Miličević za pobjedu na startu Europa lige

Osijek je protiv bunker igre andoraca odigrao točno onoliko koliko je bilo potrebno za pobjedu, a jedini gol na utakmici postigao je Ivan Miličević u 77. minuti.

Osijek je protiv bunker igre andoraca odigrao točno onoliko koliko je bilo potrebno za pobjedu, a jedini gol na utakmici postigao je Ivan Miličević u 77. minuti.

Veliki pozdrav iz La Velle, glavnog grada Kneževine Andore gdje će nam Osijek danas započeti svoj ovosezonski europski put… Čujemo se uskoro, sa Communale stadiona.

DRAGI ČITATELJI, NAŽALOST, U NOVINARSKIM LOŽAMA JE NESTALO STRUJE TE ISTO TAKO NIJE WIFI DOSTUPAN. MOLIMO VAS ZA STRPLJENJE I RAZUMIJEVANJE!

Nadamo se da ćemo vas ipak uspjeti izvjestiti o najvažnijem…. kretanju rezultata. Prije svega, pozdrav sa stadiona koji ničim ne zaslužuje da se na njemu igraju europske utakmice!

U prvom poluvremenu nije bilo golova, a upravo je započeo drugi dio susreta u La Velli. Osječani su u prvih 45 minuta imali inicijativu i dvije lijepe prilike preko Vrgoča u 4. i Peroševića u 18. minuti. Vrgočev je udarac glavom završio iznad grede, dok je Perošević s ruba šesnaesterca pokušao svladati domaćeg vratara, ali je Caslas pokazao da nije bezveznjak…

Napokon smo dobili struju u novinarskoj “loži”, a možemo se samo pomoliti da nas WI-FI posluži jer ga do sada nismo mogli koristiti.

Igra se 50. minuta, a najbolju priliku do sada za hrvatskog je predstavnika upravo propustio Vrgoč nakon ubačaja Peroševića iz prekida. Lopta je došla do Vrgoča koji je bio na svega nekoliko metara od vratiju, ali se nije snašao i ta je prigoda ostala neiskorištena.

Osijek, inače, igra u sljedećem sastavu: Vargić, Ibriks, Smoje, Vrgoč, Lešković, Kurtović, Pušić, Petrović (od 41. Miličević), Kvržić, Jugović i Perošević.

Andorci su u nogometnom smislu amateri, ali se potvrđuje ono o čemu smo u najavi i pisali – vrlo su borbeni i cijelo vrijeme svi iza lopte, tako da je Osječanima teško stvoriti višak u sredini terena.

Susret u La Velli prati i dvadesetak najvjernijih osječkih navijača koji su osobnim automobilima i kombijima prevalili oko 1.900 kilometara da bi bodrili bijelo-plave u njihovom prvom ovosezonskom europskom nastupu.

Domaćin je imao jedan ozbiljniji pokušaj i to iz slobodnog udarca preko Sancheza koji je s više od 20 metara loptu snažno odapeo zamalo iznad Vargićevih vratiju. Bilo je to sredinom prvog dijela. Lopta je puno češće na polovici Santa Colome, ali je malo pravih uzbuđenja pred golom Casalsa.

A vaš reporter drži laptom u krilu, budući da nikakvog stolića nemamo… Samo se nadamo da se naprasno nećemo isključiti jer wireless opasno “šteka”.

isprika na ponekom krivo ispisanom slovu, ovo zaista nisu uvjeti za rad na jednoj službenoj europskoj utakmici. No, više nas od toga brine jalovost Osječana na terenu. I činjenica da se Mršićevi izabranici muče s protivnikom koji nudi samo borbenost i veliko htijenje.

Santa Coloma sve bazira na maksimalnoj koncentraciji u obrani i vrlo odgovornoj igri u sredini gdje se gosti ne mogu razmahati. Premalo je okomitih lopti prema šesnastercu, a nema konkretnije prijetnje niti s bočnih pozicija…

Još jedan žuti karton, ovaj puta za kapetan Osijeka Smoju. Prije njega javne su opomene dobili Petrović i Kurtović.

Suci su iz Litve i do sada im se nema što prigovoriti jer korektno odrađuju svoj posao.

Mnogi su očekivali puno lakši posao za bijelo-plave, međutim, teško se dolazi do prilika. A bilo bi itekako bitno postići barem jedan pogodak na Comunale stadionu uoči uzvrata u Gradskom vrtu.

Slabo je to izdanje Osijeka. Ako je u prvom dijelu još i bilo nekih šansi koje su “mirisale” na pogodak, u nastavku je samo se Vrgoč mogao upisati u strijelce…. Premalo!

već je 71. minuta na semaforu, a gledamo neučinkovite pokušaje Osječana da barem još poneki puta dođu u situaciju za udarac ili neku izrađeniju akciju… No, kao da je i Santa Coloma sve hrabrija u otvaranju, pa je nužan i oprez u obrani.

u prvom poluvremenu najopasniji je bio Perošević, međutim, u drugom poluvremenu je puno suzdržaniji. Doduše, i bez prave pomoći suigrača u sredini terena.

dugujemo vam informaciju da utakmicu prati oko 500 gledatelja po prohladnom vremenu i na dosta dobrom travnjaku unatoč kiši koja je padala uoči početka.

Amateri iz Andore postaju sve agresivniji, kao da su osjetili da im protivnik i nije nešto raspoložen za igru…

77. minuta napokon GOOOOOOOOOOL

0:1 – MILIČEVIĆ

Primio je osječki napadač loptu na lijevoj strani šesnaesterca, driblingom se oslobodio svoga čuvara i onda vrlo preciznim udarcem pogodio lijevi kut inače dobrog vratara Casalsa. Konačno!

žuti karton za Peroševića zbog nešto oštrijeg starta, čak petorica osječkih nogometaša su požutjela večeras u Andori.

Ponovno je zapjevala i Kohorta. Osijek ima vodstvo u La Velli i nadamo se da će ga barem zadržati do kraja, ako ne i povećati u posljednjih desetak minuta utakmice…

Važno je dobiti utakmicu, stoga neću previše o umjetničkom dojmu. Bit će prilike u analizi, nakon povratka u Osijek.

druga izmjena kod gostiju: debitantske minute bilježi Marin Zulim umjesto Peroševića.

nemaju Andorci ni službenog spikera, a niti razglasa na stadionu. Sve je to za njih, očito, nepoznanica. A nemaju ni navijače. Ovi koji gledaju utakmicu više nam nalikuju kazališnoj publici.

na semaforu je 84. minuta, vodi Osijek 1:0 od 77. kada je Miličević lijepim pogotkom matirao Casalsa. Neka tako ostane sve do kraja…

Sjećamo se da se ovdje dobrim dijelom utakmice u kvalifikacijama mučila i naša reprezentacija. Nije lako ni Osječanima, ali su na pragu važne europske pobjede.

88. je minuta, sada već svi jedva čekamo kraj da se nešto nekim slučajem ne zakomplicira iako bismo Vargića mogli ostaviti neocijenjenim s obzirom da nije imao potrebu niti za jednom ozbiljnijom intervencijom.

ulazi još jedan debitant u osječkim redovima: mladi Matija Mišić koji mijenja Kvržića.

susret prate samo dvojica naših kolega iz Andore i pritom su vrlo mirni. Kao da ih se događaji na travnjaku baš previše i ne tiču. Istekla je 90. minuta.

Litvanac Sergejus Slyva sada bi već trebao okončati utakmicu…

to je ovoga trenutka – upravo i učinio. Osijek je pobjedom okončao gostovanje u La Velli i stekao veliku prednost uoči uzvratnog dvoboja na svom terenu koji je na rasporedu za tjedan dana.

uh, dobro da je gotovo… ne samo zbog vrlo dobrog rezultata, nego i svih muka koje smo imali prateći ovu utakmicu.

Sada nam je ipak lakše prihvatiti spoznaju da gotovo ništa u organizacijskom smislu nije štimalo jer se kući ipak vraćamo zadovoljni.

Svima puno pozdrava iz La Velle u kojoj je Osijek uspio potvrditi i opravdati ulogu favorita. Prolazak u 2. pretkolo Europske lige sigurno neće doći u pitanje.


Velikih problema imao je Stanko Mršić sa sastavljanjem momčadi pa je tako prisiljen igrati bez pravog napadača u ovome susretu. Iznimka je tek Ivan Miličević koji će iako tek oporavljen tražiti svoje mjesto u sastavu. No, bez obzira na sve probleme Osječani će u Andori tražiti pobjedu.

U najavi susreta Mario Mihić popričao je sa akterima današnjeg susreta Vedranom Jugovićem, Brankom Vrgočem i Ivanom Miličevićem.

Vedran Jugović

{play}https://sib.hr/mp3/nkos/20112012/0407jugovic.mp3{/play}

Branko Vrgoč

{play}https://sib.hr/mp3/nkos/20112012/0407vrgoc.mp3{/play}

Ivan Miličević

{play}https://sib.hr/mp3/nkos/20112012/0407milicevic.mp3{/play}

[blockquote]EURO u Poljskoj i Ukrajini je iza nas, a slijedi nam nova klupska nogometna sezona koju od svih hrvatskih predstavnika na međunarodnoj sceni otvara naš Osijek. U prvom susretu 1. pretkola Europske lige bijelo-plavi večeras od 19,30 gostuju u La Velli, glavnom gradu Andore, gdje će s tamošnjom Santa Colomom tražiti put do pobjede koja bi značila potpuno miran uzvrat 12. srpnja u Gradskom vrtu.

Protivnik je amaterska momčad koja teško ikoga pobjeđuje izvan svoje male države u srcu Pirinejskog poluotoka, ali gotovo svake godine igra u Europi i skuplja sve veće iskustvo. Nikada nisu prošli prvo pretkolo, ali su neke ozbiljne klubove itekako namučili. Osječanima je svakako upozorenje da je Santa Coloma, primjerice, na svom terenu uspjela svladati Maccabi iz Tel Aviva, a zatresla je mrežu i protivnicima poput Basela i Partizana. Dakle, na svom terenu borbeni i uporni Andorci mogu biti neugodni, posebice ako im se ne pristupi dovoljno ozbiljno. A Osijek nije u situaciji da bilo koga podcjenjuje, pa tako ni svog večerašnjeg takmaca u čijim redovima igra i nekoliko standardnih reprezentativaca Kneževine koja ukupno broji oko 70.000 stanovnika. Stoga i ne čude izjave osječkih prvotimaca koji odreda ističu maksimalno zalaganje i pravi pristup kao preduvjet da bi kvaliteta mogla doći do izražaja, u što ne sumnjamo.

Nema više Stanko Mršić onu momčad koja je u nezaboravnom europskom pohodu početkom prošloga desetljeća, pobjeđivala Brondby, bečki Rapid i prašku Slaviju da bi sada netko zaključio “lako ćemo”. Sada su okolnosti bitno drugačije. Igrači su mladi, većinom neiskusni i u domaćim natjecanjima, o Europi da i ne govorimo. Za njih je ovo nešto sasvim novo i pitanje je kako će reagirati. Posebice jer u sastavu više nema Maglice, Lukačevića, Vidakovića i Gavrića u odnosu na prošlu sezonu, a Šorša je ozlijeđen i mora preskočiti ogled u La Velli.

Unatoč svemu, vjerujemo da većih problema ipak neće biti. Hrvatska je nogomena velesila za Andoru, pa i Osječani moraju razmišljati ne samo o svom, nego i nacionalnom rejtingu. Prolaz nikako ne bi smio doći u pitanje jer koliko god da je Klub dužan našim sve slabije plaćenim profesionalcima, motiva neće nedostajati.

A to što će s druge strane terena biti igrači kojima je lopta zabava nakon radnoga dana, nikoga ne smije uljuljkati. I uz one dobro poznate priče da svi danas trče i igraju nogomet te da je lopta (još uvijek) okrugla, na razočaranje i ne pomišljamo. Osijek to jednostavno – mora proći.

Iz Andore: Mario Mihić[/blockquote]

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari