U Kranjčevićevoj počinje Osijekova borba za opstanak

Početak proljetnog dijela sezone navijači Osijeka definitivno će željeti brzo zaboraviti. No, neće to ići tako lako jer bi se ubrzo priča mogla pretvoriti u čistu noćnu moru.

Osijek je samo dva boda od zone ispadanja, a u sljedeća četiri susreta triput je gost. Fabula kakvu ne bi smislio ni najgori Osijekov neprijatelj. U tri od četiri proljetne utakmice Osječani su ostavili jako dobar dojam, ali su osvojili samo tri boda. Imaju tri poraza u nizu, a u njima su zabili samo jedan pogodak, i to iz jedanaesterca. Serija loših vijesti nastavlja se s “brojnim stanjem” uoči puta u Kranjčevićevu.

Kvržić i Maglica imaju tri žuta kartona, a od susreta protiv Slaven Belupa ne treniraju Šorša i Lukačević i oni su više “out” nego “in”. Tako da doista ne znam koga ću poslati na teren danas u Zagrebu – kaže Vlado Bilić, trener osječkog prvoligaša.

Za koga se god odlučio ili koga god bude imao na raspolaganju, toga će dočekati spoznaja da današnji susret u Kranjčevićevoj službeno označava početak Osijekove borbe za opstanak. Serija od tri poraza i iznenađujuća forma momčadi s dna tablice u samo su četiri kola progutale naizgled ugodnu zalihu koju je Osijek nakupio prošle jeseni. I zato sad počinje bitka za goli život.

Moguće je i da prvi put u ovom mom mandatu promijenimo formaciju. Ta će odluka najviše ovisiti o tome koji će mi igrači biti na raspolaganju, a razmišljam o tome da zaigramo klasičnih 4-4-2. U Zagreb idemo po pobjedu jer ništa nam drugo ne vrijedi. Doveli smo se u situaciju kad više nemamo nikakvih mogućnosti za kalkulacije – kaže Bilić.

Naoko, Osječani na taj susret putuju s malo izgleda, ali nikada ne treba podcijeniti njihovu nepredvidljivost. Osim toga, “bijelo-plavi” imaju igru, a kad je tako, onda je pitanje trenutka kada će ona biti oplođena. Loša realizacija je ta koja je uzročnik problema, ali se nikako ne smije zapostaviti ni činjenica da Osijek u prva četiri proljetna nastupa ni jednom nije svoju mrežu sačuvao netaknutom.

Kada se skupe ti statistički podaci, ispada da malo toga zapravo štima. Propusna obrana, neefikasan napad, što onda valja? Bilić se valjda uzda da minus i minus mogu dati plus. I bolje za “bijelo-plave” da tako i bude, jer bi se u suprotnom nakon ovog kola mogli naći u situaciji u kojoj nisu bili deset godina.

U sezoni 2002./03. Osijek se, doslovce, iščupao u posljednja tri kola. Zato, ako danas u Kranjčevićevoj ostanu praznih šaka, opstanak će im visjeti o jako tankoj niti. Zagreb se jesenas u Gradskom vrtu proveo kao bos po trnju. Bila je to jedna od najboljih utakmica Osijeka otkako je Bilić na njegovoj klupi i ne bi bilo loše da se bar komadić te čarolije ukaže i danas.

Kranjčevićeva glasi za teren koji Osijeku leži, ali tamo nije pobijedio četiri i pol godine. Istina, posljednji ogled tih suparnika u Zagrebu završio je bez pogodaka 0:0, a odigran je prije godinu i pol dana. Međutim, sve je to obično mlaćenje prazne slame. Jedino važno pitanje jest hoće li Osijek, napokon, biti sposoban zabiti pogodak iz igre.


Tekst: Dalibor KELER (Glas Slavonije)
Foto: Marko BANIĆ (SiB.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari