Predstavljamo protivnike NK Osijeka u Europskoj ligi

Dugo vremena prošlo je otkako se u Nyonu, sjedištu UEFE, izgovaralo ime NK Osijeka. Ipak danas je došao i taj dan.

Dugo vremena prošlo je otkako se u Nyonu, sjedištu UEFE, izgovaralo ime NK Osijeka. Ipak danas je došao i taj dan.

Generalno gledajući NK Osijek može biti zadovoljan ždrijebom, jer je prva prepreka više trening utakmica. Ipak kada su bijelo-plavi u pitanju ništa ne smijemo shvaćati olako. Drugo pretkolo također donosi povoljan ždrijeb. No krenimo redom.

Santa Coloma – Andora

Što reći o trećeplasiranom klubu pretposljednje lige u Europi, prvoj prepreci Osijeka u kvalifikacijama za Europsku ligu. Riječ je o amaterima koji slobodno vrijeme upražnjuju nogometom. Inače Kneževina Andora smještena je u Pirinejima između Španjolske i Francuske. Riječ je o Katalonskoj državi s manje od 70 000 stanovnika. Gospodarstvo im je na visokoj razini zbog razvijenog turizma.

Andoru smo posjetili u travnju 2009. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kada je Hrvatska pobjedila s lakih 2-0. Tada smo povoljno letjeli iz Temišvara za Barcelonu odakle smo se iznajmljenim autom zaputili u Andoru la Velu. U sjećanju nam je ostala izrazio stroga i prepotentna policija s obzirom da je riječ o gradu državi. Inače Barcelona je povezana i s Budimpeštom, pa oni željni Osijekovih europskih gostovanja trebaju razmotriti i tu opciju. Cestovnim putem od Osijeka do Andore ima 1900km.

Kalmar

Moralo bi se dogoditi ogromno iznenađenje da NK Osijek ne preskoči prvu prepreku na europskom putu. U drugom pretkolu čeka nas bolji iz dvoboja Cliftonville vs. Kalmar. Gledajući jačinu lige u prednosti je švedski klub koji dolazi iz istoimenog grada na jugoistoku Švedske. Riječ je o gradu s nešto više od 30 000 stanovnika koji se u UEFA ligu plasirao kao gubitnik u finalu Kupa.



Kalmar je  2008. osvojio švedsku prvenstvo, dok su Kup osvajali tri puta. Zadnju put su u Europi nastupili u sezoni 2010./2011. kada su u 1. pretkolu preskočili  amatere iz Luxemburga, u 2. pretkolu su s ukupnim rezultatom 2-0 preskočili rumunjsku Daciu. Ipak Levski iz Sofije je bio prejak izbacivši ih s ukupnih 6-2.

Prema Transffermarktu Kalmar vrijedi 9 850 000 eura, što je za 650 000 eura više od vrijednosti NK Osijeka. Igrački kadar je sastavljen pretežito od švedskih igrača, a ovdje su se skrasili i Srbin Đoređević, te Mattias Pavić s dvojnim, hrvatskim i švedskim državljanstvom.

Kalmar igra na Guldfågeln Arena s ukupnim kapacitetom 12 182 mjesta od čega je 10 000 sjedećih. Kalmar se nakon 12 kola švedskog prvenstva nalazi na 13 mjestu s isto toliko bodova.

Cliftonville

Klub iz Sjeverne Irske (Belfast) u Hrvatskoj je poznato po izbacivanju vinkovačke Cibalije iz Kupa Uefa u sezoni 2010. / 2011. Prema Transfermarktu vrijednost ovog kluba iz Belfasta je svega 150 000 eura.To ne čudi znamo li da je riječ o amaterskoj momčadi čijim igračima je nogomet hobi. No, ipak opomena za hrvatske klubove svakako je već spomenuto izbacivanje Cibalije, ali i pobjeda ribara iz Shelbourna (Irska) nad Hajdukom.

Klub igra na stadionu Solitude kapaciteta 6 224 mjesta.

Tekst: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari