Ono što je Osječanima Maksimir, to je Vinkovčanima Gradski vrt

U sljedećih 40-ak dana Osijek i Cibalia triput će odmjeravati snage. Prvi u toj trilogiji je nedjeljni prvenstveni susret koji bi trebao biti svojevrsni probni balon za ona dva polufinalna susreta hrvatskog Kupa.

U sljedećih 40-ak dana Osijek i Cibalia triput će odmjeravati snage. Prvi u toj trilogiji je nedjeljni prvenstveni susret koji bi trebao biti svojevrsni probni balon za ona dva polufinalna susreta hrvatskog Kupa koji ljute slavonske rivale očekuju početkom travnja, a za oba su kluba praktički vrhunac sezone.

Računa se da tko tu prođe u finale, praktički je već osigurao plasman u Europu (uvjet je da finalist Kupa i prvak bude zagrebački Dinamo, nap.a.). U osječkoj svlačionici pomalo se u zaborav guraju događaji iz Maksimira gdje su bijelo-plavi prosuli možda jednu od najboljih prilika u posljednjih desetak godina da kod Dinama ostanu neporaženi.

Cibalia samo jednom pobijedila u Osijeku

Ono što bijelo-plave može ohrabriti jest spoznaja da koliko se oni rezultatski loše osjećaju u Maksimiru, slične muke imaju Vinkovčani kad dođu u Gradski vrt. Naime, u dosadašnjih 18 utakmica Cibalia je samo jednom slavila u Osijeku, i to prije nešto manje od 16 godina. Tog 18. rujna 1996. bilo je 2:1 za Cibaliju, a na klupi bijelo-plavih tada je sjedio Goran Popović, današnji pomoćnik Vlade Bilića.

Kažeš jedini poraz kod kuće od Cibalije? Ni njega nije trebalo biti – prisjeća se Popović.

Dobro se sjećam te utakmice. U prvih pola sata vodili smo s 1:0 i da smo imali tri-četiri pogotka razlike, bilo bi malo. Kasnije smo primili neke čudne pogotke i sve je krenulo u kontrasmjeru.

Iako strši, taj jedini poraz od Vinkovčana dokaz je da je Osijek najčešće bio apsolutni vladar kada se igra na njegovom stadionu. Osim toga, u posljednje vrijeme Vinkovčani su dobrodošla mušterija Bijelo-plavima. U posljednjih deset susreta Osijek je pobijedio čak sedam puta, dvaput je susret završio bez pobjednika, a izgubio je samo jednom. Posljednja pobjeda, ona ostvarena jesenas, bila je posebno značajna jer je došla nakon katastrofe protiv Dinama u Gradskom vrtu, a i situacija u klubu bila je napeta zbog financijskih dugovanja.

[important title=POSLJEDNJIH DESET SLAVONSKIH DERBIJA]8. prosinca 2008.: Osijek – Cibalia 5:1
19. ožujka 2009.: Osijek – Cibalia 2:0
3. kolovoza 2009.: Osijek – Cibalia 2:0
2. studenoga 2009.: Cibalia – Osijek 0:3
19. travnja 2009.: Cibalia – Osijek 1:1
21. studenoga 2009.: Cibalia – Osijek 1:1
13. svibnja 2010.: Osijek – Cibalia 2:0
25. srpnja 2010.: Cibalia – Osijek 3:0
20. studenoga 2010.: Osijek – Cibalia 1:0
27. kolovoza 2010.: Cibalia – Osijek 0:1[/important]

Umjesto u štrajk, pobjeda u Vinkovcima

Nismo baš u idealnim okolnostima otputovali na taj susret, ali to se na terenu nije ni najmanje osjetilo. Cibalia nam nije posebno prijetila, a koliko se sjećam, naša je pobjeda mogla biti i uvjerljivija. Vjerujem da ćemo i u nedjelju biti na visokoj razini i našem susjedu nanijeti još jedan poraz – kaže Vlado Bilić, trener bijelo-plavih.

Sve to govori da je okršaj slavonskih suparnika izrastao u pravu derbi-utakmicu jer u tim je okršajima nerijetko pobjeđivala momčad kojoj su “papirnate” prognoze dale prednost. I baš zbog toga nedjeljni susret izaziva pozornost. Cibalia je odlično krenula u proljetni dio sezone s dvije pobjede i bez primljenog pogotka, a Osijek je odlično odigrao dva izazovna susreta sa Splitom i Dinamom. Prema tome, nedjeljni okršaj trebao bi biti magnet za navijače oba kluba, ali i za gledatelje općenito.

Vinkovčani su u velikoj seriji bez poraza, a ovog proljeća još nisu primili ni pogotka. Međutim, i mi smo u naletu. Igramo vrlo dobro, što smo pokazali i protiv Dinama bez obzira na minimalni poraz. Vjerujem da će u nedjelju u Gradskom vrtu pasti Cibalijin niz nepobjedivosti, a to znači da ćemo razbiti i njihovu čvrstu obranu. Mislim da je najvažnije da zadržimo visoku razinu igre iz prethodne dvije utakmice. Moramo biti agresivni i rastrčani, pokazati i Vinkovčanima da smo gazde na svom stadionu. U derbijima je pristup nerijetko najvažnija karakteristika na putu prema pobjedi – kaže Popović.
[blockquote]Danas protiv Jurjevčana
Trener Vlado Bilić danas će testirati sve raspoložive snage za nedjeljni slavonski derbi protiv Cibalije. Suparnik će im biti županijski prvoligaš Zrinski iz Jurjevca, a Bilić će svima dati priliku da odigraju po jedno poluvrijeme. Susret se igra na terenu s umjetnom travom stadiona u Gradskom vrtu, a početak je u 15.30 sati.

Vraća se jugović
U odnosu na susret protiv Dinama, trener Vlado Bilić moći će računati na Vedrana Jugovića koji je odradio suspenziju zbog tri žuta kartona, u normalan rad uključio se i Josip Lukačević, pa će i on konkurirati za sastav, a normalnom treningu vratio se i Ivan Miličević, ali on još bar 14 dana neće biti u krugu kandidata za prvu momčad. Uglavnom, ozračje u osječkom prvoligašu je pozitivno, a to je svakako dobar predznak za nedjeljni susret.[/blockquote]


Dalibor KELER (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari