Mihin komentar: Sunce im ipak nije zasjalo

Nogometaši Osijeka bili tako blizu osvajanju Kupa Hrvatske, ali su ostali bez trojefa. Utjeha im je izlazak u Europu.

Nogometaši Osijeka bili tako blizu osvajanju Kupa Hrvatske, ali su ostali bez trojefa. Utjeha im je izlazak u Europu.

Dugo će još Osječani pričati o maksimirskom finalu Kupa. I o prigodi koja im se ukazala da osvoje svoj drugi trofej u povijesti bijelo-plavih. Sve je bilo u njihovim nogama, zato i ostaje tuga što je povijesna prilika ostala neiskorištena. Toliko je već ispričano i napisano o Lukačevićevom jedanaestercu, Magličinoj kolosalnoj prigodi koja mu je prethodila, nažalost i o Kelavinim sjajnim obranama koje su sačuvale Dinamo i donijele mu Rabuzinovo sunce. Koje se smješilo i našim dečkima, ali im je izmaklo u dramatičnim okolnostima.

Nije Osijek bio samo sudionik finala, protivnik koji je unaprijed osuđen na poraz, naprotiv, itekako je namučio “modre”. U obje utakmice. No, slaba je to utjeha, kao i pljesak Dinamovih “drukera” s tribina na adresu Mršićeve momčadi. Povijest ipak pišu pobjednici. A to nisu Osječani. I nemamo im što zamjeriti. Naprotiv. Dali su sve što su mogli. U specifičnim klupskim okolnostima koje u Maksimiru ne mogu ni zamisliti. Pa je opet bilo “čupavo”. I tako je malo nedostajalo da se dogodi čudo. Ovako, tko zna koliko ćemo još biti osuđeni na čekanje… i kada će se ukazati neka nova prilika. U svemu tome, nešto treba realno priznati. Proboj u finale, uz otpor kojega je Osijek pružio Dinamu u ta dva završna ogleda Kupa Hrvatske, zaslužuju ne samo medijsku i drugu pozornost, nego i čestitke.

Plasman u Europu ravan je podvigu iz kojega god kuta sagledamo ono što su Smoje i suigrači ostvarili na terenu. U najtežoj situaciji, kada je od svega najvažnije bilo doslovno spašavanje kluba. Da ne ode u stečaj i strmoglavi se na samo dno. U takvim uvjetima, finala su igrali osječki kadeti, juniori i seniori, a to nije uspjelo ni dinamovcima! Budimo iskreni, to je u takvim prilikama iznad svakog očekivanja. Sve iznad učinjenoga, bila bi senzacija. A one se ipak događaju rijetko. I sama činjenica da ćemo nakon toliko godina nestrpljivo čekati ždrijeb europskih kupova u Nyonu, kada će na jednoj od kuglica u pretkolu Europske lige pisati i Osijek, donedavno nam je izgledala nestvarno…

[span class=camera]POGLEDAJTE: FOTO i VIDEO: Poraženi, tužni, ali ponosni – Osijek bez trofeja[/span]

TEKST: Mario Mihić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari