U goste Dinamu: Imaju li mladi drskosti?

Odlazak nogometaša Osijeka na noge Dinamu u Maksimir u posljednjih je 20-ak godina obično bio običan "put u propast”. Bijelo-plavi su od 1992. godine do danas, u prvenstvenim susretima, na Dinamovom stadionu gostovali točno 30 puta, a samo su se u šest navrata uspjeli izvući neporaženi (jedna pobjeda i pet remija)!

Posljednji put prije tri godine pod vodstvo Tomislava Steinbrücknera kada je bilo 0:0. Eto zato nogometaše Osijeka kada igraju s “modrima” uglavnom svi unaprijed oplaču. E, sad ako bi se u Gradskom vrtu držali tih smjernica, onda u subotu ne bi ni istrčali u Maksimiru. Nada je uvijek tu, iako svatko normalan zna da je Dinamo u ovom trenutku mnogo kvalitetniji od bijelo-plavih. No sutra će se igrati nogomet, a on je stari prevrtljivac koji nerijetko “odluči” proizvesti krajnje čudne priče. Tako se u redovima Osijeka, uoči puta u Maksimir, nadaju da će baš oni biti sudionici jednog takvog zapleta.

Što drugo mogu reći nego da je Dinamo apsolutni favorit. Međutim, kakvi bismo mi sportaši bili ako bismo kapitulaciju potpisivali bez borbe? – pita se Vlado Bilić, trener NK Osijek, pa dodaje:

Da bismo izvukli pozitivan rezultat u Maksimiru, trebaju se poklopiti neke stvari. Recimo da Dinamo bude u sporohodnoj brzini, a mi u posebnoj inspiraciji. Prije negoli počne utakmica jedini nam je cilj prikazati se u što boljem svjetlu, a kasnije ćemo vidjeti.

Trenutak inspiracije? Možda onakav kao u prvih 45 minuta protiv Splita s razlikom da bi morao potrajati. Ipak, Bilić gađa u dobru metu. Ovaj Dinamo se može uhvatiti na spavanju, ali ako se takva prilika ukaže, onda nema natrag. Treba riskirati i iskoristiti je, a ne se prepasti. I to se Osijeku već znalo događati. Da puste “gongeca” u gaće prije negoli istrče na maksimiraski travnjak.

Sigurno da tu ima i psihološkog aspekta problema, jer statistika u susretima protiv Dinama nam je čisti horor. Moja ideja je u uvijek igrati na pobjedu i nju od prvog dana pokušavam prenijeti na momčad. Tako razmišljam i uoči ovog susreta. Ako želimo utakmicu učiniti zanimljivom, moramo postići pogodak. Takve ću instrukcije i dati igračima, ne mislim “parkirati autobus” pred šesnaesterac i čekati što će se zbiti. Pokušat ćemo napadati, a koliko će nam to uspjeti, jako ovisi i o tome hoće li nam Dinamo to dopustiti. Zagrepčani imaju moć kontrolirati stvari na terenu – zaključuje Bilić.

Trener se nada da će dolaskom novih klinaca u momčad “demoni iz prošlosti” nestati, točnije da ta prkosna mladost neće imati tako strahopoštovanje prema Dinamu. Bilić se planira Dinamovoj kvaliteti suprotstaviti brzom tranzicijom u kojoj ključne mogu biti lopte Marka Babića koji će zaigrati u Maksimiru.

Osijek tamo odlazi s puno problema, ali i uzdignute glave, a situaciju koju ima u momčadi Bilić je opisao vrlo slikovito:

– U Zagreb vodim sve one koji su živi i zdravi!

Nije to puno jer među njima će biti i jedan junior “Mimi” Pongračić. Mala četa, e hoće li biti i odabrana?

Dalibor KELER (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari