Steinbrückner, Alen Petrović i Krpan najavljuju slavonski derbi + nagradna igra

Slavonski derbiji između Osijeka i Cibalije pravu su dimenziju dobili tek od osamostaljivanja Hrvatske, no i u vrijeme bivše države nosili su poseban naboj.

Sjećamo se i pokojnog Ive Tomića, briljantnog radijskog reportera, koji bi znao reći da kad igraju Osijek i Cibalia (tada Dinamo, nap.a.) “pršti perje k’o na čievu”.

Da susreti protiv Vinkovčana nikada nisu bili samo “običan dan u uredu” potvrđuju nam i neki bivši igrači i treneri osječkog prvoligaša.

Obiteljska tradicija

Meni su susreti Osijeka i Cibalije uvijek poseban doživljaj. Moj je otac igrao za oba kluba, a što se tiče mojih iskustava s Cibalijom, ona su uglavnom pozitivna. U ono moje vrijeme uglavnom smo ju pobjeđivali, a jednom sam i ja bio strijelac. Danas je situacija vrlo zanimljiva. Pred slavonskim suparnicima su tri susreta u samo mjesec dana i vjerujem da će ovaj nedjeljni prvenstveni sudar biti tek uvertira za polufinale Kupa. Pretpostavka je da će u finalu biti Dinamo koji će biti i prvak, a to bi značilo da se drugom finalistu otvaraju vrata Europe. To je najizravniji put do velike scene i zato sam uvjeren da u oba tabora na te dvije kup-utakmice ulažu sve što imaju. Međutim, baš zbog toga ova prvenstvena utakmica neće biti manje važna. Pobjednik iz tog susreta može steći važnu psihološku prednost, a i dodatan respekt uoči Kupa – kaže Alen Petrović, nekadašnji kapetan i sportski direktor NK Osijek, pa dodaje:

Gledao sam obje momčad na početku proljeća i kada stavim na vagu ono što sam vidio, Osijeku bih dao malu prednost. Naravno, u toj ocjeni ima i one navijačke žice jer bih želio da Osijek uspije. Vinkovčane sam gledao protiv Karlovca i nisu me baš impresionirali, a Osijek sam vidio u Maksimiru gdje se prikazao u vrlo dobrom svjetlu. Motoričnija su i pokretnija momčad i zbog toga mislim da će biti uspješnija u ta tri ogleda. Što se tiče pojedinaca, mislim da su kod Cibalije ključni Bartolović i Kresinger, a kod Osijeka Babić i Šorša – zaključio je Petrović.

Posebne priče kad je u pitanju slavonski derbi ima Tomislav Steinbrückner. U njegove dvije godine na klupi čak je pet puta igrao protiv Cibalije. Dvaput je pobijedio, dvaput remizirao i jednom izgubio, a to je jedini poraz Osijeka u posljednjih deset susreta sa suparnikom iz Vinkovaca.

Od tih pet susreta, čak smo četiri igrali u Vinkovcima, a samo jedan u Osijeku. Da, jednom smo i poraženi s 3:0, ali ta je utakmica mogla otići u posve drugom smjeru da smo mi iskoristili svoje prilike s početka utakmice. No, tako je to u derbijima koji donose poseban naboj, pa se kod igrača može pojaviti i malo grča. U ovoj trilogiji koja nas čeka daleko važniji su susreti u Kupu jer oni otvaraju vrata izlaska u Europu. Nedjeljna utakmica poslužit će za hvatanje zaleta i određivanje odnosa snaga uoči Kupa. Ne znam kako igra Cibalia, ali rezultati su joj odlični otkako ju je preuzeo Toplak. No, vidio sam da Osijek igra jako dobro i zato se imamo pravo nadati najboljem iz tih susreta – kaže Tomislav Steinbrückner, nekada kapetan bijelo-plavih, a danas voditelj Škole nogometa NK Osijek.

Zanimljivo je njegovo razmišljanje kada su u pitanju igrači koji bi mogli odlučiti te derbije.

Babićevo raspoloženje

Osijekov najjači adut je nedvojbeno Tomislav Šorša koji se etablirao u najboljeg igrača kluba, ali važna će biti potpora suigrača. Što se tiče Cibalije, tamo je uvijek bilo naših bivših igrača i oni su posebno opasni jer igraju s dodatnim motivima da dokažu kako su kod nas bili neopravdano zapostavljeni. Danas je to Frane Vitaić čijih se dalekometnih projektila treba čuvati. Jasno, opasan je i napadački duo Bartolović – Kresinger, ali takve utakmica najčešće presuđuje kolektiv. Meni je drago da imamo u Slavoniji takvo suparništvo jer to je odlično za nogomet. Samo je važno da ono ostane na zdravim temeljima – zaključuje Steinbrückner.

Svoje dojmove o tri predstojeća sudara Osijeka i Cibalije iznio je čovjek koji je kao član NK Osijek osvojio s hrvatskom reprezentacijom svjetsku broncu – Petar Krpan.

U obje će momčadi sve karte baciti na Kup, a ovaj prvenstveni susret trebao bi im poslužiti kao “probna vožnja”. Meni je posebno uzbudljiva činjenica da su obje momčadi u uzlaznoj putanji, a to bi trebalo garantirati dobar nogomet u sve tri utakmice. Osobno vjerujem da će na kraju prevaga otići na stranu Osijeka. Mislim da je dobro da u Slavoniji imamo takav derbi jer kada se bliže te utakmice, sve nekako živne. Derbiji su najčešće bili “gusti”, a u ovom trenutku mislim da su suparnici “tu negdje” po kvaliteti. Ipak, Osijeku bih dao prednost jer u svojim redovima ima igrača kakav je Marko Babić. Ako on bude bio raspoložen za igru, u tim ogledima Cibalia će imati male izglede za uspjeh. Pokazalo se i jesenas da kada Marko ima inspiraciju, Osijek izgleda vrlo moćno. S druge strane, Cibalijini aduti se nalaze u napadu, a oni su iskustvo Mladena Bartolovića i Dine Kresingera. Oni su sposobni jednim potezom riješiti utakmicu. Mislim da bi presudno moglo biti i to tko će se bolje nositi s pritiskom navijačkih očekivanja i emocijama koje nose te utakmice – zaključio je Krpan.

Alen Petrović: “Gledao sam ovoga proljeća obje momčadi i laganu bih prednost dao Osijeku. Djeluju mi motoričnije.”

Tomislav Steinbrückner: “Osijekov najjači adut je Tomislav Šorša koji se etablirao u najboljeg igrača kluba, ali važna će biti potpora suigrača.”

Petar Krpan: “Presudno bi moglo biti i to tko će se bolje nositi s pritiskom navijačkih očekivanja i emocijama koje nose ovakve utakmice.”
[blockquote]OD DANAS PRODAJA ULAZNICA
Prodaja ulaznica za slavonski derbi između Osijeka i Cibalije počinje već danas. Ulaznice će se moći kupiti u Caffe baru u dvorani Zrinjevac te u caffe baru Palace u Wilsonovoj ulici, a na dan utakmice bit će otvorena blagajna ispod istočne tribine već od 8.30 sati. Istok 30kn, zapad 40kn.

SUDAČKA NESKLONOST
U Gradskom vrtu se s pravom mogu pitati jesu li sudački previdi na njihovu štetu u prva dva kola slučajni ili ciljani. Zanimljivo, oba puta su “zbrljali” riječki arbitri. Ivan Bebek propustio je dosuditi jedanaesterac i isključiti Tomislava Glumca u 6. minuti utakmice protiv Splita, a u Zagrebu se nije proslavio ni njegov sugrađanin Domagoj Vučkov, koji je, istina, dosudio najstrožu kaznu, ali nije isključio Igora Bišćana.
– Ne bih to posebno komentirao. Jedino se nadam da su te očigledne pogreške bile čisti previdi, a nikako namjere tih sudaca da nas oštete. Kod suđenja se sve svodi na onu narodnu “Na mostu ti da, a na ćupriji uzme”. Nema tu savršenstva – kaže Vlado Bilić.[/blockquote]

[important title=NAGRADNA IGRA]Poklanjamo 5×2 ulaznice za nedjeljni slavonski derbi u Gradskom vrtu. Za sudjelovanje u nagradnoj igri potrebno je u komentarima unutar ovog članka napisati “SiB.hr mi poklanja ulaznice za slavonski derbi“, te ukoliko komentirate putem Facebooka kliknuti i “Like” dugme. Dobitnike objavljujemo sutra!

DOBITNICI:

Jelena Simić
Alen Buljević
Mirela Kuzmić
Hrvoje Bašić
Aleksandar Mrzić

Ulaznice podižete na blagajni ispod istočne tribine pred početak utakmice!

[/important]

Tekst: Dalibor KELER (Glas Slavonije)
Foto: SiB.hr arhiva

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari