Mogu li bijelo-plavi napokon pobjeći iz opasne zone?

Nogometaši Osijeka danas će istrčati na prvom od svoja dva uzastopna gostovanja kod momčadi s kojima dijele gotovo istu rezultatsku sudbinu.

Skroman proljetni učinak doveo je Osječane do situacije da moraju i te kako drhtati za prvoligaški život, a danas će protiv sebe imati suparnika koji je u još škakljivijoj situaciji – zaprešićki Inter.

Ako bismo se držali onih starih navika i pravila, rekli bismo da Zaprešićani imaju prednost domaćeg terena. Međutim, danas to više baš ništa ne znači. Imali su i Osječani prednost domaćeg terena protiv Lučkog, Varaždina, Karlovca i Šibenika, pa nije završilo po njihovim željama. U biti, ovakve, kvalifikacijske utakmice za domaćina znaju biti mnogo neugodnije nego za gosta.

Bio favorit ili ne, klub koji igra pred svojom publikom uvijek je izložen većem pritisku. Upravo na tom ispitu su bijelo-plavi često padali ove sezone. Iako, uoči susreta u Zaprešiću na to treba gledati i iz drugog kuta. Naime, nije isključeno da će na tribinama ŠRC-a Zaprešić Osijek imati više navijača nego njegov domaćin.

U biti taj susret definitivno ima posve jednaku težinu za oba suparnika i iz njega će uspješniji izaći onaj koji će u utakmicu ući slobodnije i s manje grča. Zato akcije Osijeka možda stoje i nešto bolje jer su ove sezone na gostovanjima u pravilu pružali dobre igre. Dobro, možda ih nije uvijek pratio rezultat, ali rijetko su bili bijedi.

Pustimo mi igru, nama danas treba isključivo rezultat. Sjećam se utakmica kada smo u Zaprešiću znali stvoriti i po pet-šest čistih prilika, ali smo na kraju bili poraženi – kaže Miroslav Žitnjak, sportski direktor NK Osijek.

Jednu takvu Osječani su odigrali i posljednji put kada su bili gosti Zaprešića. Bili su bolji i opasniji suparnik, ali je domaćin tada bio jednom precizan i to je bilo dovoljno za neuspjeh. Realizacija bi mogla imati ključnu ulogu i u današnjem susretu, a pred novinarima se pojavio “pravi stručnjak” za ta pitanja – Ivan Miličević, koji je svoj posljednji pogodak postigao još u kolovozu prošle godine.

Jasno nam je što trebamo učiniti u Zaprešiću, a uvjeren sam da to i možemo. Stjecajem okolnosti smo se našli u ovom okruženju, ali sam i dalje uvjeren da smo kvalitetniji od tih sastava, pa tako i od Intera. Situacija na tablici je takva da te tri boda podignu za tri-četiri mjesta, pa ćemo njih i loviti u Zaprešiću – kaže Miličević, pa je dodao poneku riječ i o svom golgeterskom postu:

Istina, dugo, dugo je prošlo od mog posljednjeg pogotka. Što ću reći osim da ću se silno potruditi da ga prekinem već danas.

Onaj pravi, probojni i poput stršljena napadni Miličević jako nedostaje Osijeku. Posebno ovom pomalo letargičnom Osijeku. Međutim, ni igrače ne treba previše osuđivati jer žive u teškoj neizvjesnosti već jako dugo. Dok je bilo rezultata, bilo je i osmjeha, a sad kad ih nema, onda je teško pokrenuti momčad. Ipak, Osijek je puno puta već pokazivao da je čvrst i otporan kada dođe u ovakve pozicije, pa treba vjerovati da će takav biti i sada.

Što se momčadi tiče, trener Vlado Bilić definitivno je odlučio krenuti u formaciji 4-2-3-1, ali opet nije sve moglo proći bez problema. Sad se ozlijedio Ivan Ibriks, pa će umjesto njega na desnom boku zaigrati Marko Lešković, koji je na posljednjem gostovanju u Zagrebu zabio svoj prvoligaški prvijenac.

Ilija Lončarević: Osijek i Inter su u vrlo sličnim problemima

S trenerom Intera Ilijom Lončarevićem prošli smo put razgovarali prije nešto više od tjedan dana, uoči gostovanja Cibalije u Zaprešiću. Već je u to doba Inter bio u nezavidnoj poziciji na tablici, a dvije utakmice koje su “žuti” u međuvremenu odigrali, nisu previše popravile njihov bodovni konto.

Zaprešićani su na svom terenu s Cibalijom remizirali (1:1), a u nedjelju su pretrpjeli poraz (0:1) u Rijeci. Sve to dovelo je Inter do 12. mjesta, pozicije koja iscrtava put u Drugu ligu. Naravno, bodovni učinak i stanje na tablici nedovoljni su za Interove ambicije.

Cijelo proljeće je nedovoljno za naše ambicije. U prvom kolu nastavka izgubili smo u Šibeniku i ušli u loše raspoloženje i slabu rezultatsku seriju. Očito, još se uvijek nismo izvukli, ali nema razloga da to ne učinimo u utakmici s Osijekom – započeo je Ilija Lončarević, trener Intera.

Osječani će danas biti gosti Zaprešićana, žutima je to utakmica koju čekaju s imperativom upisivanja bodova.

Nećemo dobiti pomoć od drugih, sami odlučujemo o svojoj sudbini. Vjerujem da igrači mogu dokazati kako su za veće stvari nego što to pokazuje položaj na tablici – priča Ilija dometnuvši sljedeće:
[desno]Utakmica počinje u 18h, a moći ćete je uživo pratiti na našem portalu.[/desno]

Nama su kvalifikacije započele prije dva-tri kola, a protiv Osijeka će biti nastavljene. Želim da moja momčad iskaže zdrav karakter, da bude lišena treme i straha.

Lončarević se prisjetio i nedavne utakmice s Vinkovčanima, u kojoj je Inter odigrao solidno, ali nije pobijedio.

Imali smo četiri stopostotne prilike, ali nismo ih realizirali. U takvoj je situaciji uvijek moguće da primiš gol i ostaneš bez željenog učinka.

Zaprešićani se nadaju da im se to neće dogoditi protiv Osijeka, kluba na čijoj je klupi svojedobno bio upravo Lončarević.

Osijek je na neki način sličan nama. Suočen je s financijskim i organizacijskim problemima, a sve se to reflektira pritiskom koji pada na leđa igrača. Što se tiče kvalitete i strukture momčadi, mislim da su i u tome Osijek i Inter slični.

Zaprešićani neće biti kompletni, zbog žutih kartona izostat će Plazanić, a Gulić je ozlijeđen.

Dalibor KELER / I. Pezelj (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari