Vlado Bilić lansira neke nove klince

"Generalka" protiv Slobode stvorila je u Gradskom vrtu novu dozu optimizma uoči starta proljetnog dijela sezone. Bijelo-plavi su, poglavito u prvom dijelu susreta, odigrali odličnu utakmicu i nerijetko su za svoje kombinacije i ideje u igri bili nagrađivani od 200-tinjak gledatelja koji su se okupili oko terena s umjetnom travom stadiona u Gradskom vrtu. Osijek je izgledao vrlo moderno. Igralo se brzo s puno trčanja i promjena mjesta, što je nova dimenzija u igri momčadi Vlade Bilića.

Ohrabrujuće prvo poluvrijeme

– Prvo poluvrijeme doista je bilo ohrabrujuće. Odlično smo kombinirali, stvorili smo dosta prilika i imamo razloga biti zadovoljni. U nastavku utakmice ritam su razbile brojne izmjene, ali smo i dalje dominirali, iako smo bili nešto manje opasni – ocijenio je Vlado Bilić, trener nogometaša Osijeka.

Da su Osječani bili malo pribraniji, u prvih 45 minuta definitivno su mogli pristojno “natovariti” Tuzlake. Sijevalo je sa svih strana, a najzaslužniji za to što je poluvrijeme završilo sa samo dva pogotka prednosti za bijelo-plave gostujući je vratar Denis Mujikić, koji je u nekoliko navrata reagirao gotovo briljantno. Međutim, ni to nikako neće smanjiti dozu optimizma koju je u Gradski vrt donijela “generalka”. Ne samo zbog igre nego i zbog spoznaje da Osijek ima novi val mladih igrača spreman za lansiranje. Ostao je Vlado Bilić bez dva, možda i tri, standardna prvotimca (Kardum, Ljubojević, Barišić), ali nije ostao bez perspektive. Uostalom, Bilić se nikada nije žalio, već je vjerovao u svoju djecu, iako je bilo i skeptika. Ostati bez dobrog dijela kičme momčadi na polusezoni nije baš najsretnije.

Ne smijem se opterećivati onima kojih više nema. Kardum i Ljubojević dali su nam puno, ali ne vrijedi za njima jaukati. Treba se okrenuti onom što imamo. Znam da ne izgleda dobro što smo ostali na samo jednom napadaču, ali vratit će se Miličević, Perošević može odgovoriti zahtjevima na sve tri napadačke pozicije, a imamo i nekoliko talentiranih juniora – kaže Bilić.

Perošević, Aleksić, Petrović, Glavaš…

Osim toga, susret sa Slobodom donio je i potvrdu da nema zime ni za Ivana Vargića na vratima. Imao je tri velike intervencije kojima je svoja vrata sačuvao netaknutim. To je odlično za njegovo samopouzdanje, ali i za cijelu momčad. Ako Vargić nastavi tako, Kardumov odlazak definitivno neće izgledati kao hendikep.

Iskreno, ni sami nismo baš bili sigurni da se sve razvija dobro, ali sada dvojbi više nemamo. Osijek opet ima djece, Osijek će valjda uvijek imati djece. I to je jedino svjetlo u tunelu olovnog prezenta osječkog prvoligaša. Predstavnici novog vala danas su Anton Maglica, Antonio Perošević, Ivan Aleksić, Marin Glavaš, Nikša Petrović, a već sutra dolaze Mišić, Tomašević, Vrdoljak, Pongračić, Dugandžić, Malenica, Pavić i tko zna tko još.

Međutim, bilo bi posve pogrešno pričati samo o igračima. Stručni stožer bijelo-plavih na čelu s Vladom Bilićem radi jako dobar posao. Nema puno trenera koji bi tako stoički podnosili situaciju u Gradskom vrtu i te stalne odlaske. Zato Bilić zaslužuje razumijevanje i podršku, a ne nekakva nakaradna dobacivanja s tribina koja smo znali čuti protekle jeseni. Osijek možda neće ni ove sezone dohvatiti Europu, ali Bilić je definitivno uspio promijeniti sve loše navike koje je momčad znala pokazivati.

Bijelo-plavi danas djeluju hrabrije, mobilnije, igra se brže i jednostavnije. Još samo da je takva, jednostavnija, i završnica akcija. Tu se još zna “zabrijati”, ali Osijek će ovog proljeća ipak ponuditi neke novosti u igri, koje su dijelom uvjetovane i Ljubojevićevim odlaskom.

Uglavnom, bilo je to vrlo ugodno poslijepodne u Gradskom vrtu, ali se za njega ne treba previše hvatati. Prava “poslijepodneva istine” stižu za manje od tjedan dana. U Gradski vrt stiže odlični Split, a znate kako je Osijek nestabilan bio jesenas na svom terenu. Ako se uspije eliminirati i taj problem, moći ćemo reći da je Bilić napravio sjajan posao…

Dalibor Keler (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari