Bijelo-plavi, imate li petlje napasti Šveđane?

Nogometaši Osijeka večeras će ugostiti švedski Kalmar u okviru 2. pretkola Europske lige. Suparnik o kojem nije lako dobiti precizne informacije čak ni u ovo doba visokih tehnologija kada je kugla zemljaska postala pravo "globalno selo”.

Ritam igranja i priprema, ali i financijska situacija u Gradskom vrtu nisu dopustili treneru Stanku Mršiću da ode pogledati Kalmar uživo. To je jedini način da stekne relevantan dojam o snazi suparnika. Sve ove priče i informacije koje dolaze usmenom predajom treba shvatiti vrlo relativno. I baš zbog toga najave tog prvog susreta koje dolaze iz osječkog tabora prilično su suzdržane. Jednostavno, igrači suparnika ne poznaju dovoljno i ne žele se izlijetati s nekakvim velikim najavama.

Znači li to da će bijelo-plavi večerašnji početak utakmice dočekati “slijepi” kada su u pitanju preformanse Kalmara?

Nećemo. Šef je pripremio CD s ovom posljednjom utakmicom protiv Elfsborga, a i sami smo se malo informirali. Nije to Bog zna što, ali vjerujem da ćemo od našeg stručnog stožera dobiti jasne upute kako treba igrati, kaže Vedran Jugović, jedan od onih igrača koji će biti zadužen za kreaciju Osijekovih napada.

Prema nekim izvorima, ni Šveđani neće jurnuti glavom bez obzira u Gradskom vrtu. I oni će se malo pritajiti dok suparniku ne opipaju plus. Možda se baš u tom respektu krije Osijekova prilika.

Sigurno da i oni nas respektiraju, međutim, treba znati da se igraju dvije utakmice i nama je najvažnije nakon osječkih 90 minuta ostati sa realnim izgledima za plasman u sljedeću rundu. Dakle, najvažnije je ne primiti pogodak, a mene bi zadovoljila i minimalna pobjeda od 1:0, rekao je Jugović.

Sve analize koje smo dosad čuli upućuju na to da Šveđanima treba spustiti loptu na zemlju. U biti, to bi i trebao biti nekakav Osijekov stil igre, a to znači da bi mogli biti u prednosti.

I do nas su stigle takve informacije. Mislim da imamo igrače za igranje nogometa “po zemlji”, ali pitanje je i koliko će nam oni dopustiti da ga razvijemo. Trener ionako od nas zahtjeva brzu i preciznu pas-igru, a Šveđani su navodno pri tome najranjivi. Koliko znamo, trebamo izbjegavati ubacivanja jer su dobri u skok-igri. To znači da mogu prijetiti i iz prekida. Dakle, znamo što moramo izbjegavati.

Uglavnom, svi u Gradskom vrtu vjeruju da je večeras primjenjiva formula iz onih okršaja finala Kupa protiv Dinama s tim da se nadaju da će uspjeti zatresti mrežu Kalmara.

Siguran sam da se Kalmar ne bi ubrajao u sam vrh našeg nogometa, odnosno teško bi se nosio s Dinamom. Mi smo u finalu Kupa pokazali, u dvije utakmice, da kada smo koncentrirani možemo parirati i Dinamu, pa baš zbog toga mislimo da nam trebaju takva izdanja. Samim tim što Kalmar nije Dinamove snage vjerujemo da ćemo imati više prilika za postizanje pogotka, zaključio je Jugović.

Iskreno, da će prilika biti u to smo uvjereni, ali uvijek ostaje lebdjeti ono prokleto pitanje – hoće li ih Osijek i realizirati? Uglavnom, čini se da će Kalmar ući s laganim respketom, Osijek tu priliku ne smije propustiti. Mora pokazati tko je gazda u Gradskom vrtu i ‘ajd Bog!

IPAK U KARANTENI

Nogometaši Osijeka susret protiv Kalmara, ipak, će dočekati u karanteni kako je to želio trener Stanko Mršić. Njihova baza, kao i obično, bit će vukovarski hotel Lav.

MRŠIĆ JOŠ DVOJI OKO SASTAVA

Sastav koji će istrčati protiv Kalmara trener Stanko Mršić odredit će u posljednji trenutak. Prema posljednjim vijestima, Ivan Ibriks će igrati.

On se oporavio, a iskreno probao sam s Vrgočem na desnom boku i Lekom na lijevom stoperu, nije mi to baš djelovalo sigurno, kaže Mršić.

Ostale dvojbe su u veznom redu. Ovise o tome hoće li za nastup spreman biti Kvržić. Ako bude on će igrati na desnoj strani, a Petrović ili Aleksić na lijevoj. U sredini su Kurtović i Jugović. Čak ima jedna varijanta s mladim Josipom Mišićem. Trener bijelo-plavih najavio je postavu s dva napadača. On očito želi ofenzivniji pristup, ali s visokom dozom odgovornosti.

[blockquote]IZ ŠVEDSKOG KUTA

Šveđani su stigli u Osijek i doživjeli temperaturni šok, iz Kalmara u kojem je 17 stupnjeva Celzijevih došli su u toplu Slavoniju na +27. Nije im bilo ugodno, dišući “na škrge” znojili su se i žalili na vrućinu. Što će biti tek danas, meteorolozi za Osijek najavljuju temperaturu od 33 stupnja Celzijeva…

– Za nas je upravo zbog različitih vremenskih uvjeta velika razlika igrati kod kuće i u gostima. Kod nas je hladno, u najvećem dijelu Europe vrlo toplo. Ne volimo gostovanja – kaže trener Kalmara Nanne Bergstrand.

Unatoč toplom vremenu, nogometaši Kalmara su kasnije popodne odradili i trening u Gradskom vrtu, a njihov trener se požalio kako je u grad na Dravi stigao bez nekoliko vrlo važnih igrača. Ostali su kod kuće zbog ozljeda.

– Igrat ćemo opreznije, ne poznajemo dobro Osijek. No, ono što znamo je to da je Osijek dobra momčad i respektiramo ga, samo da taj respekt kod mojih igrača ne prijeđe u strah – dodao je Bergstrand najavljujući kako je njegovoj momčadi večeras cilj postići pogodak. Na pitanje kakvi su izgledi obje momčadi kratko je dometnuo.

– Šanse su 50:50.

Kalmar je prošle sezone imao učinak kao Osijek. U nacionalnom prvenstvu završio je na osmom mjestu tablice, a Europsku ligu izborio je plasmanom u finale Kupa.

Trener Nanne Bergstrand pokazao se i kao šaljiv tip.

– Znamo da je Davor Šuker iz Osijeka i da je tu počeo karijeru. Ne bismo voljeli da večeras zaigra protiv nas… [/blockquote]

Dalibor KELER (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari