Josić: Zanimanja za naše igrače ima, na ljeto ćemo sigurno prodavati

Iako danas stvari izgledaju daleko ljepše nego prije, recimo dva tjedna, osječki prvoligaš je još uvijek daleko od prave životne idile. Momčad je uspjela ostvariti prvi, vjerojatno i teži dio, rezultatskih ciljeva.

Iako danas stvari izgledaju daleko ljepše nego prije, recimo dva tjedna, osječki prvoligaš je još uvijek daleko od prave životne idile. Momčad je uspjela ostvariti prvi, vjerojatno i teži dio, rezultatskih ciljeva.

Izborila je plasman u finale hrvatskog Kupa, a samim time u Gradski vrt donijela i europsku vizu. Onaj drugi dio rezultatskih planova, opstanak u prvoligaškom društvu, sasvim je blizu, pa ćemo ubrzo moći zaključiti da su dečki na travnjaku odradili svoje zadaće korektno. Cinik bi dodao “kako ih je čelništvo pratilo napravili su čudo”. Zapravo, dobar dio sezone nije ih niti imao tko pratiti, jer je osječki prvoligaš bio bez rukovodstva. Tek nedavno napokon je prekinuto to mučenje i NK Osijek je dobio novo čelništvo kojem se na leđa odmah sručio golem posao. Zapravo, one prave stvari tek dolaze. Do kraja mjeseca treba predati elaborat o preoblikovanju, a baš on bi trebao biti i temelj da se NK Osijeku u drugom krugu izda i licenca za natjecanje u sljedećoj sezoni. U prvom krugu Osijek nije prošao zbog financija. Na tom se planu nije ništa pretjerano promijenilo, ali ulazak u posljednju fazu preoblikovanja trebalo bi biti dovoljno snažno jamstvo da se ipak dobije licenca.

Međutim, ni to nategnuto dobivanje dopuštenja za igranje, a ni samo preoblikovanje neće riješiti baš sve Osijekove egzistencijalne probleme. Prije svega one o velikim dugovanjima prema igračima i Radnoj zajednici. Igrači su potpisali pristanak na odgodu isplate dugovanja, ali na ljeto bi Gradski vrt mogao biti zapljusnut igračkim potraživanjima preko arbitraže, a to se posebno odnosi na one ljude koji će ovog ljeta napustiti Gradski vrt, a neće ih biti baš malo.

Da bismo se vratili u stabilnost treba nam desetak milijuna kuna, a to planiramo namaknuti iz transfera igrača. Zanimanja za naše nogometaše ima i gotovo sam uvjeren da ćemo uspjeti doći do tog iznosa nakon prodaje dva-tri prvotimca. Tim bismo novcem napokon eliminirali dugovanja prema igračima i Radnoj zajednici, čije je rješavanje, već sam rekao, moj prioritet, kaže Zdravko Josić, predsjednik NK Osijek.

Iznos od 1,5 milijuna eura i ne zvuči tako utopijski ako su u pitanju dva-tri igrača. Međutim, koji su to igrači koje osječki prvoligaš planira staviti u izlog.

– Ibriks, Kvržić, Maglica, kaže Josić. Nije spomenuo svoj najvrijedniji eksponat Tomislava Šoršu.

Međutim, više je nego jasno da će i Šorša moći otići ako sleti neka masna ponuda. S njim se ne licitira, jer je najbolji igrač i logično je da će po njega netko doći, a ne da ga se mora okolo nuditi. Uglavnom, transferi su Josićev “strateški plan”, što i nije neka posebna novost, jer upravo zahvaljujući tom dijelu poslovanja Osijek je u posljednje vrijeme i nekako spajao kraj s krajem, ali globalna recesija ozbiljno ugrožava takve strategije. Ipak, Josić u posljednje vrijeme zrači optimizmom, a to znači da se nešto “iza brda valja”….

[blockquote]BIČANIĆ: ŠORŠU SU GLEDALI KLUBOVI DOBRE PLATEŽNE MOĆI
Službenik zastupnik Tomislava Šorše nekadašnji je Osijekov nogometaš, danas uspješan agent i poduzetnik Miroslav Bičanić. On je tijekom ove sezone bio i te kako aktivan u dovođenju raznih skauta koji su gledali Šoršine nastupe. Gotovo da nije bilo utakmice, a da Tomislava nije gledalo nekoliko parova skautskih očiju.
– Mnogo ga je skauta vidjelo i dojmovi su uglavnom bili pozitivni. Sad je sve na tim klubovima, ali osobno ne očekujem da će se nešto ozbiljnije početi događati prije kraja lipnja. Tek tada počinje slaganje momčadi u tim klubovima, a moram reći da među onima koji su gledali Šoršu gotovo svi imaju platežne mogućnosti koje bi zadovoljile apetite NK Osijek kada je odšteta u pitanju. Iako se danas takvi transferi srednje klase najteže realiziraju, jer mnogo je slobodnih igrača koji kolaju tržištem, pa se klubovi češće odluče za takav oblik popunjavanja momčadi nego za plaćanje odštete. Ipak, vjerujem da ćemo u Šoršinom slučaju pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve, kaže Bičanić.[/blockquote]

TEKST: Dalibor KELER, www.glas-slavonije.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari