Poljska je jedna velika Warka

Članovi naše redakcije prisutni su i na Euru u Poljskoj. Dok nogometnu stranu priče možete redovito čitati u izvještajima koje nam Miha  šalje, sad donosimo i onu navijačku.

>> Poljska je jedna velika Warka

Članovi naše redakcije prisutni su i na Euru u Poljskoj. Dok nogometnu stranu priče možete redovito čitati u izvještajima koje nam Miha šalje, sad donosimo i onu navijačku.

Poznan vs Gdansk

Oba grada su otprilike iste veličine, no sjeverniji Gdanks je je većini navijača s kojima smo pričali više prirastao srcu. U njemu se miješa poljska, ruska i skandinavska kultura, a ljudi su pristupačni i otvoreni.

U Poznanu smo većinu vremena boravili u Pubu iz čijih su se zvučnika orili hrvatski hitovi od Bižuterije preko slavonskih bećaraca do nešto borbenijih Thompsonovih hitova. Gradski trg ima na desetke kafića i restoranima u kojima se zlatna tekućina može popiti za 10-12 Zlota, što u kunama iznosi 18-21 kune. Oni nešto štedljiviji snalazili su se u trgovinama gdje se za limenku piva treba izdvojiti od 3,5 do 5 poljskih novaca odnosno od 6 do 9 kuna.  Lokalnih Lechovih huligana se može susresti u izvednicama po gradu, nije ih ni teško prepoznati, ali nema straha, ne napadaju obične navijače, nego traže isključivo svoje “kolege” iz Hrvatske (tako je i dan prije s utakmice i došlo do tuče njih i BBB-a).

Zanimljivo još za izdvojit iz Poznana je što im se trgovine u centru ne otvaraju prije 10-11h prijepodne i što je trgovinu sa suvenirima u centru grada ne moguće za pronaći (bar mi nismo naišli).

Vjera u Hrvatsku

Utakmica s Talijanima pokazala je kako je malo potrebno da se zapali vatra u srcima Hrvata. Pobjeda protiv Irske dovukla je na tribine stadiona preko 10 000 navijača iz Hrvatske i svijeta.  Jedna pobjeda i u korjenu se mijenjaju stavovi o lošoj formi, izborniku i truloj atmosferi. Takvi smo, kakvi smo, ali iznad svega volimo Hrvatsku. Po tko zna koji put pokazalo se kako jedino sport može ujediniti sve krajeve Hrvatske. Zbog toga se repka mora čuvati svim snagama. Nasuprot nama Talijani nemaju takav osjećaj za nacionalnu vrstu, jer kako drugačije objasniti svega par tisuća navijača iz mnogo veće nacije od Hrvatske.

Nakon utakmice slavlje zbog boda preselilo se na poznanski trg gdje se korpus hrvatskih navijača opraštao od Poznana. Slijedeće postaja je 300 km udaljeni Gdanks.

Odmah po dolasku u grad na sjevernom moru osjetila se dobra atmosfera među domaćinima, ali i mnogobrojinim turistima.

Irci

Irci su posebna priča. Hrvati mogu popiti, ali Irci su nevjerojatni. Naši navijači ovdje ih od milja zovu KANALIZACIJA – upijaju svu tekućinu u gradu! Počinju pit oko 9 ujutro i nema stajanja do 4-5 u noći… I onda predahnu samo na par sati 😀  Na utakmicu s nama došli su u velikom broju i stvorili stvarno odličnu atmosferu u gradu i na stadionu. Mi kolko god dobro navijali i ludi bili, pored Iraca smo ostali u sjeni. Vesel narod, šta više reći 🙂

S njima u društvu gledali smo i utakmicu Engleska Švedska i na njihov nagovor navijali protiv Engleske. Nama je to naravno teško palo… Ne zna se tko je bio glasniji na “Stand up if you hate England”. Ipak Englezi upisuju tri boda, a mi sklapamo dogovor s Ircima. Oni uzmaju bod Talijanima i šalju nas u četvrtfinale na Engleze, a onda ćemo iz zahvalnosti Ircima razbiti mrske im neprijatelje ili u prijevodu: “Kick their asses“.

Jedan od nas držao im je sat povijesti od 90. na ovamo, drugi je u maniri najboljih turističkih djelatnika širio glas o najljepšem moru na svijetu, a treći je pokazivao slike hrvatskih djevojaka. Irci su ostali u čudu što smo poutovali 24 sata autobusom i da smo put sa smještajem platili cca 500 eura. Nakon toga krenule su njihove runde, a sve je kulminiralo duplom vodkom, a nakon toga… Što je bilo nakon toga zagonetka je svima.

Danas je novi dan, a veliki za domaćine Poljake. Od samog jutra grad je prepun poljskih navijača, a mi kao braća katolici pružit ćemo im podršku. Malo nam na živce ide jedina pjesma koju imaju, a zvuči nešto kao “Polska belo črveni”. Neka ih danas, ali jedini svjetski poznati crveno bijeli su Vatreni…

U Gdansku ne primjećujemo previše hrvatskih navijača, jer je većina izabrala prve dvije utakmice tako da ne očekujemo više od 5000 Hrvata.  Koliko god da nas ima ostavit ćemo zadnji atom snage za Hrvatsku u nadi da ćemo vidjeti  i Ukrajinu. Mi to možemo i hoćemo, jer iznad svih je Hrvatska.

[span class=camera]GALERIJA: Slavonci i Baranjci okupirali Poznan[/span]

Poljska je Warka

“Poljska je jedna velika Warka.” Naime Hrvatska reprezentacija je smještena u istoimenom mjestu, a nama najpopularnije pivo je upravo Warka. Zbog toga  se među navijačima proširila ta uzrečica.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari