom u kojoj se nalazimo, ali postoje drugi načini kojima se možemo boriti za ono što nam pripada, kazao je kapetan Smoje[/blockquote]


Dalibor KELER (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari