VIDEO: Uzeti Kup, nego što drugo

  Veliki je dan pred nogometašima Osijeka, a to je lako mogao zaključiti i neki posve neupućeni gospodin da je jučer navratio u Gradski vrt.

Veliki je dan pred nogometašima Osijeka, a to je lako mogao zaključiti i neki posve neupućeni gospodin da je jučer navratio u Gradski vrt.

Novinara je na redovitoj tiskovnoj konferenciji bilo puno, više ih je valjda bilo samo kada je pokojni Tuna Novalić za trenera doveo velikog Miroslava Blaževića.

Osijek je gladan uspjeha i velikog rezultata i to se osjeća na svakom koraku. U biti, može li se zamisliti bolji scenarij izlaska iz dugotrajnih rezultatskih turbulencija od toga da se Dinamu otme Kup usred Maksimira. Podloga za zalet izgleda jako dobro, ali koliko je ostvariva, to je već druga priča.

Mršićevi planovi

Objektivno, osim navijača Osijeka malo je onih koji vjeruju da bijelo-plavi mogu kreirati čudo. Dinamo je velik favorit, ali Kup često zna biti sklizak teren za favorite. Upravo na toj činjenici u Gradskom vrtu grade vjeru u pothvat.

Osijek do trofeja može na nekoliko načina. Pobjedom, što je najteži i gotovo nezamisliv način, remijem bez pogodaka pa poslije boljim izvođenjem jedanaesteraca, što također spada u kategoriju težih načina, jer teško je vjerovati da će Dinamo dvaput uzastopno ostati bez pogotka. Tu je i treći scenarij – postići pogodak. Iako je i on za Osijek u Maksimiru često bio sanak pusti, zvuči nekako najrealnije. Mršić će prisnažiti:

– Jasno da bi bilo suludo razmišljati samo o defenzivi. Moramo iskazati želju za napadom, a koliko ćemo u tome uspjeti, ovisit će i o Dinamu. Recept je onaj iz prve utakmice, moramo se braniti pokretljivo i daleko od naših vrata, a ono što može i mora biti kvalitetnije jest izlazak iz obrane u protunapad. Tu mislim da je Dinamo ranjiv, posebno kada je u ofenzivi. Idealno bi bilo kad bismo poveli, ali to sad već spada u sfere nekakvih vradžbina – kaže trener bijelo-plavih pa dodaje:

– To je utakmica u kojoj moramo imati spremna dva-tri plana. S jednim počinjemo, a ostalima ćemo se koristiti prema razvoju stvari na terenu. Ma, to je utakmica u kojoj se ne može odigrati loše. Velik je to izazov momčadi, bit će puno naših navijača i zato imamo pravo vjerovati.

Ta silna vjera koju imaju u Gradskom vrtu nekako se ne osjeća među navijačima. Razlog je baš suparnik – Dinamo. Nekako je teško vjerovati da će Osijek uspjeti, ali bilo bi zanimljivo vidjeti kakva bi se energija oslobodila ako bijelo-plavi doista uzmu taj trofej.

“Nabrijana” svlačionica

U svlačionici je atmosfera vrlo pozitivna, osjeti se nekakav inat, jer sportaši najviše mrze kad ih se unaprijed otpiše, što je dobra stvar. Dečki su svjesni kakav je izazov pred njima, svima njima vjerojatno najveći u karijeri, nekima je i posljednja prilika da naprave nešto veliko, a takve okolnosti mogu “čovjeka pretvoriti u zvijer”. Upravo to je potrebno bijelo-plavima u Maksimiru. Moraju odigrati nešto posebno, nešto što možda više nikada neće ponoviti.

– Uzet ćemo Kup, nego što! Nismo se toliko mučili da se kući vratimo praznih ruku – pomalo mangupski poručuju iz Osijekove svlačionice.

Jedan od onih koji će biti na jačem udaru bit će, vjerojatno, vratar Ivan Vargić. Puno je skepse bilo oko njega kad je zimus preuzeo “jedinicu”, ali se prometnuo u jednog od ključnih ljudi na putu prema finalu. Da nije skinuo onaj penal Bartoloviću u prvoj utakmici protiv Cibalije, tko zna gdje bi Osijek danas bio. Takva inspiracija trebat će bijelo-plavima i danas.

– Vjerujem da smo sposobni napraviti iznenađenje. Vidjeli ste i u Osijeku da im možemo parirati jer smo ih ostavili gotovo cijelu utakmicu bez prave prilike. Očekujem da ću danas biti mnogo više “u akciji”, ali mi vratari to volimo. Lakše je biti u fokusu kada ima posla nego kad ti dođu dvije-tri lopte i tada moraš biti maksimalno koncentriran. Dinamo je kvalitetnija momčad, ali ovdje se radi o samo 90 minuta “života i smrti”, a tada nogomet postaje nepredvidljiva igra – zaključuje Vargić.

Za Dinamo će to danas biti “jedan običan dan u uredu” jer oni su se naosvajali naslova u proteklih sedam godina. Za Osijek će to biti poseban dan, koji se ne događa baš često, i zato bi mogao opasno “gristi”. Jedino je pitanje hoće li Dinamo aktivirati svoju neupitnu kvalitetu i to posve amortizirati ili će dopustiti da ta osječka želja prevlada…

[blockquote]Zašto bi mogao pobijediti Osijek?

U usporedbi s Dinamom Osječani nemaju nikakvih prednosti. Možda tek motiv, jer u Maksimiru su navikli osvajati, a bijelo-plavi su gladni. U biti, prednost bi mogla biti u strategiji Stanka Mršića jer povijest je pokazala da on zna kako protiv Dinama. Na samom travnjaku osječki aduti mogle bi biti kontre, ako se u njih bude dobro izlazilo, i prekidi. Tako su Osječani i u prvoj utakmici najviše prijetili Dinamu.[/blockquote]

Tekst: D.Keler (www.glas-slavonije.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari