Javno pismo gradonačelnika Grada Osijeka Krešimira Bubala HTV-u

Povodom odluke HTV-a da ne prenosi utakmicu finala nogometnog Kupa između Osijeka i Dinama oglasio se gradonačenik Osijeka, Krešimir Bubalo, čije pismo prenosimo u cijelosti.

Povodom odluke HTV-a da ne prenosi utakmicu finala nogometnog Kupa između Osijeka i Dinama oglasio se gradonačenik Osijeka, Krešimir Bubalo, čije pismo prenosimo u cijelosti.

U srijedu 02. svibnja 2012. na stadionu Gradski vrt u Osijeku odigrat će se povijesna nogometna utakmica. Za navijače i simpatizere NK Osijek ona to svakako jest, jer pruža prigodu ponoviti najveće klupsko postignuće iz 1999. godine – osvojiti Hrvatski nogometni kup.

A kako sada stvari stoje, biti će i povijesna i za Hrvatsku radioteleviziju, te sve ljubitelje nogometa diljem naše zemlje koji putem svojih TV prijamnika gorljivo prate finala nogometnih kupova europskih zemalja, no finale Hrvatskog kupa, radi teške recesije i posvemašnje štednje Hrvatske radiotelevizije izgleda neće.

Objašnjenje razloga izbacivanja prijenosa prve finalne utakmica između Osijeka i Dinama preneseno putem medija doista je izazvalo revolt Osječana i stanovnika Slavonije i Baranje. Štednja i racionalizacija financija duboko je prodrla u sve hrvatske domove, a poglavito u domove pretplatnika iz Slavonije i Baranje koji unatoč tomu redovito financiraju javnu televiziju.

Doista se ovom prigodom nameće zanimljiva analogija. Kako bi reagirala uprava HRT-a i njena pravna služba kada bi jedan dio njihovih pretplatnika u cilju racionalizacije vlastitog kućnog budžeta odlučio racionalizirati plaćanje pretplate, te shodno tomu obavijestili HRT da radi rebalansa kućnog budžeta ne mogu platiti pristojbu za npr. mjesec lipanj…

Poštovana gospodo, vjerujem da ipak nećete pogrešno shvatiti ovakav ton moga pisma. Doista znam što znači racionalizacija, jer Grad Osijek uspio je u dvije godine stabilizirati sustav iako je u tom razdoblju proračun smanjen za jednu trećinu! Unatoč tome, sve potrebe naših građana i gostiju grada se uredno servisiraju, pokrenut je novi val investicija u gradsku infrastrukturu… no ono ipak najvažnije uz ovu situaciju je upravo činjenica da izdvajanja za sport nismo smanjivali, dapače. Mislim da to dovoljno jasno govori o stavu građana Osijeka prema sportu.
NK Osijek je doista bitan sportski kolektiv i istočnoj Hrvatskoj, a Grad Osijek ulaže velike napore kako bi njegovo restrukturiranje proteklo uspješno i stoga su svaki njegov sportski uspjeh i medijska vidljivost od iznimnog značaja.

Ipak, vjerujem da ćete smoći snage i korištenjem unutarnjih rezervi ipak naći načina da ispunite svoju ulogu javne televizije koja je u službi društvenog interesa, te tako stotinama tisuća gledatelja koji prate nogomet ipak nećete uskratiti prijenos finala najmasovnijeg natjecanja  koje kao takvo predstavlja doista poseban interes.

S poštovanjem,

Krešimir Bubalo
Gradonačelnik     

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari